نویسنده : روح الله نصر اصفهانی
منبع :راسخون
نگاهی گذرا به برخی ویژگیهای دوران پس از ظهور
چکیده
زمان حکومت و حاکمیت حضرت مهدی علیه السلام دورانی است که در احادیث اسلامی بسیار از آن یاد شده و آرزوی تمام شیعیان و پیروان آن حضرت حضور و درک آن زمان و دوران میباشد، در این دوران خداوند به وعدههایی که به مستضعفان و ستمدیدگان و مؤمنان داده عمل نموده و تمام سختیها و رنجها را از بین خواهد برد.
لذا در این مقاله به مباحثی که در آن دوران افتاق میافتد و در زمانهای گذشته سابقه ای نداشته، پرداختهایم از جمله : ارتقاء و بالا رفتن سطح دانشهای فطری و درونی، پیشرفت ارتباطات و تمدن، بهداشت جهانی و سلامت همگانی و همچنین از بین رفتن نظام فقر و فقر مداری و فراگیر شدن عدالت اجتماعی و آبادانی، باشد که ان شاء الله آن دوران را درک کنیم.
مقدمه
اندیشه و ذهن بشر امروزی کوچکتر از آن است که بتواند یا بخواهد در رابطه با دوران پس از واقعه ظهور حضرت مهدی (عج) تصویری در ذهن خود ترسیم کند زیرا ویژگیها و مواردی که در دوران پس از واقعه ظهور آشکار میشود، در تاریخ بشر بی سابقه بوده و اگر مواردی هم توسط انبیاء بزرگوار و ائمه علیهم السلام اتفاق افتاد گذرا و محدود بوده، لذا ما در اینجا تنها به مواردی اشاره میکنیم که از زبان روایات ویژگیهای آن دوران را به تصویر کشیدهاند.
ویژگیهای دوران ظهور
الف: دانش و آگاهی در عصر حضرت مهدی (عج)
آنچه که تا کنون از زمان ظهور پیامبرگرامی اسلام (ص) و جانشینان بر حقش آشکار شده تنها دو حرف از دانش کلی است و در زمان ظهور حضرت مهدی (عج) این دو حرف به بیست و پنج حرف ارتقاء مییابد که در گذشته چنان سابقه ای نداشته است و حضرت با توجه به آن حروف از طبیعت چیزهایی را ظاهر و آشکار میسازد که اندیشه بشر امروزی توان درک آن را نخواهد داشت
امام سجاد (ع) میفرمایند : «علم 27 حرف است آنچه پیامبران آوردند و برای مردم آشکار ساختند تنها دو حرف بوده است و مردم تا به امروز جز آن دو حرف را نشناختهاند، هنگامی که قائم ما قیام کند 25 حرف دیگر را آشکار میکند و دربین مردم بسط میدهد و بر آن دو حرف گذشته میافزاید و 27 حرف را میپراکند» (1)
با توجه به این حدیث اساسا ما توانایی اینکه بتوانیم در ذهن خود تصویری از جهان پس از ظهور داشته باشیم ممکن نیست چرا که اصلا مواردی در آن دوران ظاهر خواهد شد که در تمامی دوران زندگی بشر بی سابقه بوده.
حال با توجه به روایاتی که در این زمینه بیان شده نمونههایی را بیان میکنیم :
1. ارتقاء و بالا رفتن سطح دانشهای فطری و درونی
خداوند متعال گنجینه های دانش را بر روی انسانها باز خواهد نمود و انسانها با اندک تلاش خود به مقاماتی خواهند رسید که گذشتگان تصور آن را هم نداشتهاند. امام باقر علیه السلام در این زمینه میفرمایند: «إذا قامَ قائِمُنا وَضَعَ یَدَهُ عَلی رؤوسِ الْعِبادِ فَجَمَعَ بِهِ عُقولَهُمْ وَ أَکَمَلَ بِهِ أَخلاقَهُمْ وَ کَمُلَتْ به أَحْلامهُم» (2) هنگامی که قائم ما قیام کند دستش را بر سر بندگان میگذارد و خردهای آنها را گرد میآورد و اخلاقشان را کامل میگرداند، و به وسیلهی او به رشد و کمال میرسند.
همچنین از دیگر روایات استفاده میشود که یاران حضرت مهدی علیه السلام در مسجد کوفه چادرها و خیمه برپا میکنند و به تعلیم قرآن میپردازند، در آن دوران دیگر از اختلاف نظر و اختلاف آراء خبری نیست چرا که همه تحت لوای یک منبع و یک مأخذ سخن میگویند و دیگر از جهالت که زمینه اختلاف و کژ نظری است اثری نخواهد بود.
2. بالا رفتن ارتباطات و تمدن
در آن دوران ارتباطات به اوج خود خواهد رسید به شکوفائی که دیگر در کنارش مشکلی برای دیگران مطرح نباشد، مسافتهای طولانی و طاقت فرسا در مدت کوتاهی سپری شده و اثری از رنج و مشقت درآن احساس نمیشود وسائل و لوازم مسافرت فراوان میشود، اما نه همراه آزار و اذیت دیگران، من جمله دود و آلودگیهای صوتی و محیط زیستی، و…
آنچه که با بیان این روایات آشکار میشود این است که وسایل هرچه باشند مشکلی برای دیگران به همراه نخواهد داشت چرا که دوران ظهور آن حضرت دوران اتمام همه ستمها و آزارهاست.
همچنین از نظر ارتباطات صوتی و تصویری جهانی، میتوان به روایت زیر اشاره نمود که امام صادق علیه السام میفرمایند: «در هنگام ظهور آن حضرت، تنها یک چشم او را نمیبینند، بلکه در آن واحد، همگان هم زمان آن حضرت را خواهند دید».(3)
همچنین نقل است از امام باقر علیه السلام که ایشان می فرمانید : «اما انه سیرکب السحاب و یرقی فی الاسباب، اسباب السموات السبع و الارضین السبع» (4) مهدی بر ابرها سوار میشود و از وسایلی نظیر وسایل آسمانهای هفتگانه استفاده میکند.
از این روایت و روایات دیگر که در کتب روایی مطرح شده بدست میآید که عصر حضرت مهدی علیه السلام، تنها عصر یک دلی و یکپارچگی ملتهای زمینی نیست بلکه دوران هماهنگی و یکپارچگی همه عوالم هستی با هم دیگر است و حضرت مهدی (عج) نه تها دستی بر زمین خواهد داشت که همه گیتی با همه موجوداتش تحت فرمان او خواهد بود.
3. بهداشت جهانی و سلامت همگانی
هرچه تمدن فساد زای امروزی به جلو حرکت میکند و صنایع و وسایل شیمیایی توسعه و گسترش مییابد، اختلالات و ضایعات ناشی از آنها بر محیط زیست سایه شوم خود را میگستراند و حتی حیات محدود انسان و سایر جانوران را تهدید میکند، به وجود آمدن بیماریهای نو به نو، گسترش آلودگیهای محیط زیست، تقلیل اکسیژن و گاز های ضروری زندگی موجودات، باقی ماندن مواد شیمیایی و … حیات محدود انسان و سایر موجودات را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
اما در دوران ظهور حضرت مهدی و زندگی در آن زمان دیگر اثری از آلوگی ها و فسادها نیست، چه فسادهای شخصی و چه اجتماعی و چه آلودگیهای محیط زیست؛
خدای متعال در شب معراج به پیامبرش میفرماید : «همانا من به وسیله او (مهدی حجت بن الحسن) نابینایان را شفا میبخشم و مریضها را درمان میکنم. »(5)
ایشان نه تنها بیماریهای ساده و پیش پا افتاده را درمان، بلکه مسائلی را که امروزه انسان از درمان آن عاجز و ناتوان میباشد، بهبود میبخشد در این زمینه روایت است از امام سجاد علیه السلام که ایشان میفرمایند : «زمانی که قائم ما قیام کند، خداوند تمام بیماریها را از شیعیان ما دور میکند و ایشان را توان میبخشد» (6)
همچنین در روایات و احادیث اسلامی به مواردی مانند تغییرات کیهانی اشاره شده که هر سال در دوران حکومت حضرت مهدی (عج) به اندازه ده سال در زمان و دوران قبل از ظهور میباشد، امام باقر علیه السلام میفرمایند : «هر سال در آن دوران برابر 10 سال شماست» ابو سعید از ایشان میپرسند : سالها چگونه طولانی میشود؟ حضرت جواب میدهند «خداوند به فلک دستور میدهد که آرامتر بچرخد و بدین گونه روزها و سالها طولانی میشود» (7) با توجه به این روایات متوجه میشویم که در زمان ظهور کهکشانها هم دچار تغییر خواهند شد و زمان در هستی طولانیتر خواهد شد. در دوران حکومت حضرت مهدی علیه السلام علم و دانش به اوج خود میرسد و تمام مشکلات ارتباطات حل میشود و عمر طبیعی انسانها به چند برابر میرسد به بیماریهای و مشکلات خاتمه داده خواهد شد.
ب : امنیت و آسایش همگانی درظل حکومت حضرت مهدی علیه السلام
دررابطه با امنیت، چند گونه امنیت را میتوان تصور کرد :
1. آسایش و امنیت فردی
2. آسایش و امنیت جامعه و اجتماعی
تحقق امنیت و آسایش آرزوی همهی انسانها میباشد که خواهان ایجاد یک تمدن انسانی هستند، قیام و حکومت حضرت مهدی علیه السلام به معنای اتمام حکومت و حیات فرعون و فرعونیان زمان میباشد، حکومت حضرت یعنی پایان دادن به همهی بیدادگران و ستمگران جهان و به عبارتی قیام حضرت به معنای برچیده شدن تمام کاخهای بیداد و بیدادگری در سراسر هستی.
آسایش و امنیت فردی
در زمان قیام با ارزش حضرت مهدی علیه السلام انسان در امنیت کامل به سر خواهند برد و کسی حق ظلم و ستم به دیگران را نخواهد داشت نه کمبودی وجود دارد که به خاطر آن اختلاف و درگیری شود و نه ظالمی که انسانها را به تباهی بکشاند دیگر مشکلی برای ازداوج نخواهد بود و دیگر از جهل و نادانی اثری یافت نمیشود امیرالمؤمنین در توصیف آن دوران میفرماید : «هرگاه قائم ما قیام کند، آسمان باران خویش را فرو میفرستد و زمین روییدنیهای خود را میرویاند. کینهها و دشمنیها از قلب مردم، رخت برمیبندد، درندگان و چارپایان به صلح و آرامش با هم خواهند زیست، تا آنجا که زنی (تنها) میان شام و عراق راه میپیماید؛ به طوریکه پاهایش را تماماً بر روی گیاهان (سرسبز) میگذارد و زیورهای خود را بر بالای سرخود دارد، نه هیچ درندهای او را به هراس میافکند و نه او از آنها میترسد» (8)
در این حدیث اشاره به این دارد که در آن دوران چنان بی نیازی وجود دارد که تمام زمین را سبزیها و میوهها میپوشاند از طرفی بکار بردن واژه (زن) اشاره به این دارد که چون زنان بیشتر در معرض خطرات هستند درعصر و دوران حکومت حضرت دیگر اثری از خطر که متوجه زنان باشد نیست.
همچنین در این روایت به سفر میان عراق و شام اشاره دارد که خود حامل نکته مهمی است چرا که آشفتهترین منطقه در جهان اسلام بین عراق و شام میباشد در این منطقه جنگها و خونریزیهای زیادی توسط معاویه و دیگران اتفاق افتاد که این منطقه را پر خطر ساخته است و این منطقه در زمان حضرت مهدی علیه السلام دیگر اثری از خشونت و ترس نخواهد داشت.
مهمتر از همه حضرت به تمام نیاز های روحی و روانی و فطری انسانها پاسخ داده و خداوند را بر تمام جهانیان می شناساند و دلهای مرده را به یاد خداوند زند میدارد دیگر نه اثری از روان مضطرب باقی میماند و نه دیگر دلی پر از درد، دلها آرام میشود چرا که حضرت ذکر الهی و آرام بخش دلها و نجات دهنده روانها میباشد.
آسایش و امنیت اجتماعی
دوران حکومت و حکامیت حضرت زمان بازگشت حق با صاحبانش میباشد، زمان نجات و رستگاری مظلوم از دست ستمگر، عصر رهایی انسان از تباهی و از بند هر گونه پلیدی است.
پیامبر گرامی اسلام در فرازهایی از خطبه غدیر پس از اعلام خلافت امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند : «هان ای گروه مردمان! نور خدای عزوجل با من است، سپس با علی علیه السلام است آن گاه در نسل اوست تا برسد به قائم (عج) که همه حقوق خدای را باز میستاند و همه حقوق ما را باز پس میگیرد که خداوند عزوجل ما را بر تمام مجرمان، مخالفان، خیانت پیشگان، گنهگاران و ستمگران حجت قرار داده است» (9)
ج : پیشرفت اقتصادی
نظامی که امروزه بر جهان حکومت میکند یک نظام طبقاتی میباشد که جامعه جهانی را به دو قطب ثروتمند و فقیر تقسیم کرده است.
این دو قطبی شدن مختص جوامع جهانی نیست چه بسا درون یک جامعه این دو قطبی بودن هم وجود داشته باشد چرا که درون یک جامعه گروهی نمیدانند که درآمد زیاد خود را چگونه و در کجا مصرف بکنند و از طرفی گروه دیگر به نان و غذای ساده خود اکتفا میکنند و برخی حتی این مقدار غذای ساده را هم ندارند.
ولی در زمان حکومت امام زمان علیه السلام دیگر از این کمبودها خبری نیست، روایت شده مردی بر امام باقر علیه السلام وارد شد و به ایشان عرضه داشت : این پانصد درهم را از من بگیر که زکات مالم میباشد، حضرت به او فرمود : «این اموال را نزد خود نگهدار و میان همسایگان مسلمانت و به رادان دینیات تقسیم کن» و سپس فرمود : «هر گاه قائم ما اهل بیت قیام کند مال را به مساوات تقسیم میکند و عدالت را میان مردمان برقرار خواهد کرد» (10)
با توجه به اینکه در دوران حکومت امام زمان علیه السلام دیگر اثری از فقر و تنگ دستی نیست، پس دوران اقتصادی حکومت حضرت را میتوان به دو بعد تقسیم کرد :
الف : نابودی نظام فقر و فقر مداری
در این دوران دیگر هیچ اثری از فقر نیست و این بدین معنا نیست که عده ای فقیر باشند و عده ای سیر بلکه در زمان طلایی حضرت هر کس که بخواهد و توانایی داشته باشد که کوشش و تلاش کند زمینه این کوشش و تلاش به صورت آزاد برایش فراهم میگردد و دیگر نه زورگویی اقتصادی خواهد بود و نه دیگر اثری از انحصار تولید در دست عده ای معدود.
ب : رفاه اقتصادی
در زمان حکومت حضرت همه مردم از رفاه همگانی و مواهب طبیعی به صورت یکسان استفاده میکنند چنان که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند : «امت من در دوران مهدی، چنان متنعم شود که بسان آن، بهره وری را ندیده باشد. آسمان پیوسته باران (رحمت) خود را بر ایشان فرو میفرستد و زمین روییدنیهای خود را بیرون میریزد. ثروت در آن روز بر روی هم انباشته میشود، (وقتی) مردی برپاخیزد و بگوید: ای مهدی! بر من عطا نما؛ گوید: بگیر» (11)
شکو فایی اقتصادی در زمان حکومت حضرت چنان است که در زمانهای گذشته بی سابقه بوده، گویی که تمام هستی دست به دست هم داده تا تمام گنجینه های طبیعی را آشکار و در اختیار حضرت و همگان قرار دهند.
ج : عدالت اجتماعی و آبادانی طلایی در دوران حکومت حضرت مهدی علیه السلام
در دوران حکومت حضرت میان همه مردم به عدالت داد و دادگری حاکم میباشد یعنی اگر حق شخصی از دستش رفته باشد و هیچ گونه بینه ای نداشته باشد حضرت با دانش و علم بی کران الهی حق را از ناحق مشخص و حق را به صاحب حق باز میگرداند در روایت وارد شده که در دوران حکومت حضرت تمام حق و حقوق از دست رفته ملتها به آنها باز پس داده میشود، امام صادق علیه السلام میفرمایند : «این جهان به اتمام نخواهد رسید مگر مردی از تبار من خروج میکند و به سان حکومت داودی حکم کند و مدرک و سند نمیطلبد و هر که را به حق، حکمش را اعطا میفرماید» (12)
همچنین در زمان حکومت حضرت همه زمین همانند یک شهر خواهد شد، و از یک نوع آبادانی برخوردار میباشند دیگر کرات آسمان نیز مورد استفاده قرار میگیرند، تمام دشتهای خشک و بی آب و علف سر سبز و زنده خواهند شد چشمهها جوشان و همه جا روشن و گویی که دیگر نیازی به خورشید نباشد امام صادق علیه السلام در این زمینه به مفضل میفرمایند : «هرگاه قائم ما قیام کند زمین به نور مالک و صاحبش روشن میگردد و بندگان نیازی به نور خورشید نخواهند داشت و تاریکی رخت بر میبندد…»(13)
نتیجه
پس از بیان این مطالب به این نتیجه میرسیم که دوران حکومت و حاکمیت حضرت مهدی علیه السلام دارای ویژگیهای خاصی میباشد که در طول تاریخ اتفاق نیافتاده یا اگر هم افتاده محدود بوده است در دوران آن حضرت دیگر هیچ اثری از جهل، کمبودها، فقر و تهی دستی و … خبری نیست و آن زمان دورانی است که همهی هستی دست به دست هم داده و مدینه فاضله ای را تشکیل میدهند که در طول تاریخ بی نظیر است.
پینوشتها:
1. الزام الناصب، ج 2، ص 307، به نقل از نرم افزار جامع الاحادیث
2. بحارالانوار، ج 52، ص 336، ح 71، منتخب الأثر، ص 483.
3. بحار الانوار، ج 52، ص 336، ح 72.
4. بصائر الدرجات، صفار قمی/ص 408.
5. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج 51 ح 70 به نقل از کمال الدین / ج ۲/ص ۲۵۱
6. غیبت نعمانی، ص 171.
7. بحار الانوار، ج 52، ص 339 .
8. بحارالانوار، ج 52 ص 316 به نقل از کتاب آینده جهان ص 72 .
9. نهج البلاغه فج 1 ص 231 به نقل از کتاب آینده جهان، ص 67.
10. بحارالانوار، ج 51، ص 84
11. عقدالدرر، ص 170.به نقل از نرم افزار جامع الاحادیث
12. بحارالانوار، ج 2، ص 320
13. همان، ص 337
منابع
• نهج البلاغه
1. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، انتشارات وزارت ارشاد اسلامی، چاپ اول، تهران، 1365 ش.
2. ابن ابی زینب، محمد بن ابراهیم، غیبت نعمانی، مترجم محمد جواد غفاری، 1376
3. صفارقمی، محمد بن الحسن، بصائرالدرجات فی علوم آل محمد علیهم السلام، قم، وثوق، 1389
4. ابنابیزینت، محمدبن ابراهیم، غیبت نعمانی، مترجم محمدجواد غفاری، مشخصات نشر : تهران: نشر صدوق، ۱۴۱۸ ق = ۱۳۷۶
5. برنجیان، جلال، آینده جهان، مشخصات نشر : تهران: طور، ۱۳۷۶.
6. ابن بابویه، محمد بن علی، اکمالالدین و اتمامالنعمه [نسخه خطی] /ابو جعفر محمد بن علی بنالحسین بن موسی بن بابویهالقمی، ی جا، بی چا ،۱۰۵۹ ق.
7. نرم افزار های علوم اسلامی: نرم افزار موعود، نرم افزار شمیم گل نرگس، نرم افزار آخرین ذخیره و …