سالمندان از خانه چه می‌خواهند؟

سالمندان از خانه چه می‌خواهند؟

نویسنده:فرزانه فولادبند

 

آشنایی با خانه‌های دوستدار سالمند در آستانه روز جهانی سالمند

نهم مهر مصادف با روز جهانی سالمند است. در فرهنگ ما وجود بزرگ‌ترها در خانه نشانه برکت در خانه است. اما نگهداری از سالمندان در خانه کار آسانی نیست و نیاز به توجه و دقت کافی دارد. بررسی‏ها نشان داده است سالمندانی که در خانه از آنها نگهداری می‏شود از نظر جسمی و روانی ‏وضع بهتری دارند و بیشتر از زندگی‏شان لذت می‏برند. استقلال و آزادی عمل بیشتر، امکان مطالعه، صحبت کردن با افراد خانواده، دیدن دوستان و آشنایان و احساس تعلق به خانواده موجب می‏شود سالمندان در خانه احساس بهتری داشته باشند اما از آنجا که در این سن اغلب افراد تحرک کمتری دارند و بیشتر ساعات روز را در خانه هستند، از بیماری‏های مزمن رنج می‏برند و قدرت بدنی و حواس‏شان از دوران جوانی ضعیف‏تر است. بهتر است محیط خانه را برای راحتی و آسایش بیشتر آنها آماده و نکات ایمنی را در خانه رعایت کرد…
طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‏های آمریکا لیز خوردن و افتادن از علل اصلی حوادثی است که سالمندان در خانه دچار آن می‏شوند و پس از آن حریق و سوختگی دومین علت حوادث خانگی سالمندان است. برای پیشگیری از این حوادث در خانه لازم است اقداماتی در خانه انجام دهید.

سالمندان از خانه چه می‌خواهند؟

پیشگیری از افتادن و لیز خوردن

افتادن و لیز خوردن از شایع‌ترین و خطرناک‌ترین حوادث خانگی دوران سالمندی است. سالمندان اغلب دچار پوکی استخوان هستند و در صورت زمین خوردن استخوان‏هایشان زودتر دچار شکستگی می‏شود و طول دوره درمان هم اغلب طولانی است. برای پیشگیری از حوادث احتمالی بهتر است احتیاط‏های لازم را انجام دهید.
• حمام: اغلب سالمندان در حمام در اثر سرگیجه یا برهم خوردن تعادل زمین می‏خورند، لیز می‏خورند و دچار آسیب و حادثه می‏شوند. بنابراین انجام اقدامات ایمنی در خانه اهمیت زیادی دارد. بهتر است کف حمام را با کف‌پوش‏های پلاستیکی بپوشانید از صندلی و چهارپایه مناسبی در حمام قرار دهید و در کنار شیر آب و دوش حمام هم برای حفظ تعادل دستگیره و میله نصب کنید.
• پله‏ها: بعد از حمام پله‏ها یکی از نقاط پرخطر است بنابراین راه پله‏ها باید نور کافی داشته باشد. همچنین برای حفظ تعادل بهتر است میله‏هایی در دو طرف پله نصب شود. به علاوه می‏توانید برای دید بهتر کناره‏ها و لبه پله‏ها را با نوارهای شب‏رنگ بپوشانید.
• فرش‏ها و کف پوش‏ها: بهتر است تمام قسمت کف اتاق‏ها با فرش و موکت پوشیده شده باشد. سرامیک و سنگ به خصوص بعد از تمیز شدن یا خیس شدن لیز می‏شوند. در قسمت‏های بدون فرش و موکت حتما از کف‌پوش‏های پلاستیکی ضداصطکاک استفاده کنید. زیر قالیچه‏ها و موکت‏ها حتما از پلاستیک‏های مخصوص کم کردن اصطکاک یا همان ترمز فرش استفاده کنید.
• برداشتن موانع: در خانه‏هایی که سالمند در آن زندگی می‏کند باز بودن مسیرها و راه‏های عبور و مرور خیلی مهم است. مبلمان، بوفه، میز و مجسمه‏ها و چراغ‏های پایه دار را از سر راه بردارید.
• روشنایی و نور کافی: در سنین بالا دید افراد کمتر می‏شود بنابر این بهتر است در همه جای خانه به‌خصوص حمام، راهرو و پله‏ها نور و روشنایی کافی وجود داشته باشد.
• ارتفاع مناسب: فراموش نکنید سالمندانی که روی صندلی چرخ‌دار هستند یا قدشان خمیده شده و از عصا استفاده می‏کنند، محدوده دسترسی محدودتری دارند و باید ارتفاع دستگیره‏ها و سطح میزها و کابینت‏ها برای آنها متناسب شود.
• نصب دستگیره‏های آسان: برای سالمندانی که به علت آرتروز و دردهای استخوانی گاهی نمی‏توانند به خوبی از انگشتانشان استفاده کنند بهتر است از دستگیره‏هایی که راحت باز می‏شوند و نیاز به پیچاندن و چرخاندن ندارند استفاده شود. هرچند وقت یک بار هم دستگیره‏ها را روغنکاری کنید.

پیشگیری از حریق و سوختگی

حریق و سوختگی دومین علت حوادث خانگی سالمندان است. برای پیشگیری وقوع چنین حوادثی بهتر است نکات زیر را رعایت کنید.
• برای پیشگیری از سوختگی با آب گرم بهتر است دمای آب شیر آب گرم و منابع حرارتی را کمتر از 70 درجه سانتی‌گراد تنظیم کنید.
• حداقل یک شناساگر دود در خانه نصب کنید و هر ماه آن را بازرسی کنید و از سالم بودن آن مطمئن شوید.
• اگر عزیز سالمندتان دچار فراموشی یا کاهش هوشیاری است وقتی او را تنها می‏گذارید، شیر گاز را ببندید و به او تاکید کنید برای گرم کردن غذا از ماکروفر یا فر برقی استفاده کند.
• اگر سالمندتان سیگار می‏کشد به او یادآوری کنید که هیچ‌وقت در رختخواب سیگار نکشد.

سرگرمی‏های خانگی

تفریح و سرگرمی مناسب دوران سالمندی را ‏فراهم کنید. اگر فرد سالمند قبلا به نگهداری از گل و گیاه علاقه داشته و در این زمینه مهارت دارد. این امکان را فراهم کنید تا این کار را انجام دهد. اگر در آپارتمان زندگی می‏کنید چند گلدان تهیه کنید و بالکن یا یک گوشه از خانه را به این کار اختصاص دهید. نگهداری گل و گیاه آنها را سرگرم می‏کند و اعتماد به نفس‌شان را بالا می‏برد. همچنین نگهداری از پرنده‏هایی مانند قناری و مرغ عشق یا داشتن یک آکواریوم خانگی علاوه بر این که سالمند عزیزتان را سرگرم می‏کند موجب زیباتر شدن فضای خانه می‏شود. طی انجام این فعالیت‏ها فرزندان‏تان هم این مهارت‏ها را یاد می‏گیرند و از تجربه پدربزرگ و مادربزرگشان استفاده می‏کنند.

به روایت آمار

• بنا به اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‏های آمریکا هر سال حدود یک میلیون سالمند بالای 65 سال در قسمت اورژانس بیمارستان‏ها تحت درمان قرار می‏گیرند. معمولا آنها هنگام کار کردن با وسایل و ابزاری که در طول روز با آن سرو کار دارند دچار آسیب و جراحت می‏شوند.
• میزان مرگ‌ومیر حوادث خانگی در سالمندان 3برابر جوان‌تر‏هاست؛ به‌طوری که این مقدار در سالمندان بالای 65 سال 60 مورد در 100 هزار نفر و در افراد زیر 65 سال 20 مورد در هر 100 هزار نفر است.
• با بالا رفتن سن میزان خطر بیشتر و بیشتر می‏شود. بررسی دقیق‏تر آمار مراجعین اورژانس بیمارستان‏ها نشان می‏دهد میزان حوادث خانگی در 65 سالگی 2برابر، در 75 سالگی 3برابر و بعد از 85 سالگی 4برابر بیشتر می‏شود.
• طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‏های امریکا علت 87درصد مرگ و میرها افتادن و زمین خوردن و 36درصد حریق و آتش سوزی است. همچنین لیز خوردن و افتادن از علت‏های اصلی حوادثی است که سالمندان در خانه دچار آن می‏شوند.
• سال 1981 بیش از 622هزار سالمند بالای 65 سال در بخش اورژانس بیمارستان‏ها درمان شدند اما نکته قابل توجه این بود که بیشتر این نوع حوادث با رعایت برخی نکات ایمنی به راحتی قابل پیشگیری هستند.
منبع:http://www.salamat.ir

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید