حضرت مهدی – علیه السلام – شباهتهای زیادی به انبیا – علیهم السلام – دارد. ما به جهت اختصار به بعضی از این شباهتها اشاره می کنیم.
الف. شباهت حضرت مهدی علیه السلام به نوح
نوح شیخ الانبیاء است مهدی – علیه السلام – شیخ الاوصیا.
در «بحارالانوار» عمر نوح 2500 سال ذکر شده است (1) و حضرت مهدی – علیه السلام – تا کنون بیش از هزار سال عمر نموده است.
نوح گفت:
( رب لا تذر علی الأرض من الکافرین دیارا) (2)
«خدایا! احدی از کافران را در روی زمین باقی مگذار!»
امام زمان – علیه السلام – نیز احدی از کافران را در زمین باقی نخواهد گذاشت.
نوح 950 سال آزار و اذیت مردم را تحمل کرد. امام زمان – علیه السلام – بیش از هزار سال ناظر ظلم و جور و بی عدالتی ها در کره ی زمین است.
هر کس کشتی نوح را رها کرد، هلاک شد. امام زمان – علیه السلام – هم کشتی نجات امت است که در زیارت جامعه می خوانیم :
من اتیکم نجی و من لم یأتکم هلک . (3)
«هر کس به سوی شما آمد، نجات یافت و آن که نیامد، هلاک شد.»
ب. شباهت حضرت مهدی علیه السلام به موسی
دوران حمل و ولادت حضرت موسی مخفی بود. امام زمان – علیه السلام – نیز این چنین بود. موسی – علیه السلام – دوبار غیبت کرد، یک بار از مصر به مدین هجرت نمود که 28 سال طول کشید و بار دیگر 40 شب به کوه طور رفت. (فتم میقات ربه أربعین لیله) (4) حضرت مهدی – علیه السلام – نیز دارای غیبت صغری و کبری است. خداوند با موسی – علیه السلام – تکلم کرد و همچنین با حضرت مهدی – علیه السلام – . امام حسن عسکری – علیه السلام – در حدیثی می فرماید:
«چون حق تعالی مهدی امت را به من عطا فرمود، دو ملک فرستاد که او را به سراپرده ی عرش رحمانی ببرند. پس حق – تعالی – به او خطاب نمود مرحبا به تو ای بنده ی من ! که تو را خلق کردم برای یاری دین خود و اظهار امر شریعت . تویی هدایت یافته ی بندگان من. به ذات خودم قسم می خورم که مردم را به اطاعت تو ثواب می دهم و به نافرمانی تو عقاب می کنم. و به سبب شفاعت و هدایت تو بندگان را می آمرزم و به مخالفت تو ایشان را عقاب می کنم.» (5)
موسی ید بیضاء داشت. در روایت است که مهدی – علیه السلام – نور وجودش، مردم را از نور خورشید و ماه بی نیاز می گرداند. (6)
ج . شباهت حضرت مهدی علیه السلام به عیسی
عیسی – علیه السلام – فرزند مریم است. مریم سرور زنان زمان خودش بود. حضرت مهدی – علیه السلام – فرزند زهرا است که سرور زنان جهانیان است.
عیسی در لحظه ی تولد سخن گفت. حضرت مهدی – علیه السلام – در شکم مادر سوره ی قدر تلاوت کرد و در لحظه ی تولد به سجده افتاده و انگشت سبابه را به آسمان بلند کرد و گفت:
«اشهد ان لااله الا الله وحده لا شریک له و ان جدی رسول الله و ان ابی امیر المؤمنین وصی رسول الله ». پس یک یک امامان را شمرد تا به خودش رسید (7) … .
د. شباهت حضرت مهدی علیه السلام به جدش رسول خدا صلی الله علیه و آله
از نظر نام و کنیه هر دو، نامشان محمد و کنیه شان ابوالقاسم است.
پیامبر اکرم – صلی الله علیه و آله و سلم – فرمود : «اشبه الناس بی خلقا و خلقا … .» (8) مهدی – علیه السلام – شبیه ترین مردم به من از نظر آفرینش و اخلاق است.
دیگر آن که حضرت محمد بن عبدالله – صلی الله علیه و آله و سلم – خاتم الانبیاء است و حضرت مهدی – علیه السلام – خاتم الاوصیاء است.
پی نوشت :
1- رک: بحارالانوار: ج 11، ص 285.
2- نوح: 26.
3- مفاتیح الجنان ، زیارت جامعه ی کبیره
4-اعراف : 142.
5-«منتهی الآمال» ص 286، به نقل از «جلاء العیون» .
6- کسانی که حضرتش را در شب تاریک – که مهتاب نبوده – در بیابان ملاقات نموده اند. بیابان ملاقات نموده اند. بیابان را با نور آن حضرت روشن دیده اند.
7-رک بحارالانوار ج 51، ص 27.
8- بحارالانوار : ج 51، ص 72.
منبع: کتاب موعود امم