این میوه زمستانه – بهاره از خانواده مرکبات بوده و از لحاظ طعم بسیار شبیه به سایر مرکبات است با این تفاوت که این میوه را میتوان به صورت درسته و با پوست مصرف کرد.
درخت کامکوات دارای برگهای ریز و همیشه سبز است و بومی بخشی از کوههای جنوب شرق چین است و در حال حاضر به منظور بهره برداری از میوهی لذیذ آن و همچنین به عنوان یک گیاه تزئینی در نقاط دیگر دنیا از جمله ایالات متحده کشت و پرورش داده میشود.
در فصل زمستان یک درخت بالغ کامکوات میتواند وزن چند صد عدد از میوه زیبایش را که هرکدام به اندازه یک زیتون درشت هستند، تحمل کند.
زمانی که میوه کامکوات را برش میزنیم ظاهری شبیه به یک پرتقال کوچک دارد که پرههای آن به سفتی به یکدیگر و پوسته خارجی متصل شدهاند و عموماً یک یا دو عدد هسته در مرکز هر پره وجود دارد. طعم هسته آن، مانند هستههای پرتقال تلخ است و هنگام خوردن میوه باید از دهان خارج شده و دور ریخته شود.
برخی از خواص کامکوات برای بدن عبارتند از:
• کامکوات نیز مانند سایر مرکبات، کالری کمی دارد و 100 گرم از آن تنها دارای 71 کالری است. این میوه همنین سرشار از فیبرهای رژیمی، مواد معدنی، ویتامین و مقادیر فراوانی آنتیاکسیدان بوده که فواید بسیاری برای بدن دارند.
• کامکوات با پوست خورده میشود و این مورد تنها امتیازی است که این میوه را از سایر خانواده مرکبات متمایز میکند. پوست میوه کامکوات سرشار از بسیاری از روغنهای مفید، آنتیاکسیدان و فیبر است. 100 گرم از این میوه دارای 6/7 گرم فیبر است که 17 درصد از فیبر مورد نیاز روزانهی بدن ما را تأمین میکند. به علاوه با خوردن این میوه مقدار قابل توجهی تانن، پکتین، همیسلولز و دیگر پلیساکاریدهای غیر نشاستهای (NSP) وارد بدن ما میشود.
• علاوه بر اینها، میوه تازه کامکوات دارای مقدار مناسبی از برخی ویتامینهای آنتیاکسیدانی مانند ویتامین A ، C و E است و وجود این ترکیبات فیتوکمیکالی در این میوه کمک خوبی برای جمعآوری ترکیبات اکسیدانی از بدن ما و در نتیجه پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریها خواهد بود.
• کامکوات نیز مانند پرتقال سرشار از ویتامین C است . 100 گرم از این میوه دارای 47/9 گرم ویتامین C است که 73 درصد از نیاز روزانه ما به این ویتامین را برطرف میکند. ویتامین C یکی از آنتیاکسیدانهای طبیعی است که علاوه بر فعالیت آنتیاکسیدانی نقش مهمی در تولید ترکیباتی چون کلاژن در بدن دارد از این رو در بهبود زخم بسیار موثر است به علاوه ضد رشد ویروس و ضد سرطان است و مانع بروز بیماریهای تحلیل برنده اعصاب میشود. این ویتامین از بروز آرتریت روماتوئید و دیابت میکاهد.
• کامکوات دارای مقدار قابل توجهی از ویتامینهای خانوادهی B است مانند تیامین(B1)، نیاسین (B3)، پیریدوکسین (B6)، فولات و اسید پانتوتنیک.
• این میوه علاوه بر ویتامین فراوان دارای برخی از املاح نیز هست مانند کلسیم، مس، پتاسیم، منگنز، آهن، سلنیوم و روی. 100گرم از نوع خشک شدهی این میوه دارای 640 میلی گرم پتاسیم، 162 میلی گرم کلسیم و 03/2 میلی گرم آهن است.
پتاسیم یکی از ترکیبات مهم موجود در داخل سلولها و مایعات بدن است و به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک میکند. مس عنصری است که در تولید گلبولهای سرخ نقش دارد و آهن نیز برای تولید گلبولهای سرخ و فرآیندهای اکسیداسیون سلولی مورد نیاز است.
نکاتی در زمینه تهیه و مصرف کامکوات
• این میوه را نباید پیش از رسیدن کامل از درخت چید.
• برای مصرف میتوان آنرا به صورت تازه یا به صورت کمپوت استفاده کرد و همچنین میتوان مربای لذیذی از آن تهیه کرد و یا حتی میتوان آنرا به سالاد اضافه کرد.
• برای ماندگاری بیشتر بهتر است این میوه در آب سرد شسته شده و با دستمالی به آرامی خشک شود.
• اگر میوه را با انگشتان به آرامی فشار دهید و آب آن را میل کنید از طعم لذیذ آن لذت خواهید برد.
• اگر تمایل داشتید آنرا درسته مصرف کنید آنرا مانند انگور و زیتون با پوست میل کنید.
انواع روش های مصرف کامکوات:
• * میتوان این میوه را برش زده و به سالاد میوه یا سالاد سبزیجات اضافه کرد.
• * این میوه ظاهر بسیار اشتهاآوری دارد و میتواند به عنوان تزئین غذا مورد استفاده قرار گیرد.
• * مارمالاد تهیه شده از کامکوات بسیار لذیذ است زیرا علیرغم دیگر مرکبات که پوست بسیار تلخی دارند، پوست این میوه طعمی شیرین و مطلوب دارد.
• * کامکوات پوره شده را میتوان در تهیه سسها، عصاره میوه، مربا و ژله استفاده کرد.
• * آب این میوه در تهیهی آب میوههای مخلوط، کیک، پای و بستنی استفاده میشود.
• * از آب این میوه در طعمدهی به گوشت قرمز و گوشت مرغ و همچنین ماهی استفاده میشود.
منبع:همشهری آنلاین