خداوند تبارک و تعالی در آیه 34، سوره نساء میفرماید: «مردان، سرپرست و نگهبان زنانند، به خاطر برتریهای که خداوند (از نظر اجتماع) برای بعضی نسبت به بعضی دیگر قرار داده است و به خاطر انفاق هایی که از اموالشان (در مورد زنان) میکنند. و زنان صالح، زنانی هستند که متواضعند و در غیاب (همسر خود) اسرار و حقوق او را، در مقابل حقوقی که خدا برای آنان قرار داده حفظ میکنند…»
گرچه مادر در برابر تربیت و تعلیم فرزندان خویش وظایفی دارد؛ ولی آیه یاد شده به حقوق زن و شوهر اشاره کرده و موضوع آن به وظایف زن در برابر شوهرش اشاره دارد و از بخشهای دیگر آیه روشن میشود که بحث درباره رفتار میان زن و شوهر است که قرآن کریم مردان را سرپرست زنان معرفی میکند و این سرپرستی نیز به معنای مدیریت و نظارت و رهبری خانواده در امور مختلف میباشد. و هر مردی را مثل فرزند بالغ و دیگران را شامل نمیشود.
بنابراین، مادر میتواند با پسر بالغ خود در امور مختلف خانواده و زندگی مشورت کند و از او نظرخواهی نماید، ولی نظرات پسر برای مادر الزامآور نیست.
برخی از حقوق فرزند بر مادر عبارتند از:
1. . آموزش و پرورش صحیح. 2. انتخاب نام نیک. 3. احترام به شخصیت فرزند و…
پیامبر گرامی ـ صلی الله علیه و آله ـ میفرماید: «اکرموا اولادکم و احسنوا آدابهم» «فرزندانتان را گرامی بدارید و آداب نیکو به آنها بیاموزید.»[1]
البته پدر نیز در برابر فرزندان، مسئول است و وظایفی دارد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. ر.ک: احمد بهشتی، اسلام و حقوق کودک، قم، انتشارات دفتر بلیغات اسلامی، چاپ دوم، بیتا.
2. ر.ک: ابراهیم امینی، تربیت، قم، انتشارات بوستان کتاب دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، چاپ اول، 1381.
پی نوشت:
[1]. ر.ک: محمدی ریشهری، محمد، میزان الحکمه، قم، مکتب الاعلام الاسلامی، چاپ اول، 1404 هـ ق، ج 4، ص 3679.