شایعترین علل آسیبهای له شدگی عبارت است از حوادث رانندگی و حوادث در مناطق ساختمانسازی. سایر علل ممکن عبارت است از انفجار، زلزله و تصادف قطارها.
آسیب لهشدگی میتواند شامل شکستگی استخوان، تورم و خونریزی داخلی باشد. همچنین نیروی لهکننده سبب اختلال گردش خون و در نتیجه، احساس کرختی در محل آسیب یا نواحی پایینتر از آن میشود. گاهی امکان دارد نتوانید نبض اندام له شده را ردیابی کنید.
گیر افتادن مصدوم (در زیر جسم له کننده) هر چقدر که طول بکشد، دو عارضه جدی به دنبال دارد. ابتدا له شدگی طولانی مدت میتواند آسیب شدیدی به بافتهای بدن (به خصوص عضلات) وارد کند. پس از برداشتن فشار، ممکن است شوک به سرعت بروز کند زیرا مایعات بافت به داخل محل آسیب دیده نشت میکنند. دوم اینکه مواد سمی در داخل بافت عضلانی آسیب دیده در اطراف محل آسیب له شدگی تجمع میکنند (این عارضه، از عارضه اول خطرناکتر است). ورود ناگهانی این مواد سمی به داخل گردش خون میتواند به نارسایی کلیه بینجامد. این فرآیند که « نشانگان له شدگی» نامیده میشود، بسیار خطرناک و حتی گاهی کشنده است.
چه باید کرد؟
درخواست فوری کمک پزشکی تخصصی تا گامهای ممکن برای درمان مصدوم برداشته شود.
1) جسم لهکننده را به سرعت از روی مصدوم بردارید . در صورت امکان، دستکش بپوشید. خونریزی خارجی را مهار کنید و زخمها را بپوشانید.
2) هرگونه شکستگی مشکوک را محکم و بیحرکت کنید. در صورت بروز شوک، آن را درمان کنید.
3) با مرکز اورژانس تماس بگیرید و آمبولانس درخواست کنید. شرح حادثه را با جزییات دقیق بازگو کنید. علایم حیاتی را کنترل و ثبت کنید تا نیروهای امدادی برسند.
منبع:http://www.salamat.com