ویتامین B3خانواده ویتامینB اعضاء زیادی دارد، شما تاکنون در این خانواده با چند ویتامین آشنا شده اید یکی دیگراز این ویتامینهاB3یا نیاسین است.
این ویتامین درمان کننده بیماری مهلک پلاگر است که پیش از کشفB3، جان بسیاری از ایتالیایی ها ، اسپانیایی ها و حتی آمریکایی های قرن 18 را گرفت.
پیش از کشف این ویتامین تصور می شد پلاگر یک بیماری ویروسی یا میکروبی است که افراد خانواده های فقیر را مبتلا می سازد اما با کشف B3 ، در ابتدای قرن بیستم علت و راه درمان آن شناخته شد .
B3 جزء ویتامینهایی است که در شرایط مختلف مقاوم است . از اینرو به راحتی هدر نمی رود ، این ویتامین در بسیاری از مواد غذایی مثلذرت یا
گندم
به صورت ترکیب با مواد دیگر وجود دارد که پیش از شکسته شدن جذب بدن نمی شود . در آمریکای لاتین قوت غالب سرخپوستان ذرت بود آنها برای تهیه غذا ابتدا ذرت را در آب آهک می خیساندند و با این کار ویتامینB3 موجود در آن را آزاد می کردند ، بدون اینکه دقیقا بدانند با این کار از ابتلا به پلاگر پیشگیری می کنند . در بررسی های اپیدمیولوژیک آتی دیده شد در مناطقی که از آرد تصفیه شده خصوصا آرد ذرت استفاده می کردند ، بیشترین میزان ابتلا به این بیماری دیده شده است .
برای کشف این ویتامین تحقیقات بسیاری خصوصا بر روی سگها صورت گرفت و حتی در انجام یک بررسی برای مدتی به زندانیان یک زندان غذایی دادند که از ویتامینB3فقیر بود ، همه آنها به پلاگر مبتلا شدند و با دادنB3 علائم پلاگر درآنها برطرف شد .
ویتامینB3 چه نقشهایی در بدن دارد ؟
-این ویتامین در ساختمان ماده ای در بدن شرکت می کند که بسیاری از اعمال حیاتی، سوخت و سازها و تبادلات الکترونی توسط آن صورت می گیرد .
-این ویتامین موجب انبساط عروق می شود از اینرو مصرف میزان کافی و حتی بیش از نیازآن در مبتلایان به فشار خون بسیار مفید است .
-از اثرات این ویتامین کاهش کلسترول خون است . مصرف آن در افراد مبتلا به چربی خون بالا بسیار درکاهش میزان کلسترول مؤثراست .
میزان مورد نیاز بدن یک فرد نرمال از این ویتامین ، 18 میکرو گرمدر روز است .
کمبود ویتامینB3 چگونه است ؟
در صورتیکه این ویتامین کمتر از حد مورد نیاز مصرف شود ، بدن در مدت کوتاهی به کمبود آن مبتلا می گردد . عوارض اولیه ،ضعف عضلانی،کم اشتهایی،سوء هاضمه وعوارض پوستی است بروز حتی یکی از این عوارض می تواند نشانه کمبودB3 باشد . در صورتیکه کمبود این ویتامین ادامه یابد ، فرد مبتلا به بیماری پلاگر می شود که علائم آناسهال،اختلالات روحی ،خشکی و پوسته شدن پوست بدن در مناطقی که در معرض نور خورشید هستند ،ورم کردن زبان و در نهایت مرگ است .
B3 در کدام مواد غذایی موجود است ؟
نیاسین درتعداد زیادی ازمواد غذایی موجود است . در بعضی از مواد به صورت ترکیب وجود دارد که درحین پخت آزاد می شود و دراقلام مواد غذایی حاوی پروتئین ، مواد اولیه را تولید می کند .
کنسرو ماهی تندارای مقدارقابل توجهیB3 است ، همچنین این ویتامین درنان ،سیب زمینی ،ذرت،گوشت گاو و در میوه ها و سبزی ها درگیلاس ،هلو وهویج موجود است .
در صورتیکه شما در روز 4 تا 5 کف دست نان و غذای تهیه شده با گوشت ( حداقل 100 گرم ) و سیب زمینی پخته ( با پوست ) و 1 یا 2 عدد میوه مثل گیلاس و هلو مصرف کنید میزان نیاز شما از ویتامینB3 برآورده می شود .
ضمنا ذرت بو داده نیز یک خوراکی کم کالری و دارای میزان مناسبیB3 است که می توانید در میان وعدها مصرف کنید .
به امید تندرستی شما
کارشناس تغذیه