نویسنده:فهیمه گلرخیان
کلیات گیاه شناسی
سیب زمینی گیاه بومی آمریکای جنوبی است و هنوز هم به صورت وحشی در شیلی و آرژانتین می روید.
سیب زمینی در تمام طول سال وجود دارد و به دلیل داشتن ویتامین c ضد بیماری اسکوربیت است و کسانی که از این گیاه بیشتر استفاده می کنند، کمتر به این بیماری دچار می شوند.
ساقه ی هوایی سیب زمینی دارای بریدگی هایی مرکب از هفت تا دوازده برگچه ی اصلی است و در فواصل این برگچه نیز برگچه هایی کوچک تر وجود دارد.
انواع مختلف سیب زمینی بر حسب رنگ، گل و پوست غده های زیر زمینی آن تقسیم بندی می شود.
ترکیبات شیمیایی
سیب زمینی دارای اسیدهای آلی مانند اسید سولانئیک، اسید نپتوتانیک و اسید فولیک است.
در صد گرم سیب زمینی خام، مواد زیر موجود است:
آب:75 گرم
انرژی:60 کالری
پروتئین:1/8 گرم
چربی:0/1 گرم
مواد نشاسته ای:18گرم
سلولز:1/5 میلی گرم
کلسیم:6میلی گرم
فسفر:50 میلی گرم
پتاسیم:500 میلی گرم
آهن:0/6 میلی گرم
سدیم:4میلی گرم
ویتامین A:ده واحد
ویتامین B1: یک میلی گرم
ویتامین B2: سی و پنج میلی گرم
ویتامین B3: یک میلی گرم
ویتامین C: پانزده میلی گرم
سیب زمینی نارس و همچنین برگ، گل و میوه ی آن دارای کمی آلکالوئید سمی به نام سولانین است؛ بنابراین باید از مصرف سیب زمینی نارس و نیز برگ، گل و میوه آن خودداری کرد.
خواص دارویی
-برگ و میوه ی سیب زمینی به علت داشتن سولانین، مخدر و آرام بخش است. ولی به علت سمی بودن نباید مورد مصرف داخلی قرار گیرد و باید فقط به عنوان ضماد استفاده شود.
-برای تسکین سوختگی ها، سیب زمینی خام را رنده کرده و به عنوان ضماد روی قسمت سوختگی بگذارید. هر چند دقیقه آن را عوض کنید و ضماد تازه روی آن قرار دهید.
-سیب زمینی دارای آنزیم مهار کننده بوده، بنابراین ضد سرطان و ضد ویروس است.
-پوست سیب زمینی مانند پوست میوه ها و سبزیجات دارای ماده ی آنتی اکسیدان است، بنابراین از پیر شدن سلول ها و نیز از به وجود آمدن سلول های سرطانی جلوگیری می کند.
-بهترین دارو برای کسانی است که بدن شان اسیدی است. این گونه اشخاص باید سیب زمینی را با پوست و یا بخار بپزند و بخورند.
-داروی خوبی برای از بین بردن تورم است. برای این منظور سیب زمینی را ورقه ورقه کرده، در سوپ بیندازید و بگذارید تقریباً نیم پز شود، سپس آن را بخورید.
-به علت دارا بودن پتاسیم فراوان، تصفیه کننده کبد است.
-بدن را جوان می کند.
-داروی بیماری های قلبی است.
-سیب زمینی قرمز درمان کننده بواسیر خونی و دردناک است.
-برای درمان اسهال، سوپ سیب زمینی را با شیر بپزید و آن را میل کنید؛ اسهال سریع متوقف می شود.
طرز استفاده
سیب زمینی را باید بعد از خرد کردن فوراً استفاده کنید، زیرا خیلی زود اکسیده می شود و خواص خود را از دست می دهد. سیب زمینی را همیشه باید با بخار یا در فر بپزید یا خام میل کنید، زیرا خواص آن دست نخورده باقی می ماند.
مضرات
سیب زمینی برای اشخاصی که قند دارند، مضر است، زیرا به علت داشتن نشاسته قند خون را بالا می برد. این گونه اشخاص اگر بخواهند از فواید سیب زمینی بهره ببرند، باید آن را تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کرده یا از مصرف آن خودداری کنند.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 105