درختی دارد به ارتفاع حدود بیست متر و قطر تا یک متر، برگ های آن مختلف، بعضی با کناره صاف و پنجه ای و برخی قلبی با کنار دندانه دار است. میوه آن مرکب استوانه ای است با پایک. طول میوه تا چهار سانتی متر می رسد. قسمت های دارویی آن میوه، برگ، ساقه و ریشه است.
خواص درمانی و موارد مصرف
-برای رفع ترک زبان توت کال را بکوبید و با سرکه مخلوط کرده، ضماد حاصل را روی ناحیه بمالید.
-مقوی، مدر، تونیک، ملین طبع و ضد مسمومیت است؛ تشنگی را برطرف می سازد؛ برای نرم کردن سینه، رفع سرفه، آسم، عوارض سل و سایر ناراحتی های سینه ای، آبله، حصبه، استسقاء و روماتیسم مفید است.
-برای معالجه فشار خون بالا و بی حسی در دست و پا مصرف می شود.
-دماغ را تر و تازه می کند؛ گرفتگی ها را باز می کند.
-برای کبد مفید است؛ خون ساز و چاق کننده است و برای تقویت نیروی جنسی مفید می باشد.
خواص درمانی برگ توت سفید
-آن را بجوشانید و آب صاف شده آن را بنوشید؛ ادرار را زیاد می کند؛ تب را قطع کرده و سرفه را تسکین می دهد؛ سرماخوردگی را برطرف و بی حسی دست و پا را درمان می کند.
-اگر برگ و سرهای شاخه جوان درخت را با هم دم کنید و آب آن را صاف نموده و بنوشید، خنک کننده و صاف کننده خون بوده و خون ساز است. ضماد آب دم کرده آن، چشم را درخشان می کند و قرمزی و تورم آن را برطرف می سازد.
– هر روز آب جوشانده آن را در دهان نگه دارید. از پیشرفت پوسیدگی دندان جلوگیری کرده و لثه را محکم می نماید.
-جهت رفع خشکی پوست،تازه آن را با برگ تازه تمشک بکوبید و ضماد تهیه نمایید.
-برای جوش های دارای خارش و سوزش، آن را بکوبید و با سرکه ضماد تهیه نمایید.
-هم چنین برای رفع سوختگی، تازه آن را بکوبید و با روغن زیتون مخلوط نموده و بر روی ناحیه بمالید.
ریشه های توت سفید
-پوست ریشه درخت توت را بجوشانید و آب صاف کرده آن را بنوشید. سرد، خنک کننده مدر، مقوی و نیروبخش است؛ فشار خون بالا و بی حسی دست و پا را معالجه می کند.
-برای نرم کردن سینه، رفع سرفه، درمان آسم، عوارض سل و سایر ناراحتی های سینه ای مفید است؛ استسقاء و روماتیسم را درمان می کند.
-آب آن درد دندان را آرام می کند.
ارزش و مواد غذایی توت در 100 گرم
انرژی 43 کیلوکالری
چربی تام 0/39 گرم
پروتیین 1/4 گرم
کربوهیدرات 9/8 گرم
فیبر غذایی 1/7 گرم
قند 8گرم
پتاسیم 194 میلی گرم
کلسیم 39 میلی گرم
آهن 1/8میلی گرم
منیزیم 18 میلی گرم
ویتامین «ث» 39 میلی گرم
نیاسین 0/620 میلی گرم
ویتامین «آ» 25 واحد
منبع: نشریه تغذیه و سلامتی 83