ترجمه: سحر حبیبی
10 توصیه به دانشآموزانی که 20 میخواهند
آنها را همه میشناسند. بعضی وقتها تلویزیون آنها را نشان میدهد و گاهی از آنها فیلم میسازند. بدتر از همه اینکه مدام نقل دهان مادر و پدرها هستند. دانشآموزان ممتاز را میگویم! جایزه میگیرند، تشویق میشوند و خلاصه حرص خیلیها را در میآورند، به خصوص اگر خساست کنند و نگذارند سر جلسه امتحان سهمی از نمره بیستشان به ما برسد! به روی خودمان نمیآوریم ولی ما هم دوست داریم کمی مثل آنها باشیم؛ اما چگونه؟! فکر نکنید کار خیلی سختی است چون اتفاقا دانشآموز ممتاز بودن خیلی هم راحت است و همه میتوانند با کمی تغییر در شیوه درس خواندنشان به این گروه بپیوندند. رعایت 10 توصیه زیر میتواند شما را به 20 نزدیکتر کند…
1 حق تقدم را رعایت کنید
دانشآموزان موفق زمان مطالعهشان را تکهتکه نمیکنند، یعنی اگر میخواهند درس بخوانند کامپیوتر را خاموش میکنند، تلفن جواب نمیدهند، به برنامههای تلویزیون سرک نمیکشند، خوردنی را فراموش میکنند و خلاصه تمام حواسشان به درسی است که میخوانند. آنها این جمله را در ذهن سپردهاند که دانش آموزان موفق این اصل را رعایت می کنند: مطالعه کار است و کار به سرگرمی ارجحیت دارد.
2 دریچه مطالعه را پیدا کنید
کلود النی، پرفسور دانشگاه آریزونا به یکی از دانشجویان مردود شده کالج درس میداد که شغل دوره گردی هم داشت. النی او را تشویق میکرد تا از زمانهایی در طی کار برای به خاطر سپردن مفاهیم زیستشناسی استفاده کند. به یکی دیگر از آنها لیستی از کلمات را داده بود تا در وقتی که دارد مسواک میزند آنها را دوره کند و هر دو آنها ترم بهتری با نمرههای بهتری گذراندند، در حالی که تغییر زیادی در ساعت مطالعهشان نداده بودند. در میان دانشآموزان زیادی که النی درباره آنها تحقیق کرد، دید ساعت و زمان مطالعه یک امر کاملا شخصی است. بعضیها آخرهای شب وقتی خانه ساکت و آرام است و بعضیها صبح زود بهتر میتوانند درس بخوانند. بعضی وقتی از مدرسه میآیند آنقدر سرحال هستند که میتوانند کارهای مدرسه را همان موقع انجام بدهند و بعضیها به استراحت نیاز دارند و این تعریفی است که خود ما باید به آن دست پیدا کنیم و نمیتوان برای همه یک نسخه پیچید.
اما یک جمله از یک دانشجوی موفق در نیوجرسی میگوید: «در حال انجام هر کاری که هستم دریچهای باریک پیدا میکنم برای مطالعه!»
3 سازماندهی داشته باشید
مک کری که در دوره دبیرستان دانشآموز ممتازی بود میگفت: «آن زمان من در مسابقات دو و میدانی شرکت میکردم، فوتبال بازی میکردم و در گروه ارکستر هم بودم. خیلی سرم شلوغ بود. همین شلوغی باعث میشد وقت نداشته باشم دنبال یک خودکار یا کاغذ بگردم، بنابراین مجبور بودم مرتب باشم و هرچیزی را دقیقا سر جای خودش بگذارم.» پاول ملندر یکی دیگر از شاگردهای ممتاز است که میگوید: «دو پوشه داشتم. یکی مخصوص تکالیف روزانه و یکی دیگر مخصوص برگههای امتحانی که همیشه مروری بر پیشرفت تکالیف و مقایسه آنها با نمرههایم داشتم.» یکی دیگر از دانشآموزان ممتاز هم از برگههای حاوی نکات مهم درسی میگوید که در آرشیو نگهداری میکند و شب امتحان آنها را دوره میکند. دسترسی آسان به نکتههای مهم درسی، دنبال جزوه و کتاب در شب امتحان نگشتن و گم نکردن آنها از نکتههای مهمی است که دانشآموزان ممتاز رعایت میکنند.
4 روش درست درس خواندن را یاد بگیرید
تندخوانی بهترین کلاسی بود که گذراندم. «فائول» یکی دیگر از دانشآموزان فارغالتحصیل ممتاز است. او میگوید: «این کلاس تنها به او یاد نداد که میتواند در ظرف زمان کمتر، کلمات بیشتری بخواند بلکه به او یاد داد به کتاب درس نگاه کند و وقتی شروع میکند به خواندن با تمام حواس به کتاب نگاه کند، به عکسها، نمودارها و جزییات بیشتری را به خاطر بسپارد. به این شیوه مطالعه، مطالعه فعال میگویند که با پرسشهایی از درس تکمیل و باعث میشود نکته مبهمی در ذهن فرد نماند. این نکات مبهم میتواند تبدیل به سوالهای بیجواب در جلسه امتحان شود.
5 جدول زمانبندی داشته باشید
وقتی که معلم یک برگه امتحانی طولانی یا تکلیف درسی که باید انجام شود در اختیار دانشآموزان میگذارد، دومینکا رومان، دانشآموز موفق کلاس یک جدول زمانی طراحی میکند. سوالها را تقسیم میکند به قسمتهای کوچک و متفاوت. برای مثال:
گروه اول: سوالهای سخت و وقتگیر
گروه دوم: سوالهای نه سخت و نه راحت
گروه سوم: سوالهای راحت
رومان از سوالهای گروه سخت ـ اول ـ شروع میکند و در آخر وقت امتحان به سوالهای راحتی که زمان و انرژی کمتری برای جواب دادن لازم دارد، میرسد. در مورد کارهایی که باید در زمان طولانیتر هم انجام بگیرند و از یک هفته تا یک ماه فرصت برای انجام آنها وجود دارد باید کار را تقسیمبندی کرد، بنابراین زمان کافی برای پرداختن به اصل کار و همچنین دورهای کوتاه بر پروژه یا درس برای آنها وجود دارد. یکی دیگر از دانشآموزان نمونه درباره اهمیت در نظر داشتن زمان میگوید: «صبر کنید! اگر میخواهید جزو دانشآموزان ممتاز کلاس باشید حتما باید برای انجام کار، خود ضربالاجلی در نظر بگیرید و به خودتان اخطار بدهید که تا فرا رسیدن این زمان حتما به کارهایتان رسیدگی کنید.
6 خوب نکتهبرداری کنید
خواندن متن کتاب مهم است اما مهمتر از آن یادداشتبرداری از نکاتی است که معلم روی آنها تاکید دارد. به غیر از این نکتهها، دانشآموزان موفق خودشان هم سعی میکنند طی درس خواندن نکتههای مهم و اصلی را پیدا کنند و از روی آنها یادداشت بردارند. اما یک روش دیگر شاگرد زرنگها؛ آنها برخلاف دیگران که به محض خوردن زنگ وسایلشان را جمع و شروع میکنند به سر و صدا و حرف زدن با همدیگر، چند دقیقه صبر میکنند و حداقل یک تا سه نکته مهم از نکتههای درسی را قبل از شروع زنگ بعدی یادداشت میکنند.
7 کار را تمیز تحویل بدهید
برگههای مرتب و تمیز شانس بیشتری از برگههای کثیف و نامرتب برای گرفتن نمره بالا دارند. پرفسور النی در این باره میگوید: «گرفتن نمره 20 بیشباهت به آماده کردن یک غذا نیست. مهم نیست که چه اندازه آن غذا خوشمزه است بلکه مهم تر آن است که با چه سر و وضعی به شما ارایه شود!»
8 از خودتان امتحان بگیرید
شاگردان زرنگ نکتههای مهمی را که احتمال مطرح شدنشان در امتحان بیشتر است، مشخص میکنند، از آنها سوال طرح میکنند و به آن سوالها جواب میدهند. یک روش مناسب برای این کار تهیه کارتهایی است که امروز به فلش کارت معروف شده است. شما میتوانید کارتهای کوچکی تهیه کنید، یک طرف آن سوال طراحی شده و در طرف دیگر جواب سوال را بنویسید. با این روش میتوانید تا پایان ترم و سال تحصیلی تعداد زیادی فلش کارت داشته باشید و با آنها خود را بیازمایید و نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کنید.
9 بیشتر از انتظار کار کنید
فرض کنید معلم کلاس میخواهد به 5 پرسش از 10 سوال طراحی شده بهعنوان تکلیف درسیتان جواب دهید. دانشآموزانی که اصولا با بیمیلی تکالیف را انجام دهند حداکثر به سه سوال جواب میدهند. آنها که مقیدترند و تا حدودی کار برایشان اهمیت دارد به همان 5 سوال جواب میدهند اما دانشآموزان ممتاز اکثر مواقع بیشتر از آنچه از آنها خواسته شده، انجام میدهند.
10 از پدر و مادرتان کمک بخواهید
بیشتر این دانشآموزان والدینی دارد که سهم بسیار زیادی در موفقیتشان بازی کردهاند. پدر و مادر آنها از کودکی وجود آنها را از عشق به یاد گرفتن سرشار کردهاند. آنها با فراهم کردن استانداردهای مناسب برای بچهها، آنها را به سمت کسب اهداف استاندارد و متعالی سوق دادهاند. آنها پسر و دخترشان را به درس خواندن تشویق میکنند نه فقط با گفتههای شفاهی و گرفتن هدیه و… بلکه آنها خود به یادگیری مشتاقاند و اهل مطالعه و درس هستند، بچهها هم این حس را از آنها گرفته و انعکاس میدهند.
منبع: http://salamatiran.com