داروهای گیاهی برای درمان افسردگی و اضطراب

داروهای گیاهی برای درمان افسردگی و اضطراب

مترجم : حمید وثیق زاده.

در این مقاله داروهای گیاهی برای افسردگی و اضطراب ارائه شده که به کمک آنها می‌توانید بر افسردگی غلبه کرده و زندگی بدون اضطرابی داشته باشید.
آمار نشان می‌دهد که بیش از 15 میلیون نفر در آمریکا از افسردگی بالینی و اضطراب رنج می‌برند و بدتر از آن اینکه 80% این افراد از هیچ درمانی برای بیماری خود استفاده نمی‌کنند. روانشناسان پیش بینی کرده‌اند که اگر اوضاع به همین منوال پیش برود افسردگی و اضطراب به دومین بیماری تهدید کننده سلامتی افراد تا سال 2020 تبدیل خواهد شد. در زندگی مدرن امروز، افسردگی، استرس و اضطراب بخشی از زندگی روزمره ما شده است. با کار زیاد و وقت کم، تغییرات سریع زندگی، مسئولیتهای سنگین زندگی و امنیت شغلی کم، نیازهای بروز شده برای مطابقت با استانداردهای زندگی و . . . خیلی از افراد نمی‌دانند که چه موقع افسردگی و اضطراب وارد زندگی آنها شده و خوشی و لذت زندگی‌شان را تحت تأثیر قرار داده است. هم چنین بعضی از افراد علی رغم اطلاع از بیماری خود، علاقه‌ای به درمانهای پزشکی ندارند و دوست دارند داروهای گیاهی مصرف کنند. اگرچه استفاده از درمانهای پزشکی مؤثر و قابل توصیه است اما در زیر تعدادی داروهای گیاهی مفید آورده شده است :
گیاهان طبیعی برای درمان افسردگی و اضطراب :
اگر دنیا مشکلاتی دارد، راه‌حلهایی هم برای آن ارائه کرده است. طبیعت داروهایی برای درمان افسردگی و اضطراب دارد.

سنبل الطیب یا سنبل کوهی :
این گیاه به علت خواص آرامش بخشی و تسکین دادن مشهور است. از عمده عللل ایجاد افسردگی و اضطراب کمبود خواب است؛ مصرف این گیاه به استراحت ذهن و داشتن خواب خوب کمک می‌کند و به فرد کمک می‌کند تا به بی‌خوابی ناشی از افسردگی و اضطراب غلبه کند. علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد که این گیاه به درمان علائم دیگر افسردگی چون بی‌قراری، عصبانیت و فشار خون بالا نیز کمک می‌کند. روشهای مختلفی برای مصرف این گیاه وجود دارد اما در درمان افسردگی ریشه‌های این گیاه تأثیر بیشتری دارد. مکمل‌های مختلفی در بازار وجود دارند که شامل ریشه‌های این گیاه‌اند و می‌توانید آنها را به شکل قرص و یا چای مصرف کنید. اما در مورد میزان مصرف آن بهتر است با یک متخصص مشورت کنید چون مصرف بالای آن می‌تواند باعث خستگی، گیجی و منگی، سردرد، تهوع و استفراغ و عوارض جانبی شود. هم چنین مصرف آن برای زنان باردار توصیه نمی‌شود و با سایر داروهای مسکن و آرام بخش نباید مصرف شود. در ضمن باید متذکر شد از آنجایی که سنبل الطیب یک داروی آرام بخش است نباید قبل از رانندگی و سایر فعالیتهایی که به هوشیاری نیاز دارند استفاده کنید. این دارو نباید به مدت طولانی و بدون نظر متخصص مصرف شود.
کاوا کاوا (نوعی درخت فلفل) :
کاوا نوعی درخت است که از ریشه‌های آن در جزایر اقیانوس آرام به مدت قرنها استفاده می‌شده است. این گیاه دارای خواص آرامش بخشی است و باعث خواب خوب و آرام می‌شود. به شکل قرص و کپسول موجود است و بعضی افراد ریشه‌های آن را می‌جوند اما مصرف بالای این گیاه باعث آسیب کبد می‌شود بنابراین اگر از بیماری کبد رنج می‌برید نباید از این گیاه استفاده کنید. هم چنین مصرف این گیاه برای زنان باردار توصیه نمی‌شود. مصرف طولانی مدت این گیاه با ریسک بالا همراه است و باید با متخصص مشورت شود.

ژنگو یا شجرالمعبد :
گیاه دیگری که برای افسردگی و اضطراب مؤثر است، ژنگوست. این گیاه در درمان اختلالات روحی و مشکلات حافظه نیز مفید است. مصرف این گیاه باعث آزاد شدن ترشحاتی می‌شود که انتقال دهنده‌های عصبی به مغز را منظم کرده و مقدار خون را افزایش می‌دهد و در نتیجه به درمان افسردگی کمک می‌کند. اگرچه ژنگو به مدت هزاران سال به عنوان داروی سنتی در درمان بیماریهای مختلفی استفاده می‌شده است، محققان در حال انجام تحقیق برای درمان بیماریهای امروزه نیز هستند. این گیاه در عملکرد مغز و جلوگیری از آسیبهای حافظه تأثیر خوبی دارد و اثر آن بر بیماریهای آلزایمر و زوال عقل ثابت شده است. کلینیک Mayo اعلام کرده که این گیاه در درمان پیرچشمی، ترس از ارتفاع، PMS و اختلالات عروقی قابل استفاده است. مصرف این گیاه برای افرادی که بیماریهای خونی دارند توصیه نمی‌شود. هم چنین برای مصرف آن با یک متخصص صحبت کنید.

گل ساعت :
این گیاه همراه با گیاهان دیگر نظیر سنبل الطیب و مرهم لیمو استفاده می‌شود، خاصیت آرامش بخشی دارد و منبعی غنی از بازدارنده‌هاست به همین دلیل باعث آرامش روان و دوری از اضطراب می‌شود. هم چنین در درمان بیماریهایی نظیر بی‌خوابی، هیستری و اضطراب قابل استفاده است. مصرف این گیاه باعث افزایش اسید گاما آمینو بیوتریک در مغز شده و باعث آرامش ذهن می‌شود. از ساقه، برگها و گلهای این گیاه برای تهیه مکملها به شکل چای و مایعات استفاده می‌شود. برای میزان مصرف با متخصص مشورت کنید. هم چنین مصرف بالای این گیاه سبب عوارض جانبی مثل نبض نامنظم، گیجی ومنگی، استفراغ، تورم رگها، خواب آلودگی، کسالت و بیهوشی می‌شود و برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌شود.

مرهم لیمو :
مرهم لیمو نیز از گیاهانی است که فواید بسیاری دارد. این گیاه سرشار از فلاون و کربولیک اسید است که منبع خوبی برای درمان افسردگی، اضطراب، بی‌خوابی و اختلالات دیگر است. علاوه بر آن در درمان سوء هاضمه، گرفتگی عضلات شکم، مشکلات تیروئیدی و اختلالات عصبی مؤثر است. در درمان افسردگی این گیاه باعث استراحت ذهن و بهبود کیفیت خواب می‌شود. هم چنین در ترکیب با گیاهان دیگر استفاده می‌شود. به شکل قرص، کپسول و چای قابل مصرف است و در میزان مصرف آن باید با متخصص صحبت کنید. اگر به بیماریهایی نظیر پرکاری تیروئید و آب سبز(کوری تدریجی) مبتلا هستید نباید از این گیاه استفاده کنید. مصرف آن در زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌شود.

روشهای طبیعی درمان افسردگی و اضطراب :
در این بخش با روشهای طبیعی تمدد اعصاب و بدن آشنا می‌شوید. روشهای مختلفی برای درمان افسردگی و اضطراب وجود دارد که در زیر چند مورد ارائه شده است.

064051

آروماتراپی :

هرچه در اطراف ما وجود دارد بر ذهن و بدن ما تأثیر می‌گذارد. من مطمئنم که همه ما تجربه کرده‌ایم وقتی بوی خوش و رایحه و عطری به مشام ما می‌رسد، حال خوشی به ما دست می‌دهد. در آروماتراپی از روغن‌های گیاهی برای آرامش فرد، ذهن و بدن او استفاده می‌شود. این روش در درمان افسردگی خفیف تأثیر خوبی دارد و عارضه جانبی ندارد. در این روش روغن گیاهانی نظیر اسطوخودوس، یاسمن، دارچین، اقاقیا، بابونه، کندر هندی، شمعدانی، لیمو، انیسون، ترنج و . . . به خصوص برای درمان افسردگی و اضطراب استفاده می‌شود. رایحه‌های مختلف تأثیرات متفاوتی بر مغز دارند بنابراین این روش باید زیر نظر یک فرد حرفه‌ای انجام شود.

طب سوزنی :

افراد مختلفی که از افسردگی و اضطراب رنج می‌بردند از این روش استفاده کرده‌اند. این تکنیک هزاران سال پیش در چین کشف شد و بر این اساس استوار است که نقاط فشاری، در بدن وجود دارند که جریان انرژی را تنظیم می‌کنند. در بدن نقاط مختلفی وجود دارند که از لحاظ طب سوزنی می‌توانند افسردگی و اضطراب را درمان کنند. این روش نقاط فشاری در بدن را تحریک می‌کند تا مغز آرام شود. افرادی که تمایل به استفاده از دارو ندارند می‌توانند از این روش طبیعی و مطمئن که هیچ گونه عارضه جانبی ندارد برای درمان ذهن، بدن، روح و روان خود استفاده کنند.

یوگا :

یوگا از روشهای قدیمی برای تمدد اعصاب است که هزاران سال پیش در هندوستان ایجاد شد. در این روش انرژی منفی در بدن آزاد شده و انرژی مثبت را دریافت می‌کنیم و روح و بدن خود را تازه می‌کنیم. این روش برای غلبه بر افسردگی، استرس و اضطراب مفید است. چون در این روشها از تکنیکهای مختلفی مثل کشش، کنترل تنفس و تمدد اعصاب استفاده می‌شود که تأثیر مثبتی بر ذهن و بدن دارند. حالتهایی نظیر خم شدن به جلو، حالت بچه، حالت گربه، بالانس سر و خم شدن به پشت در درمان افسردگی و اضطراب مفید است.

مدیتیشن :

وقتی ذهن در آرامش نباشد انسان از افسردگی و اضطراب رنج می‌برد، مدیتیشن روشی است که در آن می‌توان به حالت هوشیاری پایدار رسید. بدن در آرامش است و ذهن بر یک فکر مثبت متمرکز است. مدیتیشن و تمرینات تنفسی به تمدد اعصاب کمک می‌کنند و از عمق وجود حس تازگی پیدا می‌کنید. چون در این روش ترشح مواد شیمیایی نظیر کاتکولامین و کورتیزول کاهش می‌یابد و از ابتلا به افسردگی، استرس و اضطراب جلوگیری می‌شود. هم چنین تحقیقات نشان داده که انجام مدیتیشن از تکرار حملات افسردگی و اضطراب جلوگیری می‌کند.

ماساژ :

فرد مبتلا به افسردگی و اضطراب نیاز شدیدی به آرامش ذهن دارد. آیا وقتی یک نفر شما را ماساژ می دهد احساس آسودگی نمی‌کنید؟ یکی از فواید بسیار مهم ماساژ، آرامش و حس تازگی ذهن و بدن است که با روغنهای مخصوص و ماساژ دادن حاصل می‌شود. از لحاظ علمی ثابت شده که ماساژ درمانی باعث آرامش ذهن آشفته و بهبود افسردگی می‌شود.

چند روش دیگر برای درمان افسردگی و اضطراب :

علاوه بر روشها و گیاهان ذکر شده در بالا که در درمان افسردگی و اضطراب مؤثر هستند، مصرف غذای صحیح و سالم و میزان مصرف درست نیز در داشتن ذهن و بدنی سالم، مهم و ضروری است یعنی اینکه سبک زندگی شما در سلامت جسمی و روحی‌تان نقش بسیار مهم و حیاتی دارد. در ذیل جند روش طبیعی برای مقابله با افسردگی و اضطراب آورده شده که شما می توانید در زندگی خود به کار گرفته و شاهد تغییرات باشید.

اسید چرب امگا 3 :

بعضی از چربیهای ضروری وجود دارند که به روان کار کردن بدن کمک می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که اسید چرب امگا 3 باعث کاهش افسردگی و اضطراب می‌شود بنابراین بهتر است از این ماده غذایی یا در غذای اصلی و یا به صورت مکمل استفاده کنید. غذاهایی که حاوی امگا 3 هستند شامل انواع ماهیها نظیر قزل‌آلا، شاه ماهی، خال مخالی و ساردین‌اند. تحقیق نشان می‌دهد مردمی که به مقدار زیادی ماهی مصرف می‌کنند مثل مردم ژاپن و تایوان نسبت به مردم آمریکای شمالی که مقدار کمتری ماهی مصرف می‌کنند 10 برابر کمتر از افسردگی رنج می‌برند. بنابراین مطمئین شوید که از غذاهای غنی از این چربیها یا مکملها استفاده کنید.

064052

5-HTP :
هیدروکسی تریپتوفان که به اختصار 5-HTP گفته می شود نوعی آمینو اسید است که به طور طبیعی در بدن تولید می‌شود. این ماده باعث افزایش مقدار سروتونین در مغز می‌شود و به عنوان ضد افسردگی عمل می‌کند. هم چنین این ماده در درمان اختلالات خواب، مشکلات حافظه، کمبود اشتها و . . . مؤثر است. کمبود سروتونین در بدن سبب افسردگی و شیزوفرنی می شود. 5-HTP در غذاهایی نظیر گوشت، ماهی، تخم مرغ و لوبیا موجود است اما مقدار آن ناچیز است بنابراین بهتر است از مکملهای موجود در فروشگاهها استفاده کنید.

SAM-e :
این ماده نیز همانند 5-HTP در بدن موجود است هم چنین در سلولهای گیاهان و حیوانات یافت می‌شود. SAM-e در درمان افسردگی بسیار مؤثر است چون از آمینو اسید متی اونین مشتق می‌شود و مقدار سروتونین در بدن را افزایش می‌دهد بنابراین باعث آرامش ذهن و روان می‌شود. این ماده نباید با سایر داروها بدون تجویز پزشک مصرف شود و افرادی که از بیماریهایی مثل پارکینسون، اختلال دوقطبی و جراحی رنج می‌برند نباید از این ماده استفاده کنند و برای زنان باردار و شیرده

توصیه نمی‌شود.

فعالیتهای بدنی :
کسانی که فعالیت بدنی دارند کمتر از افرادی که فعالیت بدنی ندارند به افسردگی دچار می‌شوند بنابراین تا می‌توانید ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید تا بتوانید افسردگی را تحت کنترل بگیرید. راههای زیادی برای فعالیت کردن وجود دارد؛ هر آنچه را که دوست دارید و از آن لذت می‌برید، شروع کرده و انجام دهید مثل شنا، دویدن، دوچرخه سواری و . . . هیچ چیز مثل انجام یک سرگرمی دلخواه به استراحت ذهن و بدن شما کمک نمی‌کند.

غذای سالم :
بدن و مغز ما برای عملکرد صحیح به سوخت نیاز دارند. از لحاظ علمی ثابت شده غذایی که ما می‌خوریم بر سلامت ذهن‌مان تأثیر دارد بنابراین روش دیگر برای بهبود سلامت روان استفاده از غذای سالم و طبیعی است. درباره نقش انتقال دهنده‌های عصبی بر سلامت مغز قبلا بحث شد. فرنی شامل مقدار زیادی تریپتوفان است که مقدار سروتونین در مغز را افزایش می‌دهد. آمینو اسیدها که در پروتئینها وجود دارند مقدار سروتونین را افزایش می‌دهد بنابراین از پروتئینهای گیاهی موجود در آجیل، حبوبات و غله استفاده کنید. سعی کنید غذاهای طبیعی مصرف کنید چون غذاهای آماده شامل مواد شیمیایی‌اند که بر سلامت روان تأثیر می گذارند. از ویتامینها و مواد معدنی موجود در غذاها به مقدار زیاد استفاده کنید. از میوه‌ها و سبزیجات طبیعی به جای کنسروی استفاده کنید چون منبع غنی از فیبرها هستند و شامل کربوهیدراتهای سالم وطبیعی‌اند.

 

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید