افزایش میزان چربی بدن به صورت موضعی یا عمومی را چاقی گویند.
علل چاقی
– مصرف بیش از نیاز کالری غذایی به ویژه از طریق مصرف شیرینی ها و چربی ها
کمبود تحرک، برخی از اختلالات هورمونی و زمینه های ارثی
عوارض چاقی
بیماری قلبی – عروقی، فشار خون بالا، دیابت (مرض قند)، سرطان، سنگ های صفراوی، تغییرات نامطلوب چربی خون و پرخوری عصبی.
توصیه ها
– کاهش تدریجی وزن حدود نیم کیلوگرم در هفته
– پیروی از یک رژیم غذایی متعادل با توجه به شرایط جسمانی (سن، جنس و فعالیت جسمانی)
– تقسیم وعده های غذایی به 6 وعده کوچک و منظم و توجه به صبحانه به عنوان یک وعده غذایی مهم و مصرف غذای سبک در هنگام شب
– مصرف کافی آب و مایعات جهت دفع مواد زائد بدن
– پرهیز از مصرف نوشابه های شیرین و گازدار
– استفاده از سالاد و سبزی ها و یا سوپ های رقیق قبل از غذا برای کاهش اشتها
– کاهش مصرف نمک، شیرینی و شکلات، غذاهای چرب و سرخ شده
– پخت مواد غذایی به صورت آبپز یا بخارپز یا کبابی
– افزایش فعالیت بدنی و ورزش منظم
– مصرف غذاهای پروتئینی مانند گوشت کم چرب، ماهی، حبوبات و لبنیات کم چرب در هر وعده غذایی برای کمک به احساس سیری
– جایگزین کردن نان های سبوسدار به جای نان های سفید
– پرهیز از رژیم های خیلی سخت، کم کالری و خودسرانه
– استفاده از چاشنی هایی مانند آبلیمو و یا آبغوره یا سرکه به جای نمک و سس سالاد
منبع: نشریه دنیای تغذیه/شماره103.