مترجم: رزیتا ملکیزاده
منبع:راسخون
شلغم منبع خوبی از ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، و منیزیم میباشد. این مقاله اطلاعاتی را در خصوص ارزش غذایی شلغم فراهم ساخته است.
شلغم جزء سبزیجات ریشهای است که به خانواده شب بو تعلق دارد. نام علمی شلغم سفید Brassica rapa است، در حالی که نام گیاه شناسی شلغم سوئدی (نوعی کلم یا شلغم روغنی) Brassica napobrassica است. شلغم سوئدی در اروپا رشد میکند. برگهای سبز این سبزی ریشهای همچنین در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد. شلغم منبعی غنی از ویتامینها و مواد معدنی است. مضاف بر آن از کالری بسیار کمی برخوردار میباشد. گروهی معتقدند که برگ شلغم، که برگهای سبز گیاه شلغم میباشند، مغذیتر از ریشهی آن است.
ارزش تغذیهای شلغم
به گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA)، 100 گرم شلغم خام مواد مغذی زیر را تأمین میسازد:
خواص تغذیهای (در هر 100 گرم) |
|
آب |
87ر91 گرم |
کالری |
28 کیلوکالری |
پروتئین |
90ر0 گرم |
لیپید کل (چربی) |
10ر0 گرم |
کربوهیدرات |
43ر6 گرم |
فیبر خوراکی |
8ر1 گرم |
قند کل |
8ر3 گرم |
مواد معدنی |
|
کلسیم |
30 میلی گرم |
آهن |
30ر0 میلی گرم |
منیزیم |
11 میلی گرم |
فسفر |
27 میلی گرم |
پتاسیم |
191 میلی گرم |
سدیم |
67 میلی گرم |
روی |
27ر0 میلی گرم |
ویتامین |
|
ویتامین C |
21 میلی گرم |
تیامین |
040ر0 میلی گرم |
ریبوفلاوین |
030ر0 میلی گرم |
نیاسین |
400ر0 میلی گرم |
ویتامین B6 |
090ر0 میلی گرم |
فولات |
15 میکرو گرم |
ویتامین B12 |
0 میکرو گرم |
ویتامین A |
0 IU (واحد جهانی) |
ویتامین E |
03ر0 میلی گرم |
ویتامین K |
1ر0 میکرو گرم |
لیپید |
|
اسیدهای چرب اشباع شدهی کل |
011ر0 گرم |
اسیدهای چرب اشباع نشدهی مونو |
006ر0 گرم |
اسیدهای چرب اشباع نشدهی پلی |
053ر0 گرم |
کلسترول |
0 میلی گرم |
فوائد شلغم در سلامت
بعقیدهی وزارت بهداشت ایالات متحده (USDA)، 100 گرم برگ شلغم (پخته شده، آب پز، آب گیری شده و بدون نمک)، حاوی 20 کالری، 14ر1 گرم پروتئین، 23ر0 گرم چربی، 36ر4 گرم کربوهیدرات، 5ر3 گرم فیبر خوراکی و 53ر0 گرم قند کل است.
بعقیدهی USDA، 100 گرم برگ شلغم (پخته شده، آب پز، آب گیری شده و بدون نمک)، حاوی 137 میلی گرم کلسیم، 80ر0 میلی گرم آهن، 22 میلی گرم منیزیم، 29 میلی گرم فسفر، 203 میلی گرم پتاسیم، 29 میلی گرم سدیم و 14ر0 میلی گرم روی میباشد.
بعقیدهی USDA، 100 گرم برگ شلغم (پخته شده، آب پز، آب گیری شده و بدون نمک)، حاوی 4ر27 میلی گرم ویتامین C، 118 میکرو گرم فولات، 7625 IU ویتامین A، 88ر1 میلی گرم ویتامین E، و 367.6 میکرو گرم ویتامین K است.
براساس برخی مطالعات تحقیقاتی صورت گرفته، مصرف ویتامین A ارتباط مستقیمی با کاهش خطر ابتلاء به آب مروارید دارد. شلغم منبع بسیار خوبی از ویتامین Aاست.
شلغم همچنین حاوی مقدار نسبتاً زیادی ویتامین Cاست که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میسازد. بتا کاروتن آنتی اکسیدان دیگری است که در این سبزی ریشهای پیدا میشود. آنتی اکسیدانها علیه رادیکالهای آزاد مبارزه کرده و خطر ابتلا به مشکلات سلامتی مانند بیماریهای قلبی عروقی و سرطان را کاهش میدهند.
منبع خوبی از فیبر خوراکی است که میتواند به پیشگیری از یبوست کمک کند. همچنین، مصرف مواد غذایی غنی از فیبر باعث میشود احساس سیری به انسان دست دهد.
مطالعات نشان میدهند که مواد مغذی موجود در برگ و ریشه شلغم ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان معده، سرطان ریه، سرطان روده بزرگ، و غیره کمک نماید.
شلغم منبعی غنی از مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، و منیزیم است. همچنین حاوی فولات بوده، که نقشی حیاتی در رشد و تولید مثل سلولی ایفاء میکند.
نتیجه آنکه شلغم سرشار از مواد مغذی است. چنانچه تمایل دارید ریشهی شلغم را مصرف نمایید، به خوبی و کاملاً آن را تمیز کنید. میتوانید آن را خام مصرف کرده، و یا همراه با سبزیجات دیگر بپزید. هر چند شلغم مغذی است، اما حاوی اگزالاتهایی است که به نوبه خود با سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا همراه میباشد. بنابراین، افرادی که از مشکلات کلیوی و کیسه صفرا رنج میبرند، نبایستی به طور مرتب شلغم مصرف نمایند.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای متخصص تغذیه در نظر گرفته شود.