انبه MANGO

انبه MANGO

نویسنده: نازی تار قلی زاده

 

نام علمی: MANGIFERA INDICA
کلیات گیاه شناسی:
انبه درختی است زیبا، که ارتفاع آن به ده متر می رسد .منشأ انبه هند، مالزی و برمه است، ولی هم اکنون در تمام مناطق استوایی و حاره کشت می شود . انبه از چهارهزار سال پیش وجود داشته است.
برگ های این درخت نیزه یی شکل، گل های آن زرد یا قرمز رنگ و بطور خوشه یی وجود دارد. میوه ی آن که انبه یا منگو نامیده می شود، بیضوی شکل و دارای طعمی مطبوع و شیرین بوده و دارای هسته یی نسبتاً بزرگ است.
انبه در اوایل ماه می می رسد و تا اوایل سپتامبر موجود است.

ترکیبات شیمیایی:

انبه دارای موادی مانند اسید بنزوییک، اسید سیتریک ، پیوری یلودرای(یک نوع ماده ی زرد رنگ)، و اسید گالیک است. ضمناً، هسته ی انبه از چربی زیاد و نشاسته تشکیل شده است.
درصد گرم انبه، مواد زیر موجود است:
انرژی : 45 کالری
آب : 80 گرم
نشاسته: 12 گرم
پروتئین: 5 گرم
چربی: 15 گرم
کلسیم: 6 گرم
فسفر: 9 میلی گرم
آهن: 15 میلی گرم
ویتامین A : سه هزار و پانصد واحد
ویتامین B1: چهار میلی گرم
ویتامین B2 :سی و پنج میلی گرم
ویتامین B3 :شش میلی گرم
ویتامین C: بیست و پنج میلی گرم

خواص دارویی انبه:

انبه رسیده از نظر طب قدیم ایران، گرم و خشک و نارس آن سرد و خشک است. انبه ی نارس، تولید کننده بلغم و سودا در بدن است.
بسیار مقوی بوده و تقویت کننده بدن است.
تقویت کننده قوای جنسی است
رنگ صورت را درخشان می کند.
دهان را خوشبو می کند.
ادرار آور است.
یبوست را برطرف می کند.
دارای مقدار زیادی گالیک است، بنابراین جهاز هاضمه را ضدعفونی و تمیز می کند.
تصفیه کننده خون است.
خوردن انبه، بوی بد بدن را از بین می برد.
حرارت بدن را کاهش می دهد و تب را پایین می آورد .
برای رفع اسهال مفید است.
سردرد،‌تنگی نفس و سرفه را از بین می برد.
برای درمان بواسیر مفید است .
عطش را برطرف می کند.
انبه چون گرم است، برای گرم مزاجان مناسب نیست و این اشخاص باید آن را با سکنجبین بخورند.

خواص مغز انبه:

انبه دارای هسته بزرگی است که مغز در وسط آن قرار دارد و به جای مغز بادام می توان از آن در پخت شیرینی ها استفاده کرد.
مغز انبه از نظر طب قدیم ایران، سرد و خشک است.
خوردن مغز انبه، ‌اسهال را برطرف می کند.
برای معالجه سرماخوردگی مصرف می شود.
سرفه های سخت را درمان می کند.
درمان کننده ی بواسیر خونی است.
خانم هایی که دچار خونریزی از رحم هستند و یا بین دو عادت ماهیانه ، خونریزی دارند، برای رفع آن می توانند از مغز انبه استفاده کنند.
مغز انبه ،‌کرم کش و ضداسهال است.
برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است.
ضد استفراغ است.

دیگر خواص درخت انبه:

گل انبه سرد و خشک است و اسهال را رفع می کند. اگر صمغ درخت انبه را با روغن و آبلیمو مخلوط کنید، برای ناراحتی های پوست مفید است.
برای برطرف کردن ریزش مو، آب برگ های درخت انبه را روی سر بمالید.
برای تقویت دندان و لثه، دم کرده ی برگ درخت انبه را قرقره کنید.

مضرات:

هضم انبه برای بعضی از افراد سخت است و ممکن است ایجاد خارش و دمل کند.
اگر خوردن انبه ایجاد نفخ بکند، باید آن را با زنجبیل خورد.

انبه MANGO
منبع: 7 روز زندگی شماره 84

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید