نویسنده: سیده سارا حکیم
چربی ها را با غذا فراری دهید!
آیا غذاهایی وجود دارند که موجب سوختن چربی بیشتری شوند؟
به طور کلی تغذیه سالم موجب کنترل دریافت انرژی و حفظ وزن می شود؛ اما غذاهایی که فرآیند هضم آنها مدت زمان بیشتری طول می کشد و بدن به انرژی بیشتری برای تجزیه آنها نیاز دارد، موجب سوختن انرژی بیشتری از بدن و همچنین موجب کاهش وزن می گردند.
اگرچه این غذاها واقعاً موجب سوختن سریع تر چربی نمی شوند، اما می توانند از تجمع چربی جلوگیری نمایند و آن را کنترل کنند.
غذاهایی که دارای آب زیاد، درصد بالایی فیبر و چربی کم می باشند، این ویژگی را دارند.
1- مصرف مرغ بدون پوست و به صورت دم پخت یا آبپز یا کبابی که مقدار چربی آن بسیار کم است و نیز پنیر کم چرب و غذاهایی با پروتئین بالا چون فرآیند هضم آنها در بدن طولانی تر می باشد، کالری بیشتری از بدن برای هضم مصرف می شود و نسبت به غذاهایی که دارای قند و چربی زیادی باشند مطلوب تر هستند.
2- لبنیات کم چرب: طبق چندین بررسی انجام شده زنانی که از لبنیات کم چرب مانند شیر و ماست کم چرب 4-3 بار در روز استفاده می نمودند، میزان چربی بدن( درصد چربی بدن) آنها بسیار کمتر از افرادی بود که در رژیم غذایی آنها مصرف لبنیات بسیار کم بود و یا از لبنیات پرچرب استفاده می نمودند.
در مطالعه دیگری نشان داده شد افرادی که در روز 3 فنجان شیرکم چرب مصرف می کردند، کاهش وزن بیشتری نسبت به سایر افراد که رژیم غذایی آنها دارای کلسیم کمی بود داشتند.
3- یکی دیگر از غذاهایی که مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است سویا می باشند، زیرا سویا حاوی موادی می باشد که از رسوب چربی در بدن جلوگیری می نماید و به تجزیه آنها کمک می کند.
4- غذاهای غنی از فیبر مانند غلات و حبوبات کامل و تصفیه نشده و لیگام ها چون غنی از فیبر می باشند، زمان بیشتری برای هضم آنها نیاز است و موجب مصرف کالری بیشتری می شوند. همچنین این غذاها موجب احساس سیری و پری می گردند و مانع از مصرف مقدار زیادی غذا توسط فرد می شوند.
5- غذاهای غنی از ویتامینC: ویتامینC موجب می شود که چربی ها سریع تر تجزیه گردند و همین عامل آنها موجب تحریک کارنیتین می گردد که موجب سوختن چربی می شود.
همچین ویتامین C موجب رقیق شدن چربی در بدن در نتیجه خروج سریع تر آن از بدن شود.
لیموترش، گریپ فروت، نارنج، بروکلی، کلم، کرفس و فلفل دارای ویتامین C می باشند.
البته باید به این نکته نیز اشاره نمود که فلفل نیز، موجب تولید هورمون استرس بیشتری در بدن می گردد این هورمون سبب افزایش میزان متابولیسم پایه و تا حدودی موجب مصرف کالری بیشتر می شود.
میوه هایی مانند به و سیب حاوی پکتین می باشند. پکتین نیز جزء مواردی است که جذب چربی توسط بدن را تنظیم می نماید.
همچنین پکتین چون موجب افزایش جذب آب بیشتری می شود از رسوب چربی در بدن جلوگیری می کند.
به طور کلی مصرف غذا به میزان متعادل، استفاده از کربوهیدرات پیچیده و دانه های کامل، محدود نمودن چربی های اشباع و خوردن میوه ها و سبزی های غنی از فیبر به همراه ورزش منظم نقش بسیار مهمی در سلامتی بشر دارد.
منبع: نشریه دنیای تغذیه، شماره 107