یکی از سالمترین و مهمترین بخش تغذیه سبزیها هستند و میتوانند خوراک شما را از یک غذای عادی به یک غذای فوقالعاده تبدیل کنند؛ مضاف بر اینکه خاصیت فراوانی دارند و از زمانی که بشر به یاد دارد، به عنوان دارو نیز مصرف شدهاند.هر سبک آشپزی سبزیهای مخصوص خود را دارد که به نوعی امضای آن سبک است، بهعنوان مثال در آشپزی مکزیکی و هندی گشنیز یکی از عناصر مهم است. در آشپزی ایتالیایی رزماری، آویشن، جعفری و اورگانو پرمصرفترین بوده و خوشبختانه در آشپزی ایرانی هم انواع سبزیها مورد استفاده قرار میگیرند و به عنوان مخلفات در کنار غذا نیز خودنمایی میکنند. مقدار سبزی در غذا بسته به طعم، عطر و نوع آن دارد؛ سبزیهایی مانند برگبو، آویشن، اورگانو و رزماری که عطر و طعم قوی دارند به مقدار کمتری مصرف میشوند.سبزیها را همیشه در آخرین لحظه و هنگام اضافه کردن به غذا ساطوری کنید تا طعم و عطر آن از بین نرود. گروهی از سبزیها مانند ریحان، گشنیز، شوید، اورگانو و ترخون برای افرادی که از مصرف نمک منع شدهاند طعمدهنده مناسبی در غذاست. ممکن است بعضی از سبزیها به صورت تازه در بازار موجود نباشد اما تمامی آنها را میتوانید به راحتی در گلدان و پشت پنجره آشپزخانه پرورش دهید.
اگر از سبزی خشک استفاده میکنید، مقدار آن را به یکسوم سبزی تازه تقلیل دهید زیرا سبزی خشک عطر قویتری دارد.
——————————————————————————–
مرزنجوش:
گیاهی بسیار معطر از خانواده اورگانو که تا 70 سانتیمتر رشد میکند. برگهای بیضی شکل آن در آشپزی و پزشکی سنتی کاربرد دارد. معمولا گیاه تازه آن در دسترس نیست و باید خشک آن را از عطاریها تهیه کنید.
موارد مصرف:
این سبزی در ایران به عنوان طعمدهنده غذا مصرف چندانی ندارد اما در آشپزی ایتالیایی و همراه گوجهفرنگی، انواع کلم و لوبیا سبز، سوپ، خوراک تخممرغی و گوشتی کاربرد دارد. اضافه کردن مرزنجوش به انواع سس سالاد خالی از لطف نیست.
——————————————————————————–
آویشن:
گیاهی بسیار معطر به ارتفاع حدود 45 سانتیمتر که انواع بسیار متنوعی دارد، آویشن شیرازی در ایران طرفداران بسیاری دارد و به جز مناطق اندکی در کشورمان گیاه تازه آن در دسترس نیست.
موارد مصرف:
جدا از خواص دارویی آویشن، مدتی است این سبزی خوشبو در بسیاری از رستورانهای غالبا ایتالیایی در کنار نمک و فلفل روی میزها قرار میگیرد و در پخت انواع غذاها و سسها استفاده میشود، در تهیه ماهی و سبزیهای کبابی توصیه نمیشود. آویشن را همراه ادویه یا سبزیهای معطر دیگر استفاده نکنید و در آخر پخت به خوراک خود اضافه کنید تا عطر آن از بین نرود.
——————————————————————————–
پیازچه:
گیاهی با عطر ملایم پیاز که ریشه و ساقهاش مصرف میشود؛ در خاک مرطوب و غنی و در هر نوع آب و هوایی کشت میشود و انواع مختلف آن شکل، عطر و طعم متفاوتی دارند.
موارد مصرف:
در ایران معمولا پای ثابت سبزی خوردن است اما به همراه پوره سیبزمینی، تخممرغ، خامه و انواع سالاد- به جز سالاد کاهو- طعم خوبی به غذا میدهد و در انواع خوراک دریایی کاربرد دارد. هنگام تهیه غذاهای گوشتی، 3-2 عدد پیازچه را همراه هویج، کرفس و جعفری به غذا اضافه کنید تا بوی زهم غذا را بگیرد.
——————————————————————————–
ترخون:
ترخون برگهای باریک و تیرهرنگی دارد، ارتفاع آن تا یک متر میرسد و غیر از اوایل بهار در سایر مواقع ساقه آن خشک و سفت است و قابل استفاده نیست. عطری شبیه به بادیان دارد و جزو سبزیهایی است که در فصل سرما یافت نمیشود.
موارد مصرف:
یکی از بهترین طعمدهندههاست. در ایران معمولا تنها در تهیه ترشی، شور و به عنوان سبزی خوردن مصرف میشود اما میتوانید آن را در تهیه انواع خوراک دریایی، مرغ، بوقلمون، دل، قلوه، جگر و تخممرغ استفاده کنید. ترخون خوابانده شده در سرکه عطر و طعم خوبی به آن میدهد و برای تهیه سس کاربرد دارد.
——————————————————————————–
رزماری:
از معطرترین سبزیهاست؛ اگرچه در آشپزی ایرانی کاربرد ندارد اما به تدریج جای خود را باز میکند. گیاهی است مدیترانهای و همیشه سبز که در زمان رشد کامل ارتفاع آن گاه به یک و نیم متر میرسد. گلهای آبیرنگ دارد و در هوای آفتابی و دور از باد به راحتی رشد میکند.
موارد مصرف:
عطر قوی رزماری باعث شده در کنار انواع خوراک مرغ و گوشت قرار بگیرد همچنین برای تهیه انواع سس و همراه سیبزمینی و کدوحلوایی نیز کاربرد دارد.
اگر بهدنبال رزماری تازه هستید، سری به پارک نزدیک منزلتان بزنید و از برگهای جوان آن که هنوز کلفت و مخملی نشده است استفاده کنید البته رزماری موردنظر از نوع تزئینی است ولی تفاوت چندانی ندارد.
——————————————————————————–
زیره:
گیاهی 2 ساله با ارتفاع حداکثر 60 سانتیمتر که بذر آن عطر و طعمی شگفتانگیز دارد، در هوایی آفتابی و خشک عمل میآید و بیشترین مورد مصرف آن در آشپزی هندی، عربی، ترکی و ایرانی است.
موارد مصرف:
ایرانیها معمولا زیره را در پلو آن هم گهگاه استفاده میکنند اما زیره سیاه به همراه انواع کلم، سیبزمینی و شلغم نهتنها غذای شما را خوشعطر میکند بلکه از نفخ معده نیز جلوگیری میکند. همچنین در تهیه انواع کیک، بیسکویت و پای نیز کاربرد دارد.
——————————————————————————–
گشنیز:
از زیباترین و پرمصرفترین سبزیهاست. در بهار و هنگام رشد کامل، گلهای صورتی و سفید میدهد و دانه آن یکی از پرکاربردترین ادویهها در آشپزی و پزشکی سنتی است.
موارد مصرف:
در آشپزی مکزیکی، هندی و تایلندی بسیار استفاده میشود. در ایران به صورت تازه و در سبزی خوردن و در بعضی سبزیهای ترکیبی برای خورشها مانند قلیه، قورمهسبزی و مرغ ترش کاربرد دارد. مصرف گشنیز را همراه قارچ، گل کلم و انواع خوراکیهای گوشتی امتحان کنید.
——————————————————————————–
ریحان:
گیاهی یک ساله به ارتفاع حداکثر 60سانتیمتر. عطر و طعم آن ترکیب ملایمی از فلفل و سیر است. بذر آن را زیر نور آفتاب در خاک مرطوب و دور از باد بکارید؛ گلهای آن را جدا کنید تا ریحان بیشتر رشد کرده و عمر آن طولانیتر شود.
موارد مصرف:
فقط از ریحان تازه استفاده کنید زیرا خشک آن هیچ عطری ندارد. در انواع سالاد همراه گوجهفرنگی، انواع سس پاستا، مرغ و در کنار هویج و کدو ترکیب فوقالعادهای است. ریحان را به جای ساطوری کردن با دست خرد کنید چون اگر خیلی خرد شود، به سرعت سیاه میشود.
——————————————————————————-
شوید (شبت):
گیاهی یکساله با رشد بسیار سریع که ارتفاع آن به 90 سانتیمتر میرسد که شبیه هیچیک از سبزیها نیست. بذر آن نیز گاه استفاده میشود و در آب و هوای معتدل رشد میکند. شوید علاوه بر عطر و طعم منحصر به فردش که شبیه هیچ کدام از سبزیها نیست خواص دارویی فراوانی دارد.
موارد مصرف:
بهترین داروی طبیعی برای مبتلایان چربی خون در ایران، پای ثابت باقالاپلوست و در ترشی هم مصرف میشود. اگر دوست دارید صیفیجات بخورید اما سیستم گوارشتان یاری نمیکند شوید خام همراه خوبی برای هضم آنهاست. مصرف شوید را به همراه سالاد سیبزمینی، انواع سوپ، سس و خوراکیهای دریایی فراموش نکنید. چند ساقه شوید در یک پیمانه سرکه، روغن زیتون، نمک و فلفلسیاه یک سس بینظیر برای انواع سالاد است.
——————————————————————————–
نعنا:
یکی از پرمصرفترین و پرطرفدارترین سبزیهای که انواع متفاوتی دارد و معروفترین نوع آن نعنای فلفلی است؛ رشد بسیار سریعی دارد و بهراحتی در خانه قابل پرورش است. خواص دارویی آن بر هیچکس پوشیده نیست. عرقنعنا معمولا در هر خانهای پیدا میشود و موثرترین دارو برای نفخ است.
موارد مصرف:
در تهیه آدامس تا انواع نوشیدنی سرد، شیرینی، سالاد میوه و انواع خوراک کاربرد دارد. اگر در سرکه خوابانده شود، طعم خوبی به آن میدهد. در بسیاری از خورشهای ایرانی مصرف شده و همراه همیشگی ماست و خیار است.
——————————————————————————–
اورگانو:
نام دیگر آن پونهکوهی است. در ایران تنها میتوانید خشک آن را از عطاریها تهیه کنید که معمولا عطر خود را از دست داده است. اگر بذر آن را داشته باشید میتوانید به راحتی آن را در خانه پرورش دهید و از عطر و طعم اورگانو در غذاهای گوناگون لذت ببرید.
موارد مصرف:
در بسیاری از غذاهای ایتالیایی کاربرد دارد؛ در انواع سس گوجهفرنگی و خوراک پاستا استفاده میشود و با بادنجان و خوراکیهای پنیری سازگار است. اگر اورگانو در دسترس نبود- البته انواع خارجی آن به قیمت گزاف در بازار موجود است- بدون هیچگونه نگرانی آویشن را جایگزین آن کنید.
——————————————————————————–
برگبو:
درختی همیشه سبز با رشدی کند است که برگهای آن معطر است. معمولا تنها میتوانید خشک آن را تهیه کنید. هنگام خرید برگهای سبز و سالم آن را انتخاب کنید.
موارد مصرف:
در انواع سوپها، سسها و خورشها مصرف میشود. هنگام تهیه خوراک زبان، ژیگو، سیراب شیردان، کلهپاچه و آب قلم کاربردی شگفتانگیز دارد و بوی زهم گوشت را میگیرد. اگر در جایی زندگی میکنید که درخت بلوط وجود دارد به یاد داشته باشید برگ بلوط هم تقریبا همین خاصیت را دارد و میتوانید تازه آن را تهیه کنید. پس از آماده شدن غذا، برگ بو را خارج کنید.
——————————————————————————–
جعفری:
گیاهی 2 ساله که تا ارتفاع 60سانتیمتر رشد میکند؛ به راحتی در خانه قابل کشت است، هرچند تازه آن در تمام فصول در دسترس است. جعفری منبع غنی ویتامین A و C است.
موارد مصرف:
به جرات میتوان گفت جعفری پرمصرفترین سبزی است؛ جایگزینی مناسب برای بیشتر سبزیهاست و برگهای زیبای آن در تزئین غذاها کاربرد زیادی دارد. در انواع سالاد، سسهای دریایی، غذاهای ایتالیایی و املتها میتوانید از آن استفاده کنید. اگر در سوپ از جعفری استفاده میکنید، 5 تا 10 دقیقه قبل از سرو آن را به غذا اضافه کنید تا عطر و طعم و خود را از دست ندهد.
منبع:برترین ها