تهیه و تنظیم: جواد صدیق
کلیات گیاه شناسی
درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانه است که از آن جا به عربستان سوریه و اسراییل و در اوایل قرن هجدهم به وسیله ی میسیونرهای مذهبی اسپانیایی به کالیفرنیا برده شد و امروزه نیز در ایالات جنوبی آمریکا کشت می شود.
انجیر، درختی با برگ های زرد و پنجه یی سبز رنگ و خاکستری است که بلندی آن تا شش متر می رسد و چون در مقابل سرمای شدید مقاومت ندارد، در مناطق معتدل و گرمسیر کشت می شود.
ترکیبات شیمیایی:
انجیر میوه یی مغذی، خوش طعم و دارای مواد قندی، ازته، چربی، مواد معدنی، آمینواسید، آنزیم های مختلف و «کاروتن» است. شیره ی سفیدی که با شکستن شاخه درخت انجیر یا از میوه ی نارس آن خارج می شود بسیار سمی است و اگر بر روی پوست زده شود، سلول ها را از بین برده و می کشد.
در صد گرم انجیر رسیده و تازه مواد زیر موجود است:
انرژی: 80 کالری
پروتئین: 1/5 گرم
کلسیم: 20 گرم
سدیم: 35 میلی گرم
ویتامین(A): واحد(80)
ویتامینB1: میلی گرم 0/2
ویتامین B3: میلی گرم0/7
ویتامین C: میلی گرم 2
مواد قندی: 4 گرم
چربی: 0/5 گرم
فسفر: 55 میلی گرم
پتاسیم: 65 میلی گرم
خواص دارویی:
انجیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است.
* انجیر تعرق بدن را زیاد می کند.
* ادرارآور است.
* حرارت بدن را کاهش می دهد.
* چاق کننده است و برای آن هایی که می خواهند وزن اضافه کنند یا بیمارانی که دوره ی نقاهت خود را می گذرانند بسیار مفید است.
* انجیر یکی از بهترین میوه ها برای تمیز کردن روده ی بزرگ و رفع یبوست است.
* برای درمان ناراحتی های سینه حدود بیست گرم خرما، عناب، انجیر خشک و مویز را با هم مخلوط و آسیاب کنید. سپس این پودر را با یک لیتر آب بجوشانید تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده می توان به مقدار سه فنجان در روز مصرف کرد.
* جوشانده ی انجیر خشک، درمان کننده ی التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، ذات الجنب، سرخک، مخملک و آبله است.
* جوشانده ی غلیط انجیر خشک، برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است.
* انجیر دستگاه هاضمه را تقویت می کند.
* برای برطرف کردن ورم گلو بسیار مفید است. پنجاه گرم انجیر زرد را در پانصد گرم شیر بریزید و مدت پانزده دقیقه بگذارید، سپس آن را غرغره کنید و مقداری از آن را نیز بنوشید.
* جوشانده ی انجیر خشک در شیر، برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز مؤثر است.
* یکی از داروهای بسیار مؤثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه است.
* انجیر برای آن هایی که قند خون شان پایین می آید و یک باره احساس ضعف می کنند مناسب است. زیرا قند آن به سرعت در روده ی کوچک جذب می شود.
* خوردن انجیر باعث افزایش نیروی جنسی می شود.
* تقویت کننده ی کبد است.
* ضد سرطان است.
* در معالجه ی بیماری های پوستی مؤثر است.
خواص شیره درخت انجیر
* شیره ی درخت انجیر طعم تلخ و سوزنده یی دارد.
* مسهل بسیار خوبی است.
* شیره ی درخت انجیر را اگر به مدت چند روز روی زگیل یا میخچه ی پا بگذارید، آن را از بین می برد.
* شیره ی درخت انجیر را با زرده ی تخم مرغ یا روغن مخلوط کنید و روی زخم ها بگذارید. باعث التیام آن ها خواهد شد.
* مالیدن شیره ی درخت انجیر بر روی سر از ریزش مو جلوگیری می کند.
خواص برگ انجیر
* برگ پخته ی درخت انجیر، ملین است.
* برگ انجیر برای برطرف کردن درد بواسیر مناسب است.
* برای برطرف کردن ورم و تومورهای مختلف برگ انجیر را روی آن قسمت ها بگذارید.
* برای درمان اسهال های ساده و خونریزی های مختلف از جوشانده ی پوست تازه درخت انجیر استفاده کنید.
* جوشانده ی برگ درخت انجیر شکم درد را برطرف می کند.
مضرات:
* انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آن هایی که کبد ضعیف دارند باید انجیر را با گردو بخورند.
* زیاده روی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال کرده و برای چشم نیز مضر است.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115