با تغییر فصل، هر روز میوه های نوبرانه، جای خود را به یکدیگر می دهند.
درباره توت فرنگی کمتر می توان کسی را یافت که از خوردنش امتناع کند، به طوری که بد غذاترین بچه ها هم آن را دوست دارند.
تاریخچه
حتما می دانید که این میوه در خانواده بزرگ توت ها جای دارد.
این توت همان طور که از نامش پیداست، زادگاه اروپایی دارد و در قرن چهاردهم به طور وحشی در فرانسه می روییده و مصارف دارویی داشته تا این که کم کم به مزارع راه یافت.
در جنگلهای شمال ایران نوع وحشی آن به وفور یافت می شود، زیرا توت فرنگی برای رویش به هوای خنک و آب فراوان نیاز دارد و نواحی شمالی کشور این شرایط را فراهم می کند.
خواص تغذیه ای
فصل برداشت این میوه از اردیبهشت ماه تا اوایل تیر ماه است، یعنی زمانی که هوا خیلی هم گرم نشده باشد. اما همین دوران کوتاه را نیز باید غنیمت شمرد، زیرا این میوه منبع کاملی از مواد مغذی ارزشمند است.
خوردن 8 عدد توت فرنگی متوسط ، 40 درصد از نیاز روزانه افراد به ویتامین ث، 12 درصد از نیاز روزانه به فیبر، 6 درصد از نیاز روزانه به فولات و 210 میلی گرم پتاسیم را تأمین خواهد کرد، در حالی که فقط 45 کالری انرژی دارد و به دلیل نداشتن سدیم (نمک)، کلسترول و سایر اسیدهای چرب اشباع، ضرر و زیانی را متوجه مصرف کنندهاش نخواهد کرد.
علاوه بر موارد یاد شده، مطالعات اخیر نشان دادهاند که این میوه دارای ترکیباتی به نام فیتوکمیکال است که در این گروه فلاوونوئیدها، آنتوسیانیدینها و اسید فنولیک و الاژیک جای می گیرند که دریافت آن ها از طریق مواد غذایی و به خصوص این میوه، احتمال ابتلا به بیماریهای مزمنی مانند انواع سرطان، بیماری های قلبی-عروقی و متابولیکی را کاهش میدهند.
یک دنیا خاصیت
حتما از خودتان می پرسید که وجود مواد مغذی یاد شده، چه فوایدی را برای مصرف کنندهاش دارد؟
ویتامین C
دریافت مقادیر بالای ویتامین C که در دسته آنتیاکسیدانها است، از فعالیت رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و روند پیری را در بدن به تأخیر می اندازد. به این دلیل است که خوردن این میوه به خصوص برای سیگاری ها و یا افرادی که در شهرهای آلوده زندگی می کنند، توصیه می شود، زیرا این ویتامین از اثرات مخرب سموم محیطی را در بدن به خصوص در بافتهای حساس جلوگیری می کند.
به علاوه، ویتامین C در ساختن پروتئینی به نام کلاژن دخالت دارد که با افزایش ساخت این پروتئین، امکان ترمیم بافت های آسیب دیده فراهم می شود.
پتاسیم
پتاسیم سبب کاهش فشار خون شده و خطر بروز سکته را به خصوص در افراد مستعد کاهش می دهد. مطالعات نشان دادهاند افرادی که روزانه مقادیر زیادی از این میوه را مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که به خوردن این میوه توجه نمی کنند، سه برابر کمتر به بیماری های قلبی دچار می شوند.
همچنین فیبر بالای این میوه به کاهش کلسترول خون کمک کرده و از بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند.
فولات
فولات موجود در این میوه نیز برای دوران بارداری بسیار مهم است و از عقب ماندگی های مادرزادی در این دوران جلوگیری می کند. به علاوه، این ماده مغذی نیز مانند سدی در برابر بیماری های عروق کرونر و سرطان روده بزرگ عمل می کند، از این رو، به خانم های بارداری که البته به حساسیت دچار نیستند، توصیه می شود که به طور مرتب این میوه را میل کنند.
مراقب موارد زیر باشید
آلودگی
نکته مهمی که درباره توت فرنگی باید در نظر داشت این است که به علت تماس این میوه با خاک و کود، احمال آلودگی آن زیاد است، لذا باید آن را به دقت شست و سپس مصرف کرد.
حساسیت
این میوه نیز مانند بسیاری از مواد غذایی آلرژی زا، در افراد حساس، ایجاد آلرژی می کند و از علایم آن می توان به اگزما، دانه های قرمز روی پوست، سردرد، آبریزش بینی، ریزش اشک، سرگیجه و حتی اختلالات گوارشی (مانند استفراغ) اشاره کرد که در این موارد توصیه می شود بی هیچ شکی این میوه مصرف نشود، به خصوص در کودکان زیر یک سال.
همچنین در افراد مبتلا به ناراحتی های پوستی، ممکن است مشکل پوستی شان را تشدید کند.
توت فرنگی به علت داشتن اسید سالسیلیک، در بعضی اشخاص، کبد و مثانه را تحریک کرده و جوش هایی شبیه کهیر ایجاد می کند. از این رو، افراد باید به واکنشهای بدنشان بعد از مصرف این میوه دقت کنند.
مشکلات دیگر
کسانی که معدهای حساس دارند، یا مبتلا به بیماری آسم هستند، بهتر است از خوردن توتفرنگی پرهیز کنند، زیرا ممکن است بیماری شان را تشدید کند.
سارا حسنلو
هفته نامه سلامت