سبزیجات سفیدرنگ مانند پیاز، گل کلم، سیر، سیب زمینی و قارچ حاوی مواد مغذی فوق العاده ای هستند که سلامتی را برایتان به ارمغان می آورند.
بهترین روش برای به دست آوردن مواد مغذی بیشتر و آنتی اکسیدان های ضد بیماری، مصرف میوه ها و سبزیجات رنگی است. میوه ها و سبزیجات رنگی، نشان دهنده ی مواد غذایی گیاهی خاص هستند، مانند کاروتنوئیدها که در گیاهان نارنجی رنگ یا آنتوسیانین که در گیاهان آبی رنگ موجود است و می توانند در جلوگیری از بیماری های قلبی و سرطان مؤثر باشند. اما این به معنای اجتناب از مصرف گیاهان سفید نیست. یک پژوهش جدید نشان می دهد که گیاهان سفید حاوی مواد مغذی سودمند و ضروری گیاهی از جمله ویتامین C، ویتامین D، فیبر، پتاسیم و کلسیم هستند. در واقع مصرف سبزیجاتی که به صورت طبیعی سفیدرنگ هستند، به تأمین برخی از نیازهای ضروری بدن و در نتیجه سلامتی بیشتر کمک می کنند.
سیب زمینی
سیب زمینی یک منبع کربوهیدراتی حاوی مواد مغذی نیروزاست. یک سیب زمینی متوسط تقریباً نیمی از نیاز روزانه ی بدن به ویتامین C را برطرف می کند و مقدار پتاسیم آن بیشتر از یک موز (۶۲۰ میلی گرم) است و حدود ۱۱۰ کالری انرژی دارد. با توجه به محتوای پتاسیم بالای آن، تحقیقات نشان می دهد که سیب زمینی می تواند نقش مهمی در یک رژیم غذایی سالم برای قلب داشته باشد؛ البته به شرطی که به روش سالمی طبخ شود. مطالعات انجام شده نشان می دهد که رژیم غذایی سرشار از پتاسیم و سدیم کم با کاهش ابتلا به فشار خون بالا و سکته مغزی ارتباط دارد.
سیر
مصرف سیر، خواص درمانی بسیاری داشته و در واقع یک گیاه دارویی به شمار می رود؛ اما بسیاری از افراد به دلیل بوی آزار دهنده آن در جمع، از خوردن آن امتناع می ورزند.
سیر چربی خون را کاهش داده و فشار خون را تنظیم می کند و برای بیماران قلبی مصرف آن توصیه می شود. همچنین جهت پیشگیری از سرطان روده، پروستات و ریه مناسب است و از آلرژی، اسهال، درد مفاصل، آرتروز و فشار خون بالا در ماه های آخر بارداری جلوگیری می کند. مصرف سیر تا 8 درصد از فشار خون بالا را کاهش می دهد. همچنین خوردن این داروی گیاهی مانع تصلب شرایین می شود.
پیاز منبع غنی ویتامین C و فیبر است و میزان اسیدفولیک، کلسیم و آهن آن بالاست. پیاز همچنین حاوی نوعی فلاوونوئید به نام کوئرستین است که ثابت شده در جلوگیری از آب مروارید، بیماری های قلبی عروقی و انواع خاصی از سرطان نقش دارد
سیر از قدیمی ترین گیاهانی است که خواص ضد سرطانی داشته است. پزشکان قدیم در هند نیز برای درمان عفونت های قارچی، میکروبی و تومورها مصرف آن را توصیه می کردند. سیر به رویش مو و از بین رفتن آکنه و جلوگیری از سرماخوردگی و آنفلوانزا کمک می کند. ترکیبات آنتی اکسیدان موجود در سیر نیز به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. بنابراین توصیه می کنیم خانواده ها برای پیشگیری از بیماری ها و حفظ سلامت خود مصرف روزانه سیر را فراموش نکنند.
برای اینکه بتوانید از فعال ترین ماده موجود در سیر که آلیسین نام دارد، استفاده کنید باید قبل از اینکه سیر را بپزید و یا حرارت دهید، حبه های تازه ی آن را خرد کرده و در مجاورت هوای آزاد قرار دهید تا برای مدتی بماند. کسانی که به بوی سیر خیلی حساس هستند بهتر است آن را با معده ی خالی مصرف نکنند و می توانند به صورت ترشی از آن استفاده نمایند.
گل کلم
هر فنجان گل کلم حدود ۲۵ کالری انرژی دارد و منبع بسیار خوبی از ویتامین C، ویتامین K، فیبر و به نسبت کمتر کلسیم، ویتامین B، پتاسیم و منیزیم است. گل کلم بخشی از خانواده ی کلم ها است که شامل کلم بروکسل، کلم و کلم پیچ نیز هست. مطالعات متعددی نشان می دهد که کلم ها حاوی آنتی اکسیدان و ترکیبات دیگر مربوط به سلامتی مانند گلوکزینولات و فلاوونوئیدهاست که ممکن است به دفع بیماری هایی مانند انواع خاصی از سرطان ها و همچنین التهابات مزمن کمک کند. گلوکوزینولات ماده ای است که توانایی سم زدایی کبد را افزایش داده و مانع رشد سلول های سرطانی می شود و فلاوونوئید اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی دارد.
پیاز
پیاز از قدیمی ترین سبزی هایی است که بشر استفاده می کرده و دارویی جادویی برای درمان بسیاری از بیماری ها است. پیاز یکی از مهم ترین سبزیجاتی است که خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد و کسانی که اشتهای کمی دارند با خوردن پیاز میل به غذا در آن ها افزایش می یابد. پیاز به خاطر داشتن قند پایین در رژیم های غذایی مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
مصرف پیاز به صورت خام ارزش غذایی بالاتری نسبت به سرخ شده آن دارد و پیشنهاد می کنیم کسانی که از بوی پیاز بدشان می آید عادت غذایی خود را تغییر دهند زیرا پیاز اثرات بسیار مفیدی برای سلامت دارد. پیاز سرشار از مواد مغذی و مواد شیمیایی گیاهی است که می تواند در مبارزه با بیماری ها بسیار مفید باشد. پیاز منبع غنی ویتامین C و فیبر است و میزان اسیدفولیک، کلسیم و آهن آن بالاست. پیاز همچنین حاوی نوعی فلاوونوئید به نام کوئرستین است که ثابت شده در جلوگیری از آب مروارید، بیماری های قلبی عروقی و انواع خاصی از سرطان نقش دارد.
قارچ
قارچ تنها ماده غذایی است که به طور طبیعی حاوی ویتامین D است. همان طور که پوست بدن ما می تواند ویتامین D را از اشعه فرابنفش خورشید به دست آورد، قارچ نیز در معرض نور آفتاب این ویتامین را در خود تولید می کند. در واقع یک وعده قارچ می تواند نیاز روزانه بدن به ویتامین D را تأمین کند. قارچ سرشار از ریبوفلاوین و نیاسین از خانواده ویتامین B است که هر دو در افزایش عملکرد شناختی بدن نقش دارند.
منابع:
مهر
خبرنگاران جوان – حمید عبدی متخصص تغذیه
فارس – مرتضی صفوی، متخصص تغذیه