موز

موز

تهیه و تنظیم: فهیمه گلرخیان

 

خواص میوه ها

کلیات گیاه شناسی

گیاهی علفی که مانند درختچه است. برگ های آن بسیار بزرگ و پهن بوده و گاهی ارتفاع آن تا دو متر می رسد. گل هایش به صورت سنبله است و میوه ی آن ابتدا سبز و بعد از رسیدن، به رنگ زرد در می آید.
موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان کشت می شده است. پرتغالی ها موز را در سواحل گینه پیدا کرده و به جزایر قناری بردند و سپس به وسیله اسپانیولی ها به نواحی قاره ی آمریکا برده شد و اکنون در تمام مناطق گرمسیر دنیا کشت می شود.
موز را زمانی که هنوز سبز است از درخت چیده ودر مناطق مختلف به وسیله ی گرما دادن رسیده می کنند.
موز انواع مختلفی دارد. یک نوع آن بسیار درشت و نوع دیگر خیلی ریز با مزه یی شیرین است.
در کشورهای استوایی معمولاً موز را می پزند و همراه با برنج و لوبیا می خورند در کشورهای آمریکای لاتین موز را ورقه ورقه کرده و در آفتاب خشک می کنند.
هنگامی که موز انتخاب می کنید باید پوست آن زرد و سفت و روی آن لکه های سیاه وجود داشته باشد، این نشانه ی موز رسیده است. موز نارس به دلیل داشتن نشاسته ی زیاد هضمش سنگین است.

ترکیبات شیمیایی

قندی که در موز وجود دارد به سرعت قابل جذب است.
درصد گرم موز مواد زیر موجود است:
انرژی: 100 کالری
آب: 70 گرم
پروتئین: 0/8 گرم
چربی : 0/2 گرم
قند: 6/5 گرم
کلسیم: 8 میلی گرم
فسفر: 25 میلی گرم
آهن: 0/7 میلی گرم
سدیم: 1 میلی گرم
پتاسیم: 370 میلی گرم
ویتامین A: 190 واحد
ویتامین B1: 0/5 میلی گرم
ویتامین B2: 6/ میلی گرم
ویتامین B3: 7 میلی گرم
ویتامین C: 10 میلی گرم
در موز چند ماده ی شیمیایی بسیار مهم مانند «سروتونین»، «نوروپی تفرین»، «دوپامین» و «کاته چولامین» وجود دارد.

خواص دارویی

*موز از نظر طب قدیم ایران معتدل است و خون را غلیظ می کند. انرژی زیادی دارد و چون نرم است غذای خوبی برای کودکان و اشخاص مسن می باشد.
*به دلیل داشتن پتاسیم زیاد، ضد سرطان بوده و غذای خوبی برای ماهیچه ها است.
*ملین بوده و همچنین انواع اسهال را درمان می کند.
*خون ساز است بنابراین اشخاص لاغر و کم خون حتماً باید موز بخورند.
*تقویت کننده معده و نیروی جنسی است.
*درمان زخم معده و روده است.
*داروی خوبی برای پایین آوردن کلسترول است.
*جوشانده موز، در قطع خونریزی درد مؤثر است.
*ضماد برگ درخت موز برای درمان سوختگی مفید است.
*ریشسه ی موز دفع کننده کرم معده است.
*موز نفاخ است و زیاد خوردن آن به خصوص در سرد مزاجان، تولید گاز معده می کند برای رفع این عارضه باید کمی نمک خورد.
*تأثیر خوبی در تأمین رشد و تعادل سیستم اعصاب دارد.
*برای درمان ضعف بدن، موز را با عسل بخورید.
*موز به علت دارا بودن قند زیاد، برای مبتلایان به مرض قند مضر است و نباید از خوردن آن افراط کرد.
منبع: 7 روز زندگی، شماره 106.

 

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید