گردو

گردو

نويسنده: فهيمه گلرخيان

 

کليات گياه شناسي

گردو درختي است زيبا و سايه افکن که به عنوان درخت زينتي به کار مي رود. اين درخت در مناطق معتدل دنيا رشد و پرورش مي يابد.
گل هاي نر و ماده روي يک پايه قرار دارند و سنبله ي گل هاي نر به صورت آويخته است، ولي گل هاي ماده ي آن به وضع قائم روي شاخه قرار مي گيرد.
ميوه ي گردو، گرد و در درون مغز قرار دارد و در فاصله ي پره هاي نازکي قرار گرفته است. قشر روي مغز گردو سبز رنگ و کمي گوشتي است. درخت گردو هنگامي که به سن بيست سالگي مي رسد، شروع به ميوه دادن مي کند و بالاترين باروري خود را در سنين پنجاه سالگي دارد. از تمام قسمت هاي درخت گردو استفاده ي طبي به عمل مي آيد.

ترکيبا ت شيميايي

مغز گردو داراي چند اسيد آلي، مقدار کمي اسانس، اگزالات آهک، ويتامين هاي A،B،C،D،E و مقدار کمي ارسنيک است. برگ درخت گردو داراي سه درصد اينوژيت اسيد الاژيک، اسيد گاليک و اسانسي با بوي مخصوص و مقداري پارافين، تانن، مواد چرب و املاح معدني مانند کلسيم، پتاسيم، منيزيوم، باريوم و همچنين کاروتن است. پوسته ي گوشتدار ميوه ي سبز گردو داراي امولسيون، قند و اسيدهاي آلي مانند اسيد سيتريک، اسيد ماليک، فسفات ها و اگزالات کلسيم است. عصاره ي برگ درخت گردو خاصيت ميکروب کشي و باکتري کشي دارد . در صد گرم مغز گردوي خام و خشک مواد زير موجود است:
آب: 3/5گرم
پروتئين: 14/8گرم
مواد چربي: 65گرم
مواد نشاسته يي: 13گرم
کلسيم: 100ميلي گرم
فسفر: 380 ميلي گرم
آهن: 3ميلي گرم
سديم: 2 ميلي گرم
پتاسيم: 50ميلي گرم
ويتامين A: سي واحد
ويتامينB1: سي و پنج صدم ميلي گرم
ويتامين B2: دوازده صدم ميلي گرم
ويتامينB3: يك ميلي گرم
ويتامينC: دو ميلي گرم

خواص دارويي

گردو از نظر طب قديم ايران گرم و خشک است. روغن گردو که از قديم براي پختن غذاها از آن استفاده مي شد، روغني است به رنگ زرد روشن که داراي طعم مطبوع و ملايمي است و به آساني تند(اکسيده) مي شود.
1ـ گردو خون ساز و تصفيه کننده ي خون است
2ـ درمان درمان کننده بيماري هاي ريوي است
3ـ مسکن دل پيچه است
4ـ مخلوط گردو، عسل، مربا براي اشخاص لاغر مفيد است
5ـ مرباي گردو ملين است و آپانديس را تقويت مي کند
6ـ خوردن گردو از تشکيل سنگ کليه و کيسه ي صفرا جلوگيري مي کند
7ـ پوست درخت گردو و پوست سبز آن قابض است
8ـ مصرف گردو با انجير و موز، مقوي حواس و مغز است
9ـ اگر پوست تازه ي گردو را به دندان و لثه بماليد، آن ها را تقويت مي کند
10ـ دم کرده ي برگ درخت گردو براي درمان ورم مفاصل مفيد است
پنجاه گرم برگ گردو را در يک ليتر آب جوش بريزيد و به مدت چند دقيقه بجوشانيد. اين جوشانده براي شستشوي زخم ها و التيام آن ها بسيار مفيد است
12ـ دم کرده ي برگ درخت گردو براي درمان ترشحات زنانه و بيماري سل مفيد است
13ـ جوشانده ي برگ درخت گردو درمان کننده ي سردرد، سرمازدگي و بيماري هاي پوستي است
14ـ شيره ي قسمت سبز ميوه ي گردو را اگر چند بار روي زگيل بماليد، آن را از بين مي برد
15ـ قسمت سبز و تازه ي ميوه ي گردو را اگر با آب بجوشانيد و موهاي خود را با آن رنگ کنيد، قهوه يي مي شود
16ـ برگ تازه ي درخت گردو، حشرات موذي مانند بيد و ساس را از بين مي برد
17ـ اگر زن حامله روزي يک عدد گردو بخورد، پس از زايمان پوست شکمش زيبايي خود را حفظ خواهد کرد
18ـ چون گردو داراي مس است، به جذب آهن در بدن کمک مي کند

مضرات

گردو به علت داشتن مواد مغذي فراوان، بسيار مفيد است، ولي نبايد در خوردن آن زياده روي کرد، زيرا باعث ورم لوزه و زخم دهان مي شود. گردو براي گرم مزاج ها خوب نيست. معمولا بهتر است اين گونه افراد بعد از خوردن گردو، دهان خود را بشويند يا انار ترش، کمي سکنجبين يا سرکه بخورند. مغز گردو لطيف است و در اثر ماندن کهنه، رنگ آن زرد يا قهوه يي و طعمش تند مي شود و مسموميت ايجاد مي کند. بنابراين نبايد از مغز گردوي کهنه استفاده کرد.
منبع: نشريه 7 روز زندگي شماره 104

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید