رژیم غذایی برای سندروم نفروتیک ( نفروز )

رژیم غذایی برای سندروم نفروتیک ( نفروز )

رژیم غذایی برای سندروم نفروتیک شامل مصرف غذاهای غنی از پروتئین در مقادیر متعادل و پرهیز از چربیهای اشباع شده است.

وعده‌های غذایی روزانه برای افراد مبتلا به سندروم نفروتیک باید کم نمک باشند و البته رژیم غذایی چنین بیمارانی باید بر روی غذاهایی با چربی‌های اشباع و کلسترول کم متمرکز باشد. هم چنین، اجتناب از رژیم غذایی دارای پروتئین بالا برای جلو گیری از وخامت بیشتر عمل کرد کلیه ضروری است.
سندروم نفروتیک که با نام نفروز نیز شناخته می‌شود بیماریی است که به کلیه‌ها آسیب می‌رساند. در این اختلال نشانه‌هایی از نقص کلیوی شامل سطح پایین پروتئین و سطح بالای کلسترول در خون مشاهده می‌شود. در این بیماری کلیه‌ها قادر به فیلتر کردن آب و مواد زائد اضافی از خون نمی‌باشند. چون کلیه‌ها نمی‌توانند به درستی کار کنند مقادیر زیادی پروتئین از خون به داخل ادرار نشت می‌کند. جای تعجب نیست که، آزمایش ادرار بیماران مبتلا به سندروم نفروتیک شامل پروتئین اضافی، به ویژه آلبومین است.
غذاهایی که بیماران مبتلا به سندروم نفروتیک باید محدود یا حذف کنند

غذاهای پر نمک
این یک حقیقت مسلم است که نمک مایعات را جذب می‌کند، به این معنی که نمک اضافی بدن شما را وادار می‌کند تا آب بیشتری را در خود نگه دارد. در چنین شرایطی، کلیه‌ها در تنظیم و خارج کردن مایعات اضافی بدن با مشکل مواجه می‌شوند. بنا بر این، از کم بودن مقدار سدیم در رژیم غذایی خود اطمینان حاصل کنید، در غیر این صورت ممکن است باعث تجمع مایعات گردد و مشکلات کلیوی موجود را تشدید نماید. ویفرهای شور، ذرت‌ها، پوست برخی حیوانات، چیپس سیب زمینی، غذاهای کنسرو شده (سوپ، سبزیجات، گوشت)، ترشیجات و آجیل شور نباید مصرف شوند چرا که حاوی مقادیر بالایی از سدیم هستند. هم چنین هنگام افزودن نمک به وعده‌های غذایی روزانه‌ی خود بسیار مراقب باشید.

مایعات
کلیه‌ها عمدتاً در حفظ مقدار مناسب مایعات در بدن دخالت دارند. آنها با دفع مقادیر اضافی مایعات به صورت ادرار از تجمع آنها در بدن جلو گیری می‌کنند. در سندروم نفروتیک، کلیه‌ها به صورت طبیعی کار نمی‌کنند. کلیه‌ها نمی‌توانند مصرف بیش از حد مایعات را کنترل کنند، در نتیجه خطر آسیب بیشتر به آنها افزایش می‌یابد. بنا بر این بهتر است مصرف آب، آب میوه‌ها و نوشیدنی‌های دیگر محدود گردند. بیماران باید برای آگاهی از مقدار مجاز مصرف مایعات با پزشک متخصص خود مشورت نمایند. این مقدار معمولاً در فنجان، اونس و یا سی سی مشخص می‌شود. به منظور فرو نشاندن عطش، فرد می‌تواند به جای مصرف مایعات از میوه‌هایی مانند هندوانه و انگور استفاده کند.

غذاهای دارای کلسترول بالا
از آن جایی که کلسترول در بیماران مبتلا به سندروم نفروتیک بالاتر از حد طبیعی است، به آنها توصیه می‌شود تا از مصرف غذاهای پر کلسترول اجتناب کنند. این غذاها در زیر ارائه ‌می‌شوند:

گوشت قرمز
غذاهای سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ کرده، شیرینی و بیسکویت

زرده‌ی تخم مرغ
گوشت فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و گوشت بره

غذاهای آماده شامل چیز برگر
غذاهای دریایی مانند خرچنگ‌ها و ماهی بسته بندی شده در روغن

محصولات لبنی مانند بستنی، پنیر، مارگارین و کره
البته فراموش نکنید که برای پایین آوردن کلسترول در غذاهای خود از روش‌های طبخ سالم استفاده کنید. بنا بر این هنگامی که سبزیجات یا گوشت را می‌پزید ترجیحاً از روش بخار پز کردن، کباب کردن یا پختن آنها استفاده کنید

غذاهای دارای فسفر و کلسیم بالا
مهم‌ترین کار کلیه‌ها حفظ تعادل الکترولیت‌ها و مواد معدنی است. با این وجود، این کار در بیماران مبتلا به اختلالات کلیوی مانند سندروم نفروتیک امکان پذیر نیست. از این رو، به آنها توصیه می‌شود تا مصرف غذاهای غنی از فسفر، کلسیم و حتی پتاسیم را به حد اقل برسانند.
غذاهایی که بیماران مبتلا به سندروم نفروتیک باید مصرف کنند

غذاهای دارای پروتئین
اگر چه در آزمایش خون بیماران پروتئین کمی دیده می‌شود، ولی باید از مصرف بیش از حد آن اجتناب کنند زیرا کلیه‌ها مجبور می‌شوند برای فیلتر کردن پروتئین اضافی بیشتر کار کنند. و این می‌تواند باعث آسیب توبولار به کلیه‌ها گردد. مصرف متعادل پروتئین قطعاً می‌تواند به حفظ عمل کرد کلیوی کمک کند. غذاهایی مانند گندم، جوانه‌ها، حبوبات، سفیده‌ی تخم مرغ، گوشت بدون چربی (مرغ پوست کنده)، ماهی خشک و حبوبات منبع غنی از پروتئین‌ها هستند اما باید به اندازه مصرف شوند

غذاهای کم چرب
هنگامی که از رژیم غذایی کم چرب سخن به میان می‌آید، نمی‌توان به سادگی از کنار سبزیجات و میوه‌جات گذشت. آنها به طور طبیعی فاقد چربی هستند و علاوه بر این منبع خوبی از مواد مغذی ضروری به حساب می‌آیند. همان طور که قبلاً ذکر شد، برای کاهش مصرف نمک به جای غذاهای کنسرو شده به سراغ سبزیجات تازه بروید
تذکر: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جهت آگاهی خوانندگان است و به هیچ وجه نباید جای گزین توصیه‌های پزشک متخصص شود.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید