مترجم: رزیتا ملکیزاده
روغن هسته انگور روغنی شفاف، سبک و بی رنگ بوده که از هستههای انگور بدست میآید. این روغن دارای کاربردهای مختلفی است که از پخت و پز و استفاده در محصولات آرایشی بهداشتی گرفته تا کاهش برخی مشکلات مرتبط با سلامت را دربرمیگیرد. بنابراین اجازه دهید نگاهی به برخی از فوائد سلامتی بخش و آرایشی بهداشتی آن بیاندازیم.
روغن هسته انگور روغنی شیرین و دارای طعمی آجیل مانند است که از هستههای انواع مختلف انگور استخراج میشود. این روغن از طریق فشرده سازی سرد هستهی انگور بدست میآید. اعتقاد بر این است که انگور از آسیا سرچشمه گرفته و به اروپا و شمال آمریکا در حدود دهه سال 1600 معرفی شده است.
ایتالیا و فرانسه تولید کنندگان اصلی روغن هسته انگور هستند، هرچند این روغن در اسپانیا و آرژانتین نیز تولید میشود. انگور به دلیل خواص دارویی و غذایی خود شناخته شده است، و برای هزاران سال است که مورد توجه قرار دارد. امروزه، تحقیقات علمی متعددی که صورت گرفته نشان دادهاند که عصارهی هستهی انگور و روغنی که از این هستهها بدست میآید فوائد سلامتی بخش فراوانی دارند.
فوائد روغن هسته انگور در سلامت
این باور وجود داشته که درمانگران اروپایی پمادی را از شیرهی انگور تهیه میکردند که جهت درمان بیماریهای پوستی و چشمی از آن استفاده میکردند. در سالهای اخیر، مطالعات زیادی بر روی روغن دانهی انگور انجام شده است که برخی از آنها فوائد سلامتی بخش برخی ترکیبات یافت شده در این روغن را آشکار کردهاند.
خواص ضد التهابی
خواص ضد التهابی، و همچنین بسیاری خواص دیگر این روغن در سلامت را میتوان به وجود فلاونوئیدی تحت عنوان الیگومریک پروآنتوسیانیدین (oligomeric proanthocyanidin) نسبت داد. به دلیل خواص ضد التهابی الیگومریک پروآنتوسیانیدین روغن هستهی انگور ممکن است به کاهش درد و تورم مرتبط با چندین عارضه از جمله آرتریت روماتوئید کمک نماید. این روغن میتواند به سرعت بخشیدن به روند بهبود زخم نیز کمک کند.
خواص آنتی اکسیدانی
آنتی اکسیدانهای مهم موجود در روغن هسته انگور، ویتامین E و الیگومریک پروآنتوسیانیدین میباشند. الیگومریک پروآنتوسیانیدین یک آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند بوده که 20 مرتبه قویتر از ویتامین C و 50 مرتبه مؤثرتر از ویتامین E میباشد. بنابراین این ترکیب میتواند از بدن به طور مؤثری در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کرده و در نتیجه میتواند در کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری از جمله سرطان مفید فایده باشد.
فوائد آن برای سیستم قلبی عروقی
روغن هسته انگور میتواند به بهبود سلامت قلب و سیستم قلبی عروقی کمک کرده که این خود میتواند به ترکیب الیگومریک پروآنتوسیانیدین نسبت داده شود. این فلاونوئید نه تنها میتواند به کاهش سطح کلسترول LDL کمک کند، بلکه اکسیداسیون آن را نیز کاهش میدهد.
اکسیداسیون کلسترول LDL عامل اصلی خطر تجمع پلاک در دیوارههای رگها (تصلب شرایین) است، که به نوبه خود میتواند مشکلاتی را در سلامت مانند بیماری عروق کرونر ببار آورد. روغن هستهی انگول همچنین ادعا میشود که سطح کلسترول HDL را افزایش داده که به کاهش خطر ابتلاء به بیماری قلبی و تصلب شرایین کمک میکند.
آکنه و التهابات پوستی
گروهی بر باورند که اسید لینولئیک موجود در روغن هسته انگور دارای خواص ضد حساسیتی و ضد التهابی است که به همین خاطر میتواند به کاهش بیماریهای پوستی مانند آکنه، درماتیت، واکنشهای آلرژیک، و اگزمای آتوپیک کمک کند. این روغن میتواند به صورت موضعی بر روی منطقه آسیب دیده از پوست برای رهایی از این مشکلات پوستی استفاده شود.
بواسیر
خواص ضد التهابی الیگومریک پروآنتوسیانیدین موجود در روغن هستهی انگور میتواند همچنین به از بین بردن درد و تورم مرتبط با بواسیر کمک کند. این روغن میتواند موجب تسکین از خونریزی بواسیر نیز شود. خونریزی میتواند نشانهای از وجود عفونت بوده و در این مورد روغن هستهی انگور میتواند به درمان آن کمک کند.
وریدهای واریسی و عنکبوتی
روغن هسته انگور میتواند به پیشگیری از گشاد شدن غیر طبیعی رگها کمک کرده و در نتیجه در عوارضی مانند ورید واریسی و عروق عنکبوتی مفید فایده است. این دو عارضه معمولاً ناشی از آسیب عروق خونی و ناتوانی آنها در حفظ جریان خون طبیعی میباشند. روغن هستهی انگور میتواند جریان خون را بهبود بخشیده و به درمان وریدهای واریسی کمک کند.
دیابت
در بیماران دیابتی، روغن هسته انگور میتواند به جلوگیری از عوارض خاص در ارتباط با این بیماری کمک نماید. یکی از عوارض عمده دیابت، نوروپاتی دیابتی است، که در آن رگهای خونی کوچک که اعصاب را تأمین میسازند، به دلیل بالا رفتن سطوح قند خون آسیب میبینند. روغن هستهی انگور ممکن است موجب تسکین در هم نوروپاتی محیطی و هم رتینوپاتی دیابتی شود. اسید گاما لینولئیک موجود در روغن هسته انگور میتواند به معکوس ساختن آسیب عصبی ناشی از نوروپاتی محیطی کمک کند، در حالی که پروسیانیدین قادر به جلوگیری از رتینوپاتی دیابتی با بهبود گردش خون و تقویت دیوارهی مویرگ است.
مزایای روغن هسته انگور در محصولات آرایشی بهداشتی
امروزه، روغن هسته انگور، کاربردهای گستردهای در صنعت تولید محصولات آرایشی بهداشتی به دلیل خواص نرم کنندگی خود دارا میباشد. این روغن مادهی مهمی در شماری از محصولات مراقبت از مو، برق لب، کرم، و لوسیون به شمار میرود. در ادامه چند مورد از خواص در خور توجه این روغن در محصولات آرایشی بهداشتی آورده شده است.
• روغن هسته انگور یک مرطوب کننده بسیار عالی برای تمام انواع پوست است. این روغن پوست را تغذیه و مرطوب ساخته، و خاصیت ارتجاعی آن را حفظ کرده و آن را نرم و انعطاف پذیر میسازد.
• این روغن دارای خواص سفت کنندگی بوده و به همین منظور میتواند به عنوان تونر پوست مورد استفاده قرار گیرد.
• ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در روغن هسته انگور به مبارزه با اثرات رادیکالهای آزاد بر روی پوست کمک کرده و در نتیجه از ظهور چین و چروک زودرس و خطوط ریز جلوگیری میکند.
• روغن دانه انگور میتواند از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت کرده و خطر بروز آفتاب سوختگی را به حداقل میرساند. این روغن میتواند لکهای مرتبط با سن را کاهش دهد.
• روغن دانه انگور همچنین میتواند به عنوان یک نرم کننده مو، و یک درمان طبیعی برای شوره سر استفاده شود.
آشپزی با روغن هسته انگور
نقطه دود روغن دانه انگور حدود 421 درجه فارنهایت یا 216 درجهی سانتیگراد است و به همین منظور میتواند به عنوان روغن پخت و پز در درجه حرارت متوسط مورد استفاده قرار گیرد. این روغن معمولاً جهت سرخ کردن، تفت دادن، و همچنین برای سس سالاد ایدهآل میباشد. این روغن عطر و طعم ملایمی داشته و بنابراین بر طعم اصلی غذا غلبه نمیکند.
خلاصه آن که میتوانید از روغن هستهی انگور به طرق مختلفی درست از پخت غذاهای مختلف گرفته تا تسکین یافتن از برخی بیماریها و یا به منظور برخورداری از پوستی صاف و درخشان استفاده کنید. هیچ عوارض جانبی مهمی از این روغن تاکنون مشاهده نشده است. با این حال به افرادی که نسبت به انگور آلرژی یا حساسیت دارند، توصیه میشود که از مصرف هرگونه عصارهی هستهی انگور خودداری کنند. افرادی که از ضد انعقاد و فناستین استفاده میکنند، همچنین بایستی در خصوص استفاده از روغن هستهی بادام با پزشک خود مشورت نمایند، به این دلیل که الیگومریک پروآنتوسیانیدین موجود در این روغن ممکن است با این داروها واکنش نشان دهد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.
منبع:راسخون