گونههای گیاهی فصل بهار سرشار از فیبر هستند و در کنترل فعالیتهای دستگاه گوارش، کنترل اسیدوز و رفع مشکلات گوارشی نقش بسزایی دارند.
سبزی
فرزاد بابایی، کارشناس تغذیه، با اشاره به رشد برخی گونههای گیاهی در مناطق کوهستانی غرب کشور در فصل بهار، گفت: برخی از این گونهها منحصراً بومی منطقه هستند و برخی دیگر در تمام مناطق کشور رویش دارند. این گیاهان معمولاً منابع خوبی از ویتامین A هستند و مقدار زیادی آب ذخیره دارند.
این کارشناس تغذیه، گونههای گیاهی فصل بهار را سرشار از فیبر دانست که در کنترل فعالیتهای دستگاه گوارش، کنترل اسیدوز و رفع مشکلات گوارشی نقش بسزایی دارند.
به گفته این کارشناس، برخی از این گیاهان علاوه بر خواص غذایی دارای خواص دارویی فراوان هم هستند.
وجود مقادیر فراوان آهن در این سبزیجات از جمله دیگر ویژگیهای آنهاست که بابایی به آن اشاره کرد و افزود: گیاهانی که برگ تیرهتری دارند و بین صخرهها رشد میکنند، آهن بیشتری دارند.
وی تصریح کرد: برخی از گیاهانی که در بهار رشد میکنند معمولاً با ماست صرف میشوند که باعث افزایش جذب ویتامینهای گروه B این سبزیجات میشود.
گیاهان خودروی بهاره
فرزاد بابایی با بیان اینکه گیاهانی که در فصل بهار و به شکل خودرو رویش مییابند از دو نظر تغذیهای و دارویی اهمیت دارند، گیاهان خودروی فصل بهار را غنی از آب، املاح و مواد معدنی دانست و گفت: از آنجایی که گردش آب در آوند گیاهان خودرو بیشتر است، جذب مواد معدنی خاک نیز میتواند در این گیاهان بیشتر باشد.
آویشن کوهی (ازبوه) میتواند بر عملکرد دستگاه گوارش اثر مثبت داشته و در کاهش کلسترول و چربی بدن اثرگذار باشد
کنگر و ریواس
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی مصرف گیاهان خودروی بهاری را برای دستیابی به سلامت دستگاه گوارش مفید ارزیابی کرد و افزود: تعداد زیادی از این گیاهان خودرو مثل کنگر یک ریشه و ساقه زیرزمینی است که ید زیادی را به خود جذب میکند، غنی از فلوئور است و به نظر میرسد میتواند در استخوانسازی و استحکام دندانها نقش مهمی داشته باشد.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: ریواس به دلیل مقادیر فراوان سدیم و اگزالات به افرادی که فشارخون بالا و سنگ کلیه دارند توصیه نمیشود، اما نقش بسزایی در رقیق کردن خون دارد.
پیچک، آویشن کوهی و …
وی گفت: پیچک، آویشن کوهی و … نیز از دیگر سبزیجات معروف فصل بهار در این منطقه هستند که مقادیر فراوانی آنتیاکسیدان دارند و غذاهای خاص و لذیذی با آنها پخته میشود.
بابایی گفت: آویشن کوهی (ازبوه) میتواند بر عملکرد دستگاه گوارش اثر مثبت داشته و در کاهش کلسترول و چربی بدن اثرگذار باشد.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی افزود: اثر مثبت گیاهی محلی که شبیه جعفری است و در زبان محلی به آن «بره زا» گفته میشود در کاهش میزان چربی و کلسترول خون اثبات شده است.
قارچ
وی در ادامه قارچ را گیاه مهم دیگری دانست که در فصل بهار به صورت خودرو رویش مییابد و آن را منبع خوب پروتئین دانست و گفت: قارچ به عنوان پروتئین گیاهی مطرح است و به علت برخورداری از قندهای مفید مصرف آن توصیه میشود.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در ادامه مسمومیت حاصل از مصرف قارچهای خودرو را خطرناک و کشنده دانست و گفت: افراد پس از اطمینان از غیرسمی بودن قارچها آنها را مصرف کنند.
ریواس
گیاهان خودروی بهاره؛ غنی از آنتیاکسیدان و فیبر
بابایی افزود: گیاهان دارویی خودرویی که در خاک غنی از سلنیوم روییده باشند حاوی آنتیاکسیدانهای قوی هستند که میتوانند در پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریها و از جمله بیماریهای قلبی عروقی موثر باشند.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در ادامه گیاهان خودروی فصل بهار را غنی از فیبر دانست و گفت: از آنجایی که نیاز مردان به فیبر 38 گرم و نیاز زنان به آن 25 گرم میباشد، لذا استفاده از این گیاهان خودروی بهاری میتواند نقش مهمی در تامین فیبر مورد نیاز روزانه افراد داشته باشد.
به گفته این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی، نیاز بدن به فیبر از طریق مصرف میوهها و سبزیجات تامین میشود و مصرف گیاهان دارویی خودرو نیز میتواند در تامین فیبر مورد نیاز بدن اثرگذار باشد.
وی فیبر موجود در گیاهان خودروی بهاری را از هر دو نوع محلول و نامحلول دانست و گفت: مصرف گیاهان تازه بهاری میتواند در سلامت دستگاه گوارش، جلوگیری از بروز یبوست، پایین آوردن قند خون و… اثرگذار باشد.
گیاهان بهاره؛ منابع خوب ویتامین و املاح
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی، گیاهان خودروی بهاری را در فهرست گیاهان برگ سبز تیره قرار داد و گفت: این دسته از گیاهان منابع خوب ویتامین A هستند، ضمن اینکه از کلسیم بالایی برخوردارند.
به گفته بابایی، گیاهانی مثل ریواس که در کوهستانها رویش مییابند دارای مقادیری ویتامین C هستند و مصرف آنها در راستای تامین این ویتامین به افراد توصیه میشود. همچنین توصیه میشود افرادی که سنگ کلیه اگزالاتی دارند از مصرف این گیاه به علت درصد بالای اگزالات آن خودداری کنند.
فرآوری: مریم مرادیان نیری
تبیان