گلابی

گلابی

تهیه و تنظیم: جواد صدیق
کارشناس علوم گیاه شناسی

 

کلیات گیاه شناسی

درخت گلابی، درخت بومی مناطق جنوبی دریای خزر است که ارتفاع آن به ده متر می رسد و بیشتر در مناطق سردسیر و کوهستانی می روید.
ریشه ی درخت گلابی عمیق و برگ های آن صاف و دندانه دار است. درخت گلابی گل های سفید رنگ مایل به صورتی و خوشه یی شکل دارد و میوه اش مخروطی شکل، گوشت دار، شیرین یا ترش است. همچنین از تمام قسمت های گلابی مانند برگ های جوان، پوست و ساقه ی میوه ی آن استفاده طبی بعمل می آید.

ترکیبات شیمیایی:

برگ های جوان درخت گلابی دارای موادی مانند تانن، گلوکزید و هیداروکسنون و برگ های خشک آن دارای « اسید اورسولیک» است. دانه ی گلابی نیز ماده یی به نام « آمیگدالین» و مقداری روغن دارد.
در صد گرم گرلابی مواد زیر موجود است:
انرژی: 55 کالری
آب: 83 گرم
مواد نشاسه یی: 12 گرم
پروتیین: 6 گرم
کلسیم: 10 میلی گرم
فسفر: 12 میلی گرم
آهن: 3 میلی گرم
ویتامین A: 20 واحد
ویتامین B1 : 2 میلی گرم
ویتامین B2 : 4 میلی گرم
ویتامین B3 : 1 میلی گرم
ویتامین C : 3 میلی گرم

خواص دارویی:

گلابی از نظر طب قد یم ایارن گرم و تر است
1- گلابی سنگ مجاری ادرار را د فع می کند.
2- آرام بخش و تب بر است.
3- در رفع عفونت مجرای ادرار مؤثر است.
4- مقوی برای بد ن است.
5- تشنگی را برطرف می کند.
6- سوزش مثانه و مجرای ادرار را از بین می برد.
7- چون قند گلابی (لوز) است، بنابراین آن هایی که مبتلا به مرض قند هستند می توانند از آن استفاده کنند و برای شان مضر نیست.
8- برای د فع سموم بد ن بسیار مؤثر است.
9- برای پایین آورد ن فشار خون باید به مدت چند روز فقط گلابی مصرف کنید و غذای دیگری نخورید. البته این رژیم باید تحت نظر د کتر انجام گیرد و با اجازه ی پزشک متخصص باشد.

خواص قسمت های دیگر درخت

برگ و شکوفه های درخت گلابی از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
1- شکوفه های درخت گلابی مقوی معده است و خونریزی و اسهال را بند می آورد.
2- در مورد ورم چشم از ضماد شکوفه های گلابی استفاده کنید.
3- تخم گلابی ضد کرم معده و روده است.
4- د م کرده ی برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.
5- برای دفع سنگ کلیه پنجاه گرم برگ گلابی را با پنجاه گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت بیست د قیقه د م کنید و آن را به تدریج بنوشید.
6- برای شست و شوی زخم ها، پنجاه گرم پوست ساقه ی درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و بگذارید چند د قیقه بجوشد، سپس آن را کم کم بنوشید.

مضرات:

اسراف در خورد ن گلابی برای سرد مزاجان و اشخاصی که معده ی ضعیف دارند، موجب نفخ معده می شود و این گونه اشخاص باید گلابی را با مربای زنجبیل بخورند.
منبع:7 روز زند گی شماره 108

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید