نویسنده: حسین حیدری
بررسی ها نشان داده است که دو سوم سرطان ها به وسیله ی عوامل سرطانزای محیطی مانند آلودگی هوا، سوخت های دیزلی، مواد شیمیایی، پرتوها، نورخورشید، عفونت، بی تحرکی و رژیم غذایی نامناسب و سیگار ایجاد می شوند. هر چند کنترل برخی از این عوامل بطور کامل در دست ما نیست، اما با کنترل مواردی مانند ورزش و فعالیت بدنی، رژیم غذایی مناسب، دوری از سیگار و مراجعه به موقع به پزشک می توان احتمال ابتلا به این بیماری را تا حد زیادی کاهش داد
سیگار عامل ایجاد سرطان
چهارهزار ماده ی شیمیایی در دود سیگار شناسایی شده است که بیش از شصت موردشان سرطانزا هستند. سیگار تقریبا به تمام اندام های بدن آسیب می رساند و با دوازده نوع سرطان و سی درصد مرگ و میرهای ناشی از آن ارتباط دارد. اگر سیگار می کشید، برای پیشگیری از سرطان هر چه زودتر سیگار را ترک کنید. طبق مطالعات و بررسی های انجام شده سیگار عامل ایجاد سرطان ریه، حنجره، تومورهای دهان و دندان، گلو، مری و مثانه است و به نظر می رسد با سرطان های لوزالمده، رحم، کلیه، معده و خون هم ارتباط داشته باشد. سیگار عامل حدود85درصد مرگ و میرناشی از سرطان های ریه است. افرادی که سیگار نمی کشند، بسیار کمتر در معر ض ابتلا به سرطان ریه و سایر بیماری ها و آسیب های مربوط به ریه قرار می گیرند
چاقی دوست سرطان است
بررسی ها نشان داده است که چاقی و اضافه وزن احتمال ابتلا به انواع سرطان را افزایش می دهد. برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان توصیه می شود وزن تان را در حد طبیعی نگهداری و اگر چاق هستید یا اضافه وزن دارید، با ورزش، تحرک و رژیم غذایی مناسب وزن تان را کم کنید. طبق اعلام انجمن سرطان آمریکا، بیست درصد مردان و چهارده درصد زنانی که در اثر ابتلا به سرطان جان شان را از دست داده اند، اضافه وزن داشته اند
از نور خورشید تا سرطان پوست
تحقیقات نشان داده است ویتامینDاحتمال ابتلا به سرطان پستان، کولون و لنفوم را کاهش می دهد. اما از طرفی پرتوهای ماورای بنفش نور خورشید با بیشتر سرطان های پوست ارتباط دارد و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید سلامت پوست را به خطر می اندازد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید چند روز در هفته و هر بار به مدت ده تا پانزده دقیقه مزایایی دارد. البته می توانید از مکمل ویتامین Dروزانه به مقدار چهارصدIUاستفاده کنید. در صورتی که بیش از این زمان در معرض نور خورشید هستید توصیه می شود حتما از ضد آفتاب استفاده کنید
استفاده از ضد افتاب را تنها به زمان هایی که در فضای باز هستید محدود نکنید. پرتوهای ماورای بنفش نور خورشید از شیشه هم عبور می کند و در فضاهای بسته هم باید مراقبت های لازم را انجام داد. کرم های ضد آفتاب شما را به طور کامل از پرتوهای ماورای بنفش محافظت نمی کنند. بهتر است زیر نور مستقیم قرار نگیرید و در سایه بایستید. لباس های آستین بلند و کلاه لبه دار و ضد آفتاب با درجه ی حفاظت بیشتر از پانزده استفاده کنید و برای محافظت از چشم ها، عینک آفتابی را فراموش نکنید
ورزش علیه سرطان
ورزش سبک و فعالیت بدنی منظم سرطان تخمدان را در زنان سی درصد کاهش می دهد. همچنین بررسی نشان داده است ورزش در کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده و پروستان مؤثر است. حداقل پنج روز در هفته و روزی سی دقیقه فعالیت بدنی انجامدهید. به جای اینکه منتظر آسانسور بمانید، از پله بالا بروید. فعالیت هایی مانند تماشای تلویزیون و نشستن پای رایانه را محدود کنید
ده توصیه تغذیه یی ضد سرطان
آنچه می نوشید و می خورید و نوع تغذیه شما می تواند شما را در معرض ابتلا به سرطان قرار دهد. سی درصد سرطان ها مربوط به رژیم غذایی نامناسب است رعایت این نکات در کاهش احتمال ابتلا به سرطان موثر است
1ـ روزی یک پرتقال بخورید. باکتری «اچ. پیلوری»که در ایجاد زخم های گوارشی نقش دارد می تواند به سرطان معده منجر شود. محققان سانفراسیسکو با بررسی افراد آلوده به این باکتری مشاهده کردند که احتمال ابتلا به سرطان معده در افراد آلوده به این باکتری که ویتامین Cخون شان بالاست، کمتر است
2ـ زیاد سوسیس نخورید. محققان با بررسی دویست هزار فرد که هر روز سوسیس می خوردند، دریافتند مصرف مداوم سوسیس احتمال ابتلا به سرطان پانکراس را تا68درصد بیشتر می کند
3ـ سالم ترین روش پخت را انتخاب کنید. هر چند کباب کردن گوشت راهی برای کنترل کالری دریافتی است، اما برررسی ها نشان داده است که قرار دادن غذا روی آتش موجب می شود، مواد سرطانزایی به نام«آمین های هتروسیکلیک»ایجاد شود. توصیه می شود گوشت را بطور مستقیم روی شعله قرار ندهید و برای کاهش این تاثیر آن را با نعناع، آویشن، ریحان و سایر مواد حاوی آنتی اکسیدان مصرف کنید
4ـ بروکلی را بخارپز بخورید. مصرف بروکلی سرطان تخمدان، معده، ریه، مثانه و روده را کاهش می دهد. اگر این سبزی سه تا چهار دقیقه بخارپز شود. تأثیر ضد سرطانی اش بیشتر می شود و ماده ی «سولفورافان»که رشد سلول های سرطانی را کند می کند. در آن بیشتر می شود. بهتر است همراه آن مقداری تخم آفتابگردان. مغزها و دانه های روغنی و قارچ مصرف کنید. بررسی ها نشان داده است که سولفورافان وقتی با ماده ی معدنی«سلنیوم»ترکیب شود اثر محافظتی اش سیزده برابر بیشتر می شود
5ـ فیبر بیشتر و نان سفید کمتر استفاده کنید. محققان دانشکده ی پزشکی دانشگاه هاروارد با بررسی 38هزار زن دریافتند مصرف موادی مانند نان سفید، پاستا، سیب زمینی که«اندیس گلایسمی»بالایی دارند و موجب می شوند قند خون به سرعت بالا برود. احتمال ابتلا به سرطان روده را افزایش می دهند. این محققان توصیه می کنند که مصرف این مواد را محدود و از مواد حاوی فیبر بیشتر استفاده کنید
6ـ هویج خام بخورید. نتایج تحقیقات پژوهشگران بیمارستان بیرمنگهام نشان داده است احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در زنانی که چهار تاپنج بار در هفته هویج خام مصرف می کنند در مقایسه با زنانی که کمتر از یک بار در ماه هویج می خورند54درصد کمتر است
7ـ در سالادتان گوجه فرنگی بریزید. گوجه فرنگی حاوی مقدار زیادی«لیکوپن» است. محققان آلمانی با بررسی 165بیمار دریافتند که احتمال وجود غدد سرطانی«کلورکتال»در افرادی که لیکوپن خون شان کمتر است در مقایسه با سایر افراد بیشتر است. همچنین بررسی ها نشان داده است مصرف گوجه فرنگی در پیشگیری از سرطان پروستان هم مؤثر است
8ـ حبوب را در رژیم غذایی تان قرار دهید. حبوب منبع پروتئین گیاهی هستند و به دلیل فیبر بالا و کالری کم، مصرف شان توصیه می وشد. محققان دانشگاه هاروارد با بررسی صد هزار نفر دریافتند زنانی که حبوب می خورند،24درصد کمتر به سرطان پستان مبتلا می شوند
9ـ ماهی سالمون را انتخاب کنید. تحقیقات پژوهشگران دانشگاه آریزونا نشان داده است که استفاده از غذاهای غنی از ویتامین B6مانند سالمون همراه با غذاهای حاوی «فولات»مانند سبزی هایی که برگ سبز تیره دارند احتمال ابتلا به سرطان کلورکتال را کمتر می کند و پیشرفت این بیمار را تا39درصد کاهش می دهد.
10ـ روغن زیتون را فراموش نکنید. روغن زیتون فواید زیادی بر سلامت انسان دارد و به عنوان یکی از سالم ترین انواع روغن به افراد توصیه می شود. این ورغن خاصیت ضد سرطانی هم دارد. بررسی ها نشان داده است «اسید اولئیک»موجود در روغن زیتون سرطان پستان را کاهش می دهد
منبع: مجله 7روز زندگی (ش 99)