نویسنده: حمید وثیق زاده انصاری
گیاهان دارویی بسیاری وجود دارند که جهت درمان انواع مختلفی از سرطان مفیدند. این مقاله تعدادی ز آنها را مورد بحث قرار داده است.
گیاهان دارویی یکی از بهترین هدایای طبیعت هستند. آنها به عنوان یک داروی قوی برای درمان بسیاری از بیماریها، دقیقاً از دوران باستان استفاده میشدند. همچنین با داشتن خاصیت درمانی در درمان سرطان مفیدند. در بسیاری از انواع سرطانها، گیاهان دارویی به عنوان داروی شفا بخش و یا دارویی مکمل همراه با درمانهای طبیعی استفاده میشدند. این گیاهان دارویی عبارتند از:
زردچوبه (نام علمی: (Curcuma longa))
زردچوبه عنصر گیاهی زرد رنگی است که به طور متداول به عنوان ادویه پخت و پز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این گیاه در دنیا به خاطر خواص ضد سرطانی خود مشهور است. برخی از نتایج اخیر نشان میدهد که مصرف روزانه حدود نیم قاشق چایخوری زردچوبه، امکان رشد الگوهای نادرستDNA و مادهی مولد یا تشدید کننده سرطان را که باعث توسعه سلولهای سرطانزا میشوند، را کاهش میدهد. این ادعا از نظر علمی هنوز به تأیید نرسیده است؛ با این حال، برخی مطالعات نیز نشان میدهند که نرخ رشد سرطان سینه در آسیا، که در آنجا به صورت منظم در پخت و پز از زردچوبه استفاده میشود، کمتر است.
ریحان (نام علمی: (Ocimum basilicum))
ریحان به عنوان بخش اصلی غذاهای ایتالیایی به رسمیت شناخته شده است. این گیاه دارای خواص ضد سرطانی است. برگهای تازه حفظ شدهی آن در پاستا (خوراکهای ماکارونیدار) و یا سس به عنوان یک محافظ طبیعی در برابر تشکیل سلولهای سرطانزا عمل میکنند.
چای سبز ( درخت و گل کاملیا سینن سیس) (نام علمی: (Camellia Sinensis))
ساخته شده از برگ کاملیا سینن سیس، چای سبز معجون گیاهی ضروری برای پیشگیری از سرطان است. به خوبی مشاهده شده که برگهای آن در حداقل سطح ممکن اکسید شدهاند. منشاء آن در چین بوده و از تقریباً تمام انواع سرطانها از جمله سرطانهای سینه، روده، ریه، پوست، کبد، معده، و سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند. این امر به دلیل آنتی اکسیدانی با نام، پلی فنل که گونهای از بیوفلاونوئید bioflavonoid می باشد، امکانپذیر است، فعالترین پلی فنل، به نام «اپیگالوکتشین گالات» ‘epigallocatechin gallate’ درون آن موجود است. همچنین دارای کاروتنوئید، تیانین theanine، کلروفیل و پروآنتوسیانیدین میباشد.
گل شبدر قرمز یا شبدر چمنی (نام علمی: (Trifolium pratense)
موسسه ملی سرطان (NCI) به تازگی این گیاه دارویی ضد سرطان را که به طور متداول توسط مردم استفاده میشود، مورد تأیید قرار داده است. گل شبدر قرمز حاوی ترکیبات ضد تومور مانند جنستئین genistein و دایدزئینdaidzein بوده و همچنین حاوی ویتامین E و توکوفرول میباشد که دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. علی رغم مفید بودن آن، زنان باردار، بیماران قلبی، و کسانی که سرطان وابسته به استروژن دارند، توصیه میشود از این گیاه استفاده نکنند.
اکیناسه یا سرخارگل (نام علمی: (Echinacea angustifolia))
اکیناسه بسیار مفید بوده و یکی از گیاهان دارویی است که جهت مصرف آن بیشترین توصیه میشود. این یک گیاه ضروری برای کمک به درمان سرطان است.
جعفری (نام علمی: (Petroselinum crispum))
جعفری همچنین تحت عنوان « گیاه دارویی زینتی» در امریکا و اروپا شناخته شده است. این گیاه حاوی آپیژنین apigenin است که شکلی از روغن طبیعی میباشد. این آپیژنین از بدن در مقابل تشکیل عروق خونی جدید که خون را به تومورهای سرطانی (آنژیوژنز) میرساند، ممانعت به عمل میآورد. این کار به درمان سرطان کمک میکند. با این حال، بسیار توصیه میشود که از مصرف آن در دوران بارداری خودداری کنید، به این دلیل که ممکن است به زایمان زودرس و تحریک رحم منجر شود.
رزماری (نام علمی: (Rosmarinus officinalis)
یکی از رایجترین گیاههان مورد استفاده در آشپزی است که بوی چوب مانندی میدهد که به دلیل اسیدهای چرب ترپن terpenes موجود در آنست و از تشکیل سلولهای سرطانی جدید جلوگیری میکند. به خصوص زمانی که بیماران تحت شیمی درمانی قرار دارند، مصرف آن بسیار توصیه میشود.
شوید (نام علمی: (Anethum graveolens)
شوید دارای مقدار کافی مونوترپن است که باعث تحریک ترشح آنتی اکسیدانی به نام «گلوتاتیون ترانسفراز اس» ‘glutathione S-transferase’ میشود. این آنزیم رادیکالهای آزاد سرطانزا را خنثی میکند. مواد روغنی موجود در شوید به حرکات دودی رودهای که در نتیجهی ترشح فعال رنگدانههای صفراوی و مایعات گوارش هستند، کمک میکند.
نعنا (نام علمی: (Mentha))
برخی فیتوکمیکالهای (مواد شیمیایی گیاهی) خانواده نعناع، ارسال خون به تومورهای سرطانی را متوقف میسازند. آنها رسانیدن خون را قطع کرده و در نهایت مواد سرطانزا را از بین میبرند.
آویشن (نام علمی: (Thymus vulgaris))
بین بیش از 300 گیاه دارویی، تیموس ولگاریس یا همان آویشن بیشترین گیاه مورد استفاده در آشپزی است. تیمول محصول اصلی آویشن است که همراه با ترپن، گروهی از خواص ضد سرطانی را دارند. این گیاه به عنوان دارو برای درمان سرطان دهان مورد استفاده قرار میگیرد.
گیاهان دارویی بسیار زیادی وجود دارند که دارای خواص ضد سرطانی مشابهند مانند آلوئه ورا، پیاز، سیر، عصاره دانه کرفس (در درمان سرطان کبد بسیار موثر میباشد)، گون، goji berries (نوعی زرشک)، و غیره. لیکن، با وجود خواص درمانی برخی از گیاهان چنانچه بدون مشورت دکتر مصرف شوند، ممکن است عوارض جانبی زیانباری به همراه داشته باشند. قطعاً ثابت شده است که انتخاب گیاهان مناسب در درمان سرطان سودمندند.