– صلوات هنگام عبور از مسجد
عامه از امیر المؤ منین – علیه السلام – روایت کرده اند که فرمود:
اذ مررتم بالمسجد فصلوا على النبى صلى الله علیه و آله
یعنى ؛ هر گاه از مسجدى عبور کردید، بر پیغمبر – صلى الله علیه و آله – صلوات بفرستید.
چون نظر بر مسجد افتد، باید صلوات فرستاد.
– صلوات هنگام ورود به مسجد
در بعضى از روایات مذکور است که :
باید در وقت دخول و خروج بگوید: اللهم صل على محمد و آل محمد و اما در طریق اصحاب ما، حدیثى در خصوص صلوات فرستادن در وقت دخول و خروج مسجد در نظر نیست ، نهایت از آن جا که براى هر یک ، دعایى بلکه چند دعا روایت شده است و صلوات فرستادن پیش از دعا کردن و بعد از آن از لوازم است و تا وقتى که صلوات فرستادن پیش از دعا کردن و بعد از آن از لوازم است ، و تا وقتى که صلوات فرستاده نشود دعا محجوب مى ماند و به اجابت نمى رسد، باید که البته صلوات فرستید.
– صلوات در مسجد
همچنین از فاطمه دختر امام حسین – علیه السلام – روایت شده که :
وقتى رسول خدا – صلى الله علیه و آله و سلم – داخل مسجد مى شد، صلوات مى فرستاد، و بعد از آن مى گفت :
رب اغفرلى ذنوبى وافتح لى ابواب رحمتک و چون بیرون مى آمد، صلوات و سلام مى فرستاد، و مى فرمود: رب اغفرلى ذنوبى وافتح لى ابواب فضلک .
– بر من درود بفرستید!
رسول خدا – صلى الله علیه و آله – فرمود: حیثما کنتم فصلوا على ، فان صلاتکم تبلغنى ؛ هر جا که باشید بر من درود فرستید؛ زیرا درود شما به من مى رسد.
– وجوب فرستادن صلوات
در هر جایى که اسم مبارک آن پیامبر – علیه و آله الصلاه و السلام – برده شود، خواه خود مذکور نماید، و خواه از کسى بشنود در آن مقام ، فرستادن صلوات واجب است و مراد این است : از یاد کردن و شنیدن اسم مبارک آن حضرت ، فرستادن صلوات واجب مى شود، خواه ذکر کردن و شنیدن واجب باشد یا نباشد؛ چنان که در خواندن و شنیدن آیه عزیمه ، سجده واجب مى شود، اگر چه خواندن و شنیدن آن واجب نباشد.
– واجب بودن صلوات در همه مکان ها
در نوشته هایى از امام رضا – علیه السلام – پیرامون شرایع دین آمده :
صلوات بر محمد و آل محمد در همه جا و هنگام عطسه کردن ، وزیدن باد، و ذبح گوسفند و غیره واجب است .
– خطبه ازدواج در همه احوال
ابن عباس مفسر معروف در تفسیر آیه یا ایها الذین آمنوا… گفت : در نماز، در مسجد و در هر جا که هستید و در خطبه عقد ازدواج ، صلوات بر او را فراموش نکنید.