انجیر دارای درختی است که بلندی آن پنج تا شش متر و گاهی بیشتر می رسد. برگ های آن پهن، بزرگ و پنجه ای، شبیه برگ مو خشن به رنگ سبز خاکستری است. تنها درختی است که بدون شکوفه یا گل، میوه می دهد.
میوه های آن در انتهای برگ ظاهر می شود. رنگ میوه قبل از رسیدن سبز و پس از رسیدن به رنگ زرد یا قهوه ای یا سیاه تبدیل می شود. طعم میوه رسیده شیرین است و هر چه بیشتر بماند به شیرینی آن افزوده می شود.
قسمت های دارویی انجیر برگ، میوه و سرشاخه های نازک آن است.
خواص درمانی و موارد مصرف
-میوه آن قلب را خنک می کند؛ گرفتگی ها را باز می کند؛ مقوی کبد است و نیز کم بودن ترشح ادرار را مرتفع می سازد.
-اگر آن را بپزید و به شکل کمپوت یا مربا درآورید، مغذی و مقوی است، سوء هاضمه را برطرف می سازد؛ وسواس، صرع و جنون را درمان می کند و سرفه رطوبتی را تسکین می دهد.
-قهوه انجیر، که برای تهیه آن انجیر را باید بو داده و بسایید تا به صورت قهوه درآید، برای درمان سیاه سرفه، سینه پهلو و ذات الریه حاد و برونشیت مفید است.
-افرادی که عادت به قولنج دارند و شکم دردهای سخت می گیرند و دارای یبوست نیز هستند بهتر است مقداری انجیر را با یک پنجم آن مغز گردو بکوبند و بخورند. این عادت از آن ها مرتفع می گردد.
-انجیر خشک را در شیر بپزید و آن را در دهان مزه مزه و غرغره کنید. در این صورت آبسه دندان و ورم لثه را رفع می کند، هم چنین ورم های حلق، گلودرد کهنه و مزمن را درمان می کند.
-آن را کوبیده و با موم یا روغن زیتون یا هردو مخلوط کرده و ضماد تهیه کنید. این ضماد ترک های پوست ناشی از سرماخوردگی را درمان می کند.
خواص درمانی برگ درخت انجیر
30-25 گرم آن را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب آن را صاف نموده، بنوشید، سرفه را تسکین می دهد.
-تازه آن را روی بواسیر بمالید تا از موضع خون بیاید. در این صورت در درمان ورم بواسیر مؤثر است.
خواص درمانی شاخه درخت انجیر
-شاخه های نازک و جوان آن را خرد نموده و دم کنید و آب آن را بنوشید، ادرارآور قوی است و آنژین را درمان می کند.
-پوست شاخه های جوان و تازه آن را بکنید و بجوشانید و آب آن را بنوشید، اسهال ساده و اسهال خونی را درمان می کند.
خواص درمانی شیره درخت انجیر
-برای رفع درد دندان،آن را پای دندان بمالید و یا کمی پنبه را درآن فرو کنید و در حفره دندان قرار دهید.
-جهت از بین بردن زگیل، میخچه، کک و مک و خال گوشتی آن را هر روز سه بار بر موضع بمالید و تا بهبودی کامل ادامه دهید.
-اگر آن را روی بواسیر مالیده و هر روز تکرار کنید، در رفع آن مؤثر خواهد بود.
ارزش و مواد غذایی انجیر در 100 گرم
انرژی 275 کیلوکالری خشک، 80کیلوکالری تازه
چربی 1/3 گرم خشک،0/3-0/14 گرم تازه
کلسترول0 خشک ، 0تازه
پروتیین 4/3گرم خشک،1/2 گرم تازه
کربوهیدرات 70گرم
خشک،20-17گرم تازه
قند 50 گرم خشک،14 گرم تازه
فیبرغذایی 5/5 گرم خشک، 1/6 گرم تازه
سدیم 34 میلی گرم خشک ، 2 میلی گرم تازه
پتاسیم 640میلی گرم خشک ،194 میلی گرم تازه
کلسیم 2/3 میلی گرم خشک ،35تا 78 میلی گرم تازه
آهن 3 میلی گرم خشک، 1 تا4 میلی گرم تازه
ویتامین «آ» 80 میکروگرم خشک، 270-27 میکروگرم تازه
ویتامین «ث» 0 خشک ،17-12 میلی گرم تازه
منبع: نشریه تغذیه و سلامتی 83