یا ایّها الّذین امنوا استعینوا بالصّبر و الصّلوه انّ الله مع الصّابرین.
ای افراد با ایمان از صبر و استقامت و از نماز (در برابر حوادث سخت زندگی) کمک بگیرید. (همانا) خداوند با صابران است. « بقره ، 152»
در این آیه به دو اصل توصیه شده نخست مسألهی خود یاری و اتکا به نفس که به عنوان صبر از آن یاد گردیده و دیگر اتکاء به خداوند که با نماز به آن اشاره شده است.
نماز یکی از بزرگترین عبادتی است که قرآن به آن دعوت میکند.
هنگامی که علی ـ علیه السّلام ـ با مشکلی برخورد میکرد به نماز برمیخاست و پس از نماز به دنبال حل مشکل به راه میافتاد و آیه را قرائت میفرمود.
تکیه گاه درونی انسان صبر و تکیه گاه برونی نماز است.
یکی از رازها و فوائد نماز این است که موجب استواری و استقامت نمازگزار در برابر سختیها و ناگواریها میگردد.
ممکن است برای بعضی این موضوع تعجبآور باشد در حالی که چنین نیست زیرا به هنگام حوادث سخت و مشکلات طاقت فرسا که انسان نیروی خود را برای مقابله با آنها ناچیز میبیند نیازمند به تکیهگاهی است که از هر جهت نامحدود و بیانتها است نماز او را با چنین مبدئی مربوط میکند و با اتکاء بر او میتواند با روحی مطمئن و آرام امواج سهمگین مشکلات را در هم بشکند.
صبر از عالیترین صفات و ملکات انسانی است.
قرآن کراراً آن را ستایش کرده و تقریباً در هفتاد مورد به صبر ترغیب نموده است.[1]
و در هر مورد از قرآن که خداوند وصایا و سفارشهایی میکند نماز اولین و مهمترین آنهاست. خدا همراه صابران است.[2]
بوسیله نماز نیز که متضمن یادآوری از خدا و خشوع در برابر او تلاوت قرآن که بر وعده ثواب و عذاب و هدایت مشتمل است کمک بجوئید البته نماز که دارای این اوصاف است انسان را به حسنات میخواند و از سیئات باز میدارد.
این آیه دلالت دارد بر اینکه تشریع نماز لطفی است از جانب خداوند به بندگان خود که به آن وسیله بر انجام سایر عبادات توفیق حاصل کنند چنانکه فرمود انّ الصّلوه تنهی عن الفحشاء و المنکر (یعنی نماز از عمل قبیح و ناپسند انسان را باز میدارد.[3]
[1] . نمونه، ج 1، ص 38.
[2] . تفسیر راهنما، ج 1، ص 392.
[3] . مجمع البیان، ج 2 ص 431.