شما امروز هم وقتی نام شریف امام صادق(ع) را میشنوید، مثل شیعیان زمان حضرت باید بگویید: «چرا ایشان قیام نکرد؟» در حالیکه ظاهراً زمینۀ قیام برای امام صادق(ع) بسیار مهیا بود و اگر ایشان قیام میکرد موفق میشد. کمااینکه بنیالعباس با نام اهلبیت(ع) قیام کردند و به قدرت رسیدند. اما چرا خودِ امام صادق(ع) این کار را نکرد؟
در حالیکه زمینۀ قیام برای امام صادق(ع) بسیار مهیا بود و اگر ایشان قیام میکرد موفق میشد، کمااینکه بنیالعباس با نام اهلبیت(ع) قیام کردند و به قدرت رسیدند، اما چرا امام صادق(ع) قیام نکرد؟
امام صادق(ع) به دنبال یک موفقیت پایدار بود نه موفقیتِ ناپایدار. حکومت ناپایدار، خوبها را سیبل دشمن میکند به ویژه اینکه بعد از یک حکومت دینی، دشمنیها با دین و خوبها، صد برابر میشود.
برخی اطرافیان امام صادق(ع) آدمهای خوبی بودند، ولی در حدّ توقع امام(ع) برای عرصۀ سیاست نبودند و اگر حضرت با آنها حکومت تشکیل میداد، حکومتشان پایدار نبود.
«امام صادقی باشیم» یعنی انتظارمان از سیاسیون خیلی بالا باشد؛ فاجعۀ زمانِ امام صادق(ع) این بود که خوبها سطح عالی نداشتند. ضعف مهم ما هم اینست که اساساً مردم از مسئولین سیاسی زیاد انتظار تقوا ندارند
شرایط زمانۀ ما بهتر از شرایط زمانۀ امام صادق(ع) است
شرایط زمانۀ ما بهتر از شرایط زمانۀ امام صادق(ع) است و ما در این شرایط، دنبال این هستیم که کادرسازی کنیم، دنبالِ این هستیم که جامعۀمان رشد کند. دنبال این هستیم که در نظام ولایی زیر بیرقِ نائب امام زمان(ع)، بتوانیم به آن اندازههای مطلوب برسیم، ولی هنوز نرسیدهایم. یکی از دلایل اینکه نرسیدهایم، این است که انتظارات ما از مسـئولین، زیاد بالا نیست، باید انتظاراتمان را بالا ببریم. مسلماً وضعِ زمانۀ ما از وضع زمانۀ امام صادق(ع) بهتر است و در این تردیدی نیست، ولی خودِ ما در آن حدّ و اندازههای مطلوبی که حضرت بیاید و حاکمیت دینیِ مطلق را برقرار کند، نیستیم.
امام صادق(ع) به شدت یک امام سیاسی هستند. ابعاد، آثار و ریشههای سیاسیِ قیام نکردن امام صادق(ع) و بهدست نگرفتن حکومت توسط ایشان، خیلی گستردهتر از ابعاد سیاسی صلح امام حسن(ع)، قیام امام حسین(ع)، دعاهای امام سجاد(ع) و فعالیتهای علمی امام باقر(ع) است. این برخورد سیاسی حضرت، مسائل زیادی به همراه دارد و اصلاً ساده نیست!
منبع: بیان معنوی