انبه

انبه

نویسنده:جواد صدیق کارشناس گیاه شناسی

 

خواص میوه ها
کلیات گیاه شناسی

انبه درختی است زیبا که ارتفاع آن تا ده متر می رسد. منشا انبه هند، مالزی و برمه است، ولی هم اکنون در تمام مناطق استوایی و حاره کشت می شود. درخت انبه از چهارهزار سال پیش وجود داشته است. برگ های این درخت نیزه یی شکل، گل های آن زرد یا قرمز و به صورت خوشه یی وجود دارد. انبه یا منگو بیضوی شکل و دارای طعمی مطبوع و شیرین و دارای هسته یی نسبتا بزرگ است.

ترکیبات شیمیایی

انبه دارای موادی مانند اسید بنزوئیک، اسید سیتریک و پیوری یلودری که ماده ی زردرنگی است بوده و در حدود پانزده درصد تانن دارد.
هسته ی انبه دارای چربی زیاد، نشاسته و اسید گالیک است. در صد گرم انبه مواد زیر موجود است:
انرژی:45 کالری
آب:هشتاد گرم
نشاسته:12 گرم
پروتئین:0/5 گرم
چربی:0/15 گرم
کلسیم:6 گرم
فسفر:9 میلی گرم
آهن:0/15 میلی گرم
ویتامینA:3500 واحد
ویتامینB1:0/4میلی گرم
ویتامین B2:0/35 میلی گرم
ویتامین B3:0/6 میلی گرم
ویتامین C:25 میلی گرم

خواص دارویی

*خواص میوه انبه:

انبه ی رسیده که از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و نارس آن سرد و خشک است. انبه ی نارس تولید کننده بلغم و سودا در بدن است.
-انبه بسیار مقوی و تقویت کننده بدن است.
-تقویت کننده قوای جنسی است.
-رنگ صورت را درخشان می کند.
-دهان را خوشبو می کند.
-ادرار آور است.
-یبوست را برطرف می کند.
-تصفیه کننده ی خون است.
-خوردن انبه بوی بد بدن را از بین می برد.
-حرارت بدن را کاهش می دهد و تب را پایین می آورد.
-برای رفع اسهال مفید است.
-سردرد، تنگی نفس و سرفه را از بین می برد.
-برای درمان بواسیر مفید است.
-عطش را برطرف می کند.
-انبه چون گرم است، برای اشخاصی که مزاج گرم دارند مناسب نیست. این اشخاص باید آن را با سکنجبین بخورند.

خواص مغز هسته انبه:

انبه دارای هسته بزرگی است و در وسط هسته مغز آن قرار دارد که به جای مغز بادام می توان از آن در شیرینی جات استفاده کرد. مغز هسته ی انبه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
-خوردن مغز هسته اسهال را برطرف می کند.
-برای معالجه ی سرماخوردگی مصرف می شود.
-سرفه های سخت را درمان می کند.
-درمان کننده ی بواسیر خونی است.
-خانم هایی که دچار خونریزی از رحم هستند یا بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند، برای رفع آن باید از مغز انبه استفاده کنند.
-کرم کش و ضد اسهال است.
-برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است.
-ضد استفراغ است.

خواص درخت انبه:

-گل انبه سرد و خشک است و اسهال را رفع می کند.
-مخلوط صمغ درخت انبه با روغن و آبلیمو برای ناراحتی های پوست مفید است.
-برای برطرف کردن ریزش مو، آب برگ های درخت انبه را روی سر بمالید.
-برای تقویت دندان و لثه دم کرده ی برگ درخت انبه را مزمزه کنید.

مضرات

هضم انبه برای بعضی از افراد سخت بوده و ممکن است ایجاد خارش و دمل نماید.
اگر خوردن انبه نفخ ایجاد کند، باید آن را با زنجبیل خورد.
منبع: نشریه 7 روز زندگی، شماره 103

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید