زالزالک از خانواده توتها و مانند تمام خانوادهاش، سرشار از آنتیاکسیدان است. پاییز و زمستان که از راه میرسد، فصل برداشت و عرضه این میوه آبدار، خوشمزه و مغذی هم شروع میشود…
حالا اینکه زالزالک چه خواصی دارد و چه کسانی باید آن را بخورند و چه کسانی نه، سوالهایی است که در ادامه به آنها پاسخ میدهیم.
زالزالک
ضدآنژین
برخی افراد به دلیل کاهش جریان خون به سمت قلبشان دچار احساس درد در ناحیه قفسه سینه میشوند.
نتایج تحقیقات جدید که روی 60 فرد مبتلا به این بیماری انجام شده، نشان میدهد مصرف 180 میلیگرم زالزالک یا آب آن در طول روز، به مدت 3 هفته، میتواند تا بیش از 50 درصد باعث کاهش درد آنها شود و جریان خونی که به سمت قلبشان روانه میشود، را به اندازه قابل قبولی افزایش دهد.
البته محققان اعلام کردهاند تحقیقات بیشتری لازم است تا متوجه بشوند ترکیبهای موجود در زالزالک، دقیقاً با چه مکانیسمی این کار را انجام میدهد.
ضدفشارخون
یکی از خواص زالزالک مانند خیلی از توتهای دیگر، این است که با پیشگیری از لخته شدن خون و تشکیل پلاک در رگهای خونی، جلوی افزایش فشارخون را میگیرد و با کاهش خطر ابتلا به پرفشاری خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را هم کاهش میدهد. از این رو، مصرف زالزالک در فصل آن و به اندازه متعادل، به تمام بیماران مبتلا به ناراحتیهای قلبی و فشارخون بالا توصیه میشود.
نتیجه یک تحقیق آمریکایی هم نشان میدهد پرفشاری خون بیماران دیابتیای که مبتلا به فشارخون بالا هم هستند و به مدت 16 هفته، روزی 1200 میلیگرم زالزالک یا آب آن را مصرف میکنند، بسیار بهتر و سریعتر از کسانی که فقط داروهای کاهنده فشارخون مصرف میکردند، در سراشیبی درمان قرار میگیرد.
البته اگر داروهای کاهشدهنده فشارخون مصرف میکنید، حتماً در مورد میزان مصرف زالزالک در طول روز با پزشکتان مشورت کنید تا دچار افت فشارخون ناگهانی نشوید.
زالزالک مانند پرتقال حاوی اسیدهای مختلفی مانند اسید میوه و اسیدسیتریک
است پس مصرف آن با شکم خالی باعث افزایش ترشح اسید معده میشود.
این افزایش ترشح اسید معده با شکم خالی میتواند تحریک مخاط گوارشی
را به دنبال داشته باشد و باعث تهوع، استفراغ و ناراحتیهای گوارشی شود
ضدچربیخون
پژوهشهای جدید ثابت کردهاند آنتیاکسیدانها و ریزمغذیهای فراوان موجود در زالزالک، میتواند باعث کاهش کلسترول و چربی بد خون بشود. زالزالک قادر است چربی بد خون را از بدن دفع کند و میزان تولید چربی در کبد را هم کاهش بدهد. به همین دلیل مصرف این میوه به افراد مبتلا به کلسترول خون بالا و آنهایی که کبد چربی دارند، توصیه میشود.
ضداسهال
محققان به این نتیجه رسیدهاند که اسیدسیتریک موجود در زالزالک با افزایش ترشح اسید معده بعد از مصرف غذا، به هضم بهتر مواد غذایی کمک میکند و حس سنگینی پس از غذا خوردن را از بین میبرد. پس شما میتوانید مقداری آب زالزالک را در فصل آن به صورت روزانه با وعدههای سنگین غذایی مانند ناهار مصرف کنید یا کمی زالزالک تازه را بلافاصله بعد از صرف غذا بخورید. زالزالک میتواند به کاهش دردهای عضلانی شکمی، عصبانیت، اسهال و دردهای پیش از قاعدگی هم کمک کند.
با شکم خالی نخورید
زالزالک مانند پرتقال حاوی اسیدهای مختلفی مانند اسید میوه و اسیدسیتریک است پس مصرف آن با شکم خالی باعث افزایش ترشح اسید معده میشود. این افزایش ترشح اسید معده با شکم خالی میتواند تحریک مخاط گوارشی را به دنبال داشته باشد و باعث تهوع، استفراغ و ناراحتیهای گوارشی شود. به همین دلیل هم توصیه میشود آب پرتقال، پرتقال یا زالزالک و آب آن را ناشتا مصرف نکنید و پیش از خوردن آنها، حتماً لقمهای نان به دهان بگذارید.
در مصرف زالزالک احتیاط کنید
از آنجا که زالزالک باعث کاهش فشارخون میشود، خانمهای باردار، شیرده، بچهها، سالمندان، آنهایی که دچار افت فشار مداوم هستند، افراد مبتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن و آن دسته از بیماران مبتلا به پرفشاری خون که در حال مصرف داروهای کاهنده فشارخون هستند، باید در مورد مصرف زالزالک خیلی محتاط باشند و در این مورد با پزشک معالج خود مشورت کنند.
بد نیست این را هم بدانید که مصرف بیش از اندازه زالزالک در یک وعده میتواند باعث کاهش ناگهانی فشارخون، بینظمیهای ضربان قلب و سرگیجه و حالت تهوع هم بشود. ا
گر در اثر مصرف زالزالک یا آب آن دچار افت ناگهانی فشارخون شدید، به یک میوه شیرین مانند سیب، کمی نمک بزنید و آن را مصرف کنید.
منبع: سلامتیران – فاطمه افروغ