نارنج، میوه ای از گروه مرکبات است. آب نارنج ترش، مطبوع و سرشار از ویتامین C است.
نارنج از جمله میوه هایی است که برای اعصاب، دفع سنگ کلیه و مثانه، گلودرد و فشار خون بسیار مفید است.
خواص نارنج عبارتند از :
– نارنج هضم غذا را آسان می کند.
– خوردن نارنج با شکر در رفع یبوست موثر است.
– برای درمان گلودرد و فشار خون بایستی نصف لیوان آب نارنج را با یک قاشق عسل مخلوط کرده و بعد از غذا میل نمایید.
– اثر ضدعفونى کننده و میکروب کشى دارد.
– ضماد پخته میوه نارنج که پوست و هسته هم داشته باشد، برای جرب، خارش، جوش هاى پوستی و نرم کردن پوست بدن و موى سر مفید است.
بهار نارنج :
شکوفه نارنج را بهار نارنج می گویند که اثرات زیر را دارد:
– درمان بى خوابى هاى عصبى است، ولى زیاده روى در خوردن و بوییدن آن بى خوابى ایجاد مى نماید.
– برای دفع سنگ کلیه و مثانه بایستی عرق بهار نارنج را با ساقه کرفس مخلوط کرده و میل کنید.
– بهار نارنج ضد تشنج بوده و سکسکه را بهبود می دهد.
– عرق بهار نارنج اعصاب را تقویت می کند و درمان بی خوابی است .
– براى رفع قولنج و تقویت اشتها مفید است.
– آروغ و سوزش هاضمه را تسکین مى دهد.
– بوییدن بهار نارنج برای بهبود سرماخوردگی موثر است.
– مربای بهار نارنج تقویت کننده ی معده است.
– عرق بهار نارنج برای زدودن غم و افسردگی مفید است.
پوست میوه نارنج :
– پوست نارنج نشاط آور و تقویت کننده قلب و معده است.
– اگر ده گرم پوست نارنج خشک شده را بکوبید و با آب بخورید، از استفراغ و تهوع جلوگیرى مى کند و انگل هاى معده و روده را از بین مى برد.
– ضماد آن با سرکه روى شقیقه از سردرد جلوگیرى مى نماید.
برگ نارنج:
– برگ نارنج آرام بخش، ضد تشنج و هضم کننده غذا است.
– بی خوابی و میگرن را معالجه می کند.
– دم کرده برگ نارنج تشنج را از بین می برد.
* تذکر:
– زیاده روى در خوردن نارنج کبد را ضعیف مى کند، مخصوصا اگر ناشتا خورده شود.
– عرق بهار نارنج زود فاسد مى شود و کپک مى زند. لذا بایستى همیشه آن را تازه تهیه کرد و در شیشه هاى تیره رنگ نگه داشت.
منابع :
– کتاب زبان خوراکی ها – تالیف دکتر غیاث الدین جزایری