در روایتی امام صادق (ع) می فرمایند: “پنج میوه، از میوه های بهشتی هستند: انار، سیب، به، انگور و خرما.”
در قسمت اول این مطلب درباره ی میوه های انار،سیب و به توضیحاتی ارائه شد،
انـــگور
یکی از خواص مهم انگور اثر مسهلی آن است. همچنین دارای خاصیت محافظت از کلیه و دستگاه روده ای معده ای است. آب انگور قرمز از شکنندگی عروق و ایجاد واریس جلوگیری میکند.
از ویژگیهای انگور وجود عنصر کروم به میزان قابل توجه در آن است که با انسولین باعث سوختن قند در بدن شده و به عنوان کاهش دهنده قند خون در افراد دیابتی موثر است. درصد اصلی از قندهای موجود در انگور مربوط به فروکتوز بوده که به نام قند میوه مشهور است. این نوع قند به اندازه گلوکز برای افراد دیابتی مضر نیست و لذا یکی از میوههایی است که گاهی می تواند به میزان توصیه شده توسط رژیمشناس مورد استفاده این گونه افراد قرار بگیرد.
پیامبر گرامی اسلام (ص) میفرمایند:
“بهترین غذاهای شما نان و کامل ترین میوههای شما انگور است.”
حضرت علی (ع) در روایتی میفرمایند:
“انگور غذایی است متنوع. هم خورش نان است، هم میوه، هم خوراک و هم حلوا.”
حضرت امام صادق (ع) نیز میفرمایند:
“وقتی انگور میخورید، دانه دانه بخورید، زیرا گواراتر است.”
“حضرت نوح از غم به خداوند شکایت برد، خداوند به او وحی کرد، انگور بخور که غم را میبرد.”
خرما
خرما میوهای با ارزش غذایی بالاست. مصرف خرما به علت داشتن منیزیم(24 میلیگرم در100 گرم) برای جبران کاهش سلولهای مغزی در سالمندان مفید است.
خرما حاوی مواد قندی قابل جذب بدن است که به خوبی جذب میشود و انرژی لازم را برای سوخت و فعالیت بدن تامین میکند. همچنین، به مقدار کافی مواد چربی، مواد معدنی مانند کلسیم ، فسفر ، آهن و پتاسیم دارد.
خرما نرمکننده سینه است. خرما را میتوان یک غذای ضد گرسنگی فوری نامید.
پیامبر اکرم (ص)در روایاتی در مورد خواص خرما میفرمایند:
“در هر خانهای که خرما نباشد، در حقیقت اهل آن خانه گرسنهاند(هر چند به ظاهر خود را سیر بپندارند.)”
“به زنان باردار در آخرین ماه حاملگی خرما بدهید، زیرا کودک او بردبار و پاکیزه خواهد شد.”
“جبرئیل به من خبر داد که در خرمای برنی(نوعی خرما) 9 خاصیت است: دهان را خوشبو، معده را پاکیزه و غذا را هضم میکند. سبب تقویت قوه بینایی و شنوایی میشود؛ کمر را محکم و شیطان را از انسان ناامید میسازد. سبب تقرب به پروردگار شده و شیطان را از انسان دور میکند.”
حضرت علی (ع) در روایاتی میفرمایند:
“خرما بخورید که در آن شفای دردها و امراض است.”
“خرما را ناشتا بخورید که از بین برنده انگل و کرم شکم است.”
“بهترین نوع خرما، خرمای برنی است. زنهای حامله از آن بخورند تا صاحب فرزندانی بردبار و مقاوم شوند.”
امام صادق (ع) نیز میفرمایند:
“اگر غذایی پاکیزه تر از خرمای رطب بود، خداوند حضرت مریم(علیها سلام) را به آن راهنمایی و به او میخورانید.”
“خرما شفای امراض است و میوهای است که درد و ناراحتی ندارد.”
امام صادق (ع) نیز میفرمایند: اگر غذایی پاکیزه تر از خرمای رطب بود، خداوند حضرت مریم(علیها سلام) را به آن راهنمایی و به او میخورانید
برخی اثرات درمانی خرما در طب سنتی
جلوگیری از کم خونی، درمان کم خونی، تقویت عضلات و اعصاب، حفظ سلامتی پروستات، درمان التهابات، تقویت مغز و کلیهها، خنثیکننده اسید اضافی معده، جلوگیری از ترش کردن و دل درد و موثر در درمان سرطان و سایر بیماریهای عفونی.
منبع: ماهنامه ی دنیای تغذیه – مهندس مسعود خبازی، کارشناس مسؤول اداره استاندارد کاشان