نویسنده: بهمن لکی
گیاه شاهی یا تره تیزک؛ گیاهی علفی از خانواده ی شب بوهاست که گل های سفید یا قرمز رنگ آن در انتهای شاخه ظاهر می شوند و تخم آن نیز نارنجی رنگ و کمی دراز است.
ترکیبات شیمیایی
در هر صد گرم این گیاه مواد زیر موجود است:
* آب: 89/4 درصد
* پروتئین: 2/6 درصد
* هیدرات کربن: 5/5 درصد
* کلسیم: 81 میلی گرم
* فسفر: 76 میلی گرم
* آهن: 1/3 میلی گرم
* فسفات: 76 میلی گرم
* ویتامین های A و B2 و E نیز از دیگر مواد مغذی تره تیزک هستند.
خواص دارویی
در طب قدیم ایران گیاه شاهی گرم و نسبتاً خشک است، هم چنین:
* به هضم غذا کمک می کند.
* سنگ مثانه را از بین می برد.
* بازکننده ی انسداد مجاری کبد و طحال است.
* درد کلیه را تسکین می بخشد.
* نفخ معده را برطرف می کند.
* اشتهاآور است.
* مصرف عصاره ی تازه آن بوی بد عرق را از بین می برد.
* در درمان زکام، آسم، سیاه سرفه و سل مفید است.
* تقویت کننده ی رشد موهاست.
* لک های قهوه ای رنگ پوست را برطرف می کند.
منبع: 7 روز زندگی شماره 142