چرا امامان ـ علیهم السلام ـ با آن همه علم و دانش کتابی برای نسلهای بعدی با تمام علوم ننوشتند. مثلا چرا از فیزیک هسته‌ای کتابی از امامان ـ علیهم السلام ـ وجود ندارد؟

چرا امامان ـ علیهم السلام ـ با آن همه علم و دانش کتابی برای نسلهای بعدی با تمام علوم ننوشتند. مثلا چرا از فیزیک هسته‌ای کتابی از امامان ـ علیهم السلام ـ وجود ندارد؟

در یافتن پاسخ مناسب بر این گونه سئوالات توجه به بعضی از مسائل ضروری است به گونه ای که غفلت از آن ها انسان را با انبوهی از مسائل مبهم و ظاهرا شبهه برانگیز مواجه می سازد: الف: تردیدی نیست که ائمه طاهرین منشا و منبع همه علوم بوده اند که اگر چنان چه می خواستند و اهلی برای آن می یافتند از انتقال آن علوم دریغ نمی ورزیدند چنان چه امیرالمومنین ـ علیه السلام ـ می فرماید: «ای مردم بپرسید از من پیش از آن که مرا نیابید. به درستی که نزد من است علم اولین و آخرین»[1]و یا می فرمود: «ای مردم بپرسید از من پیش از آن که مرا نیابید که من به راه های آسمان داناترم از راه های زمین»[2]و یا می فرمود: «… در سینه من علومی انباشته است که اگر برای آن اهلی می یافتم به او تعلیم می کردم»[3]و ده ها حدیث دیگری که بر جامعیت ائمه اطهار ـ علیهم السلام ـ در علوم و معارف دارند.
ب: وظیفه اصلی انبیاء و ائمه طاهرین هدایت بشر به سوی خدا و تربیت و تزکیه انسان ها و تبلیغ احکام دینی بوده است و لذا قرآن که به عنوان یک قانون و دستور‌العمل زنده برای همیشه تاریخ است در آیات متعددی به آن اشاره و یا تصریح دارد: «این کتابی است بدون هیچ تردید هدایت برای پرهیزگاران ـ آنان که به غیب ایمان می آورند و نماز به پا می دارند و از آن چه روزی به آن ها دادیم (در راه خدا) انفاق می کنند ـ آنان که ایمان می آورند به آن چه که بر تو (پیامبر) نازل کردیم و نیز به آن چه که (بر پیامبران) قبل از تو نازل کردیم ـ آن ها هدایت یافته گانند و آن ها رستگارانند»[4]و در جای دیگر به صورت حکایت از زبان حضرت ابراهیم ـ علیه السلام ـ می فرماید: «پروردگارا! در میان آنها پیامبرى از خودشان برانگیز، تا آیات تو را بر آنان بخواند، و آنها را کتاب و حکمت بیاموزد، و پاکیزه کند; زیرا تو توانا و حکیمى»[5]بنابراین با این که ائمه طاهرین مخزن و گنجینه علوم هستند و اگر می خواستند می توانستند در صورت وجود شرایط به مردم منتقل نمایند ولی وظیفه اساسی و اصلی آن بزرگواران که از طرف خداوند به آن ها واگذار گردیده هدایت و ارشاد انسان ها و تبلیغ احکام دین می باشدج: خیلی از مسائل و علوم هستند که بشر می تواند با عقل و اندیشه و تفکری که خدا به آن ها فطرتا عطا فرموده است و با تجربه و به حسب نیازهای زندگی مادی و بر اساس گذشت زمان به تدریج, به آن دست پیدا کند و نیاز خاصی و ضرورتی به تعلیم و تدوین کتاب و آثار کتبی از طرف پیامبران و امامان ـ علیهم السلام ـ ندارد.
بنابراین با توجه به آن چه توضیح داده شد به خوبی معلوم می شود که چرا در خیلی از مسائل و علوم غیر دینی خصوصا علوم رایج روز و مورد سوال آثار مدونی از ائمه اطهار ـ علیهم السلام ـ در دست نداریم با این که همان گونه که گفته شد ائمه منبع و گنجینه علوم اند, زیرا اولا وظیفه و رسالت اساسی و اصلی آن بزرگواران رهبری و هدایت مردم به سوی خدا و تبلیغ دین بوده و رسالت خاصی در انتقال و تعلیم علوم دیگر نداشته اند ولو همه دانش ها را دارا بوده و اگر چنان چه هم شرایط اجتماعی و زمانی فراهم بود و نیازی به آن علوم وجود می داشت قطعا از تعلیم و انتقال آن دریغ نمی ورزیدند چنان چه مشاهده می کنیم که روایات زیادی در طب و بهداشت از آن بزرگوران وجود دارد و بر حسب نیاز و رجوع افراد بعضی از دستورات طبی و بهداشتی را داده اند.
و ثانیا خیلی از مسائل کشف علوم را که بشر خود قادر به به دست آوردن آن است و بر اساس نیاز در اثر تجربه و گذشت زمان به تدریج می تواند آن را به دست بیاورد به خود او واگذار نموده اند. البته این هیچ گاه به معنای بی توجهی اولیاء دین به امور مادی و مسائل معیشتی انسان ها نمی باشد زیرا احکام و مسائل دینی که توسط ائمه اطهار در قالب یک مجموعه غنی به عنوان دستورالعمل های زندگی به مردم ابلاغ گردیده شامل تمام مسائل لازم و ضروری در امور دنیا و آخرت آن ها است به طوری که اگر مردم درست به آن عمل نمایند هیچ گونه مشکلی در هیچ بعد از زندگی پیش نخواهد آمد.

معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. اصول کافی, ج1-2 کتاب الحجه.
2. امامت و رهبری ـ شهید مطهری و کتاب: امامت ـ آیه الله مکارم شیرازی مراجعه شود.

پی نوشت ها:
[1] . الاحتجاج, طبرسی, ج1, ص384.
[2] . بحارالانوار, ج10, ص128 ـ نهج‌البلاغه, خ231, ص763 ـ فیض‌الاسلام.
[3] . بحارالانوار, ج10, ص129.
[4] . سوره بقره ـ آیات 2-3-4-5.
[5] . سوره بقره, آیه 129.

مطالب مشابه

2 دیدگاه

  1. هومان خسروی
    1400-11-09 در 20:25 - پاسخ

    اصلاح شود ….

    • خادم اهل البیت
      1400-11-17 در 10:42 - پاسخ

      سلام وقت بخیر ، از اینکه لطف کردید و تذکر دادید خیلی ممنونم ، اشتباه مورد نظر تصحیح شد.

دیدگاهتان را ثبت کنید