نعناع

نعناع

نویسنده: دکتر هرمزدیار کیانمهر

نعناع ( Thymus ) گیاهی است بسیار معطر که به صورت سبزیجات خام و یا پخته در انواع خوراکی ها مورد استفاده قرار می گیرد. نعناع همچنین جزء گیاهان دارویی است و خواص متعددی دارد و به صورت عرق نعناع در صنایع مختلف کاربرد دارد. نعناع باغچه (1) با نام علمی Thymus vulgaris متعلق به خانواده ی نعناعیان (2) است. نعناع به جای گرم و آفتاب و آب فراوانی نیاز دارد. نعناع ساقه های رونده ( استولن ) دارد که در زیر خاک رشد نموده و پخش می شوند و لذا خود به خود زیاد می شوند. بنابراین تکثیر آن خیلی آسان از طریق استولن انجام می گیرد. نعناع به خاک نرم که با کود حیوانی مخلوط شده باشد نیاز دارد. شما در طول سال و دائماً می توانید از آن بهره برداری نمایید. موقع برداشت بهتر است دو سه جوانه پایینی را حفظ نمایید تا سریعاً رشد نموده و دو مرتبه آماده چیدن بشوند. از ساقه های جوان و برگ های نعناع در بهار و تابستان می توانید عرق نعناع تهیه نمایید. نعناع به سبب عطری که دارد در بسیاری از غذاها و دلمه ها برای خوشبو کردن آنها به کار می رود. نعناع ساقه چهار گوش دارد.

برای تکثیر نعناع معمولاً از ریشه ها که دارای جوانه و استولن هستند استفاده می نمایند. شما می توانید آنها را تقسیم نموده و در خاک مناسب و نرم که با کود مخلوط نموده اید بکارید و آبیاری نمایید. این کار را در اواخر زمستان یا بهار و یا حتی تابستان می توانید انجام دهید و اگر چنانچه شرایط مناسبی باشد به زودی سبز شده و قابل استفاده می شوند. نعناع در تابستان و پاییز چوبی شده و به خصوص ساقه ها لطافت خود را از دست می دهند. زمستان بهتر است ساقه ها را از پایین و سطح خاک با قیچی قطع نموده مقداری خاک نرم که با کود حیوانی مخلوط شده روی آنها بپاشید. بدین طریق ریشه ها تقویت شده و در بهار محصول زود هنگام و خوبی به شما می دهند. نعناع را همچنین می توان از طریق بذر تکثیر نمود. بته های نعناع را پس از گذشت 3 یا 4 سال بهتر است به کلی حذف نمایید و آن را از نو شروع کنید چون تدریجاً ساقه ها و ریشه ها فرسوده شده و محصول کاهش پیدا می کند.
نعناع معمولاً عاری از آفات و بیماری های گیاهی است.

پی نوشت ها :

1. Garden Thyme
2. Labiatae
منبع مقاله :
کیانمهر، هرمزدیار، (1388)، گل های آپارتمانی و سبزیکاری، تهران: آییژ، چاپ اول

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید