حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ در سی سالگی رسماً رسالت خود را به مردم اعلام نمود، و هر رسولی برای اثبات پیامبری و رسالت خود معجزه دارد. عیسی ـ علیه السلام ـ به بنی اسرائیل گفت:
«اِنِّی قَدْ جِئْتُکُمْ بِآیهٍ مِنْ رَبِّکُمْ؛ من از طرف پروردگار شما نشانهای برایتان آوردهام.»[1]
آن گاه پنج معجزه خود را به این ترتیب بر شمرد:
1. من از گِل چیزی به شکل پرنده میسازم، سپس در آن میدمم، به فرمان خدا پرندهای میگردد.
2. کور مادر زاد را بینا میکنم.
3. مبتلایان به بیماری برص (پیسی) را بهبود میبخشم.
4. مردگان را زنده میکنم.
5. و از آن چه میخورید و در خانه خود ذخیره مینمایید، خبر میدهم.
قطعاً در اینها نشانهای برای شما به سوی حق است، اگر ایمان داشته باشید.[2]
ای مردم! خداوند پروردگار من و شما است، او را بپرستید، نه من و نه چیز دیگر را. این است راه راست.[3]
گروهی عیسی ـ علیه السلام ـ را تصدیق کرده، ایمان آوردند، ولی گروهی دیگر او را انکار کرده و معجزات او را سحر و جادو خواندند. عیسی ـ علیه السلام ـ هم چنان مردم را به سوی توحید دعوت میکرد، و با پند و اندرز، آنها را به راه راست هدایت مینمود.
روزی با حواریون (یاران خاص خود) از سرزمین اردن به بیت المقدّس، حرکت کردند. در بین راه هر کور و شَل را میدید به اذن خدا شفا میبخشید. به این ترتیب مردم را با آیات و نشانههای الهی، از بت پرستی و انحراف بر حذر داشته و به سوی خدای بزرگ راهنمایی مینمود.[4]
شخصی از او پرسید: «سختترین چیز چیست؟» فرمود: «خشم خدا.» او پرسید: «چه چیز موجب دور ماندن از خشم خدا است؟» فرمود: «ترک خشم خود.» به گفته مولانا:
گفت عیسی را یکی هشیار سر چیست در هستی ز جمله صعبتر
گفتش ای جان! صعب تو خشم خدا که از آن دوزخ همی لرزد چو ما
گفت از این خشم خدا چبود امان گفت: ترک خشم خویش اندرزمان
کظم غیظ است ای پسر خطّ امان خشم حق یاد آور و در کش عنان[5]
مائده آسمانی، یکی از معجزات عیسی ـ علیه السلام ـ
حواریون دوازده نفر از یاران مخصوص حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ بودند که بعضی از آنها لغزش پیدا کردند. نامهایشان چنین بود: پطرس، اندریاس، یعقوب، یوحنّا، فیلوپس، برترلولما، توما، متّی، یعقوب بن حلفا، شمعون ملقّب به «غیور»، یهودا برادر یعقوب، و یهودای اسخریوطی که به حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ خیانت کرد. آنها با این که ایمان آورده بودند میخواستند با دیدن معجزه دیگری از عیسی ـ علیه السلام ـ که آن هم مربوط به آسمان باشد قلبشان سرشار از یقین گردد، به عیسی ـ علیه السلام ـ عرض کردند: «آیا پروردگار تو میتواند مائدهای از آسمان (یعنی غذایی از آسمان) برای ما بفرستد؟»
این تقاضا که بوی شک میداد، حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ را نگران کرد، به آنها هشدار داد و فرمود: «اگر ایمان آوردهاید از خدا بترسید.»
حواریون گفتند: «ما میخواهیم از آن غذا بخوریم تا قلبمان سرشار از اطمینان و یقین گردد و به روشنی بدانیم که آن چه به ما گفتهای راست است و بر آن گواهی دهیم.»
هنگامی که عیسی ـ علیه السلام ـ از حسن نیت آنها آگاه شد، به خدا عرض کرد: «خدایا! مائدهای (سفرهای از غذا) از آسمان برای ما بفرست تا عیدی برای اوّل و آخر ما باشد، و نشانهای از جانب تو محسوب شود، و به ما روزی ده که تو بهترین روزی دهندگان هستی.»
خداوند به عیسی ـ علیه السلام ـ وحی کرد: «من چنین مائدهای را بر شما نازل میکنم، ولی باید متوجّه باشید که مسؤولیت شما بعد از نزول این مائده، بسیار سنگینتر خواهد بود. اگر پس از مشاهده چنین معجزه آشکاری هر کس از شما به راه کفر رود، او را آن چنان عذاب کنم که هیچ کس را آن گونه عذاب نکرده باشم.»[6]
مائده نازل شد، و در میان آن چند قرص نان و چند ماهی بود و چون مائده در روز یکشنبه نازل شد، مسیحیان آن روز را روز عید نامیدند، و در دعای حضرت مسیح ـ علیه السلام ـ نیز آمده بود: «مائده موجب عید برای ما شود.» یعنی ما را به خویشتن و به وجدان و سرنوشت نخستینمان بازگرداند که براساس توحید و ایمان است.
روایت شده: پس از چند بار نزول مائده، خداوند به عیسی ـ علیه السلام ـ وحی کرد: «مائده را برای تهیدستان قرار بده نه ثروتمندان.» عیسی ـ علیه السلام ـ چنین کرد، ثروتمندان به شک و تردید افتادند، و مردم را در مورد معجزه بودن مائده به شک انداختند. خداوند 333 نفر از مردان آنها را به صورت خوک، مسخ نمود که حرکت میکردند و کثافات را میخورند. بستگان آنها گریه کردند و دست به دامن حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ شدند، ولی آنها بعد از سه روز به هلاکت رسیدند.[7]
نمونهای تواضع حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ
روزی عیسی ـ علیه السلام ـ به حواریون (اصحاب نزدیک و خاص) خود فرمود: من کاری با شما دارم، آن را انجام دهید.» (از آن جلوگیری نکنید.)
حواریون: کارت را انجام بده، ما آماده هستیم.
حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ برخاست و پاهای آنها را شست، آنها عرض کردند: «ای روح خدا! ما سزاوارتر به این کار هستیم.»
حضرت عیسی ـ علیه السلام ـ فرمود: سزاوارترین انسان به تواضع و فروتنی، «عالِم» است، من این گونه به شما تواضع نمودم، تا بعد از من، شما نسبت به مردم، این گونه تواضع کنید.» آن گاه عیسی ـ علیه السلام ـ افزود:
«بِالتَّواضُعِ تَعْمُرُ الْحِکْمَهُ لا بِالتَّکَبُّرِ؛ وَ کَذلِکَ فِی السَّهْلِ ینْبُتُ الزَّرْعُ لا فِی الْج