1. شرافت خانوادگى و دیانت
ثروت، شهرت و قدرت هرگز از نشانههاى شرافت خانوادگى به شمار نمیرود. چه بسیار پسران جوانى که در خانوادههاى فقیر گمنام و ضعیف زندگی میکنند و از شرافتمندترین مردان روى زمین هستند و چه بسیار پسران ثروتمندى که در دنیایى از مادیّت و شهرت و قدرت قرار دارند و از شرافت و شرافتمندى بویى نبردهاند.
ملاک شرافتمند بودن شخص بسته به دیانت و معنویت اوست، معنویت و توجه به حلال و حرام خداوند است که انسان را در برابر مشکلات و حوادث غیر مترقبه زندگى پایدار میسازد و از این گذشته در ایجاد کانون گرم خانواده و تربیت فرزندان بسیار مؤثر و نقش کلیدى را ایفا میکند.
بنابراین دختران جوانى که قصد انتخاب همسرى را دارند، ابتدا باید شرافت خانوادگى و دیانت همسر آینده خود را در نظر بگیرند و هرگز فریب ثروت، شهرت و یا قدرت مادى شخصى را نخورند.
2. خوش خلقى
شخصی به نام «حسین بن بشّار» به امام رضا ـ علیه السّلام ـ نامهاى نوشت و ضمن آن درباره خواستگارى که براى دخترش آمده بود کسب تکلیف کرد، وى از امام ـ علیه السّلام ـ پرسیده بود: شخصى از خویشاوندانم براى خواستگارى دخترم آمده است که بد اخلاق است، چه کنم آیا دخترم را به او بدهم یا نه؟
حضرت در جواب نوشتند: لا تزوّجه ان کان سیّیء الخلق.
اگر بد اخلاق است، دخترت را به او نده.
3. سلامت جسم و روح
سلامت جسم و روح در برخوردارى از لذّتهاى مشروع خانواده و سلامت فرزندان نقش مؤثرى دارد، در نظر گرفتن این شرط نیز مورد توصیه کارشناسان مسایل خانواده است.
4. عقل
امیر مؤمنان ـ علیه السّلام ـ فرمودند:
از ازدواج احمق بپرهیز، زیرا مصاحبت و همراهى با او بلاست و فرزندانش نیز تباه میشوند.
5. زیبایى
همانگونه که پسران جوان باید در انتخاب همسر زیبایى را مدّ نظر قرار بدهند، دختران جوان نیز نباید از این نکته غافل شوند.
زیبایى ظاهرى به حلاوت و شیرینی زندگى میافزاید و استحکام روابط کانون کوچک خانواده را دو چندان میکند. بنابراین باید از هر دو طرف این نکته مدّ نظر قرار گرفته شود تا با صفا و صمیمت در ایجاد کانونى گرم براى آیندهاى درخشان زمینه را فراهم آورند.
ناگفته روشن است که «زیبایی» باید در کنار صفات دیگرى مانن دیانت، عفت خوش خلقى و شرافت خانوادگى مدّ نظر قرار گیرد، و الّا به تنهایى هرگز ملاک و برترى در انتخاب نخواهد بود.
6. علم و سواد.
7. تناسب خانوادگى
8. تناسب و توازن جسمى و سنّى
9. تناسب مالى و مادى در خانواده هر دو.
10. شغل و کار
انسان بى کار گذشته از اینکه در تأمین زندگى خود دچار مشکلات و معضلات فراوانى میشود، خانواده و فرزندان او نیز در فشار و سختى قرار خواهند داشت.
بطور کلى انسان بى کار به خاطر آنکه فرصت زیادى دارد، از سوى عوامل سقوط و انحطاط و مفاسد اخلاقى زیادى تهدید میشود. رسول گرامى اسلام که درود خداوند بر او باد، هر جوانى را که میدید ابتداء از شغل و حرفه او سؤال میکرد، اگر میشنید که جوان بیکار است میفرمود: از چشمم افتادى، میپرسیدند چرا؟ حضرت میفرمود: لانّ المؤمن اذا لم یکن له حرفه یعیش بدینه.
چون اگر مؤمن کارى نداشته باشد از راه دین فروشى زندگى میکند.
بنابراین شغل و داشتن حرفه براى شوهران لازم و ضرورى است.
البته قابل تذکر است که نباید به دنبال شغل پر در آمد بود، مثلا شوهرى که از راه کسب حلال در آمدى دارد و فردى متدین و با مسئولیت است را نباید با فردی بى دین و لاابالى که شغل پر درآمدى دارد تعویض نمود.
منبع: الشیعه