مراقبت شهید بهشتی از فریضه نماز، به نقل از چند تن از نزدیکانشان
در پارک نماز خواند
سال 61 از آقای سیدمحمدرضا فرزند ارشد آقای بهشتی شنیدم که میگفت وقتیتازه به آلمان وارد شده بودیم چون هنوز جایی برای سکونت نداشتیم و باید به هتلمیرفتیم پدرم برای اینکه نمازظهر و عصرش قضا نشود، در پارکی که در حال عبور ازآن بودیم ایستاد و با لباس روحانی نمازش را همانجا خواند. آلمانیها فکرمیکردند لابد ایشان یکی از هندوهاست که در حال عبادت است. لذا جمعیت دور ایشان جمع شدند و حالات ایشان را نگاه میکردند تا اینکه پلیس سر رسید و صبرکرد تا نماز پدرم تمام شد و از پدرم پرسید این چه کاری است که میکنید و پدرم درجواب به او گفت این نماز و عبادت ما مسلمانهاست که باید در وقت خاص آنانجام شود.
آلمانیها فکرمیکردند لابد ایشان یکی از هندوهاست که در حال عبادت است. لذا جمعیت دور ایشان جمع شدند و حالات ایشان را نگاه میکردند.
به نقل از:محمد حسین قدوسی
اقامه نماز نباید تحمیل شود
از ویژگیهای دبیرستان ملی کمال این بود که نماز جماعت در آن برگزار میشد اماطبیعی بود که همه در آن شرکت نمیکردند یا بعضی به طور اکراه به نماز میآمدند.در ایامی که شهید بهشتی در این دبیرستان تدریس داشت خدمت ایشان عرضکردم ما دو سه سال است این مراسم را راه انداختهایم ولی بعضی به اکراه در مراسمنماز حاضر میشوند و بعضی هم چون مدرسه ملی است و انگیزه مذهبینداشتهاند خود را از دید مسئولان مدرسه پنهان میکنند و به نماز نمیآیند چه بایدکرد؟ ایشان که فرد واقعبینی بود پاسخ داد نگران نباشید که عدهای به نماز نمیآیند.در زمان پیغمبر هم که همه مثل سلمان فارسی و ابوذر نبودند. بعضیها رغبتداشتند و بعضیها بیرغبت بودند و این را هم خدا میدانست و هم پیامبر خدا ولی فایده برگزاری مستمر نماز جماعت و ترغیب و دعوت بچهها به نماز این فایدهرا دارد که به نمازعادت میکنند و اگر مراسم نماز باشد و نماز بخوانند بهتر از ایناست که مراسم نماز نباشد و در حیاط مدرسه رها باشند و حرفهایی با هم رد و بدل کنند که این حرفها مقدمهای برای انحراف بعضی از دانشآموزان باشد. بعد گفتندهر کس به اندازه وظیفه خودش باید کار بکند. برگزاری مراسم نماز حتماً در بعضیاثر مثبت میگذارد و در وضع مدرسه هم تأثیر مثبت دارد ولی بدون شک نمیتوانایدهآل فکر کرد که همه دانشآموزان آن طور باشند که ما میخواهیم. نکته مهمی کهایشان ما را بدان توصیه کردند این بود که مسئله اقامه نماز با این استدلال که یک کارخیر است نباید به دانشآموزان تحمیل شود که عدهای گمان کنند آزادی آنها بهخاطر یک کار خیر سلب شده است و نسبت به این کار خیر در آنها دافعهای ایجادشود. ایشان میگفت نگران نباشید این بچهها اگر الا´ن متوجه اهمیت این کار نشوندولی در آینده حتماً تأثیر و زمینه مساعدی را در آنها بهجای خواهد گذاشت.
به نقل از: عباس صاحب الزمانی
باید قلب انسان در نماز پیشنماز باشد
پدرم با اینکه سالها بود در تهران اقامت داشتند ولی به اصفهان که میآمدندنمازشان را هم تمام و هم شکسته میخواندند و میگفتند در این زمینه احتیاطمیکنم. وقتی اقامه نماز را میخواندند حالتشان عادی بود ولی وقتی تکبیرهالاحرامرا میگفتند به وضوح میدیدیم رگهای گردن ایشان متورم میشود.
قبل از تکبیرهالاحرام عادتشان این بود که چشمهایشان را میبستند و تمرکزعجیبی پیدا میکردند که معلوم بود دارند همه اعضا و جوارحشان را متوجه حضوردر محضر حق تعالی میکنند. تکیه کلام ایشان این بود که در موقع نماز باید قلبانسان پیشنماز باشد و بقیه جوارح و اعضای انسان به قلب نمازگزار اقتدا کنند.
به نقل از: زینت السادات بهشتی
آخرین نماز جماعت قبل از شهادت
یک بار که در جلسه شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی شرکت داشتم ادامه بحثو جلسه به وقت نماز مغرب کشیده شد. آقای بهشتی به خاطر رعایت وقت نماز، جلسه را ختم کردند و در حیاط حزب به نماز مغرب و عشا ایستادند که عدهای هم به ایشاناقتدا کردند. تصویری هم از آن موجود است. این آخرین نماز جماعتی بود که اقامه کردند چون پس از اتمام نماز عشا به آن جلسه رفتند و به شهادت رسیدند.
به نقل از:آیت الله احمد جنتی
منبع :سیره شهید دکتر بهشتی