چرا میوه، کدام میوه، چقدر میوه!؟

چرا میوه، کدام میوه، چقدر میوه!؟

میوه‌ها گروهی از مواد غذایی هستند که می‌توانند مواد زائد تولید شده در متابولیسم بدن را خنثی کنند. همچنین وجود آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن‌ها خاصیت ضد سرطان دارند.

میوه‌ها دربردارنده انواع ویتامین، مواد معدنی مانند فیبر غذایی، آنتی‌اکسیدان، کلسیم، فسفر و پتاسیم هستند که بدن به این مواد نیاز زیادی دارد اما برخی از آن‌ها نباید همراه غذا مصرف شوند و برخی را قبل یا بعد از غذا باید خورد.

دکتر علی‌اکبر سهیلی‌آزاد، متخصص تغذیه گفت: میوه‌ها گروهی از مواد غذایی هستند که می‌توانند مواد زائد تولید شده در متابولیسم بدن را خنثی کنند. همچنین وجود آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن‌ها خاصیت ضد سرطان دارند و می‌توانند روغن حیوانی موجود در مواد گوشتی که در بدن باقی می‌ماند را از بین ببرد.

دستگاه گوارش انسان توانایی هضم و جذب همه مواد غذایی را می‌تواند داشته باشد؛ در برخی از موارد مواد مغذی مانند کلسیم، فسفر، روی و مس هنگام هضم و جذب مانع یکدیگر در بدن می‌شوند و اگر فردی کلسیم و منیزیم با هم دریافت کند باعث پوکی استخوان در فرد می‌شود؛ چرا که کلسیم اگر زیاد باشد مانع از جذب منیزیم در بدن می‌شود که در این شرایط پوکی استخوان به دلیل کمبود منیزیم در فرد است.

بعضی از میوه‌ها به دلیل وجود فیبر غذایی در شیر و لبنیات نباید با هم مصرف شوند؛ چرا که فیبر غذایی موجود در لبنیات، مانع از جذب مواد معدنی به بدن می‌شوند و ممکن است که جذب به خوبی صورت نگیرد.

قبل، بعد یا همراه غذا؟

میوه‌هایی مانند سیب و گلابی به دلیل داشتن بافت سفت بهتر است که قبل و بعد از غذا مصرف شوند و میوه‌های دارای بافت‌های نرم مانند توت‌فرنگی، هلو و انگور اگر همراه غذا خورده شوند، مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کنند. همچنین برای عدم جذب کلسترول بهتر است که میوه‌هایی که ویتامین ث دارند مانند پرتقال و لیمو در کنار غذا مصرف شود.

خوردن سیب و پرتقال برای بیماران دیابتی بسیار موثر است زیرا به دلیل قند طبیعی که دارند مانع از کاهش سریع قند خون در این بیماران می‌شوند. همچنین بهتر است که افراد چاق قبل از خوردن غذا میوه‌هایی که بافت سفت دارند مانند گلابی و سیب مصرف کنند چرا که این میوه‌ها دارای فیبر هستند و مصرف آن باعث می‌شود که این افراد خیلی زود احساس سیری کنند و میلشان به غذا کم شود.

آن هایی که باید احتیاط کنند

بیمارانی که دارای اختلالات دستگاه گوارش هستند در مصرف میوه و سبزیجات باید دقت کنند. همچنین بیمارانی که دارای التهاب روده، زخم روده و زخم معده هستند نباید از میوه‌ها به صورت خام مصرف کنند، زیرا بیماری آن‌ها بدتر می‌شود و باید میوه‌ها را به صورت کمپوت و پخته شده مصرف کنند.
میوه‌هایی مانند سیب و گلابی به دلیل داشتن بافت سفت بهتر است که قبل و بعد از غذا مصرف شوند و میوه‌های دارای بافت‌های نرم مانند توت‌فرنگی، هلو و انگور اگر همراه غذا خورده شوند، مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کنند

مصرف میوه در صبحانه
یکی از عادت‌های غذایی برزیلی‌ها، مصرف میوه به همراه صبحانه است. این عادت بسیار خوب است و ما هم تلاش می‌کنیم مروج آن در ایران باشیم. انسان در طول روز به ویتامین‌ها نیاز دارد و برخی ویتامین‌ها نظیر ویتامین C، به جذب املاحی مثل آهن کمک می‌کنند بنابراین وقتی در وعده صبحانه، میوه‌های حاوی ویتامین C مصرف می‌کنیم، جذب آهن گیاهی موجود در نان هم افزایش می‌یابد.
صبحانه می‌تواند بهترین وعده و حتی اصلی‌ترین وعده باشد. خوردن میوه‌هایی مثل انبه که سرشار از ویتامین C و A است، در صبح، ویتامین و قند بدن را در طول روز تأمین می‌کند. از آنجا که این میوه بومی کشور ما نیست، بیشتر خوردن پرتقال را توصیه می‌کنیم. گوجه‌فرنگی نیز از نظر ویتامین مانند میوه‌هاست اما قند بالایی ندارد.

چه قدر میوه بخوریم؟
توصیه می‌شود بین 3 تا 6 واحد در روز میوه مصرف شود. افراد با شرایط نامناسب اقتصادی یا کسانی که به خوردن میوه علاقه چندانی ندارند، باید حداقل 3 واحد میوه در روز بخورند اما برای کسانی که وضعیت اقتصادی خوبی دارند، مصرف 5 تا 6 واحد میوه توصیه می‌شود. این مقدار تقریباً برابر است با نیم کیلوگرم میوه در روز. البته این نیم کیلوگرم مختص میوه‌هایی است که آب زیادی ندارند مانند پرتقال، سیب، گلابی، انگور و… زیرا 5-4 واحد طالبی، هندوانه و خربزه تقریباً معادل یک کیلوگرم میوه‌های دیگر است.

یک واحد سیب حدود 120 گرم، نصف یک گلابی بزرگ، دو عدد نارنگی کوچک، 3 عدد خرما، کیوی بزرگ 100 گرمی، 12 عدد گیلاس معادل 90 گرم و 17 دانه انگور معادل 90 گرم شامل یک واحد و یک سهم است که بدن برای تأمین این ویتامین‌ها روزانه به این مقدار نیاز دارد.
کودکان معمولاً به دلیل کوچک بودن حجم معده بیش از 2 واحد میوه در روز نمی‌خورند بنابراین می‌توان به آن‌ها آب‌میوه داد.

البته توجه به این نکته ضروری است که مصرف بیش از اندازه میوه توصیه نمی‌شود زیرا میوه‌ها هم کالری بالایی دارند هم نسبت دریافت مواد غذایی را به هم می‌ریزند. درست است که میوه ویتامین دارد ولی نباید جایگزین پروتئین‌ها شود.

کی میوه بخوریم؟

بهترین زمان مصرف میوه غیر از وعده صبح، در صورتی که غذا سنگین نباشد، میان‌وعده است. بعد از شام هم می‌توان میوه مصرف کرد. در وعده صبحانه بهتر است حداقل 3 گروه از وعده‌های اصلی غذایی مثل نان و غلات، میوه‌ها و لبنیات وجود داشته باشد. فقط فراموش نکنید کره و خامه جزو چربی‌ها هستند و ماده لبنی محسوب نمی‌شوند.

مراقب باشید کپک نزنند

لابد برای شما هم پیش آمده که وقتی میوه‌ها را در قسمت جا میوه‌ای پایین یخچال قرار می‌دهید بعد از چند روز کم‌کم شروع به کپک زدن کرده و خراب می‌شوند. دلیل کپک زدن میوه در این شرایط، هم آبی است که به‌تدریج در جامیوه‌ای جمع می‌شود و هم رطوبت دائمی یخچال. حال اگر یک قطعه اسفنج (چه طبیعی و چه مصنوعی) را در جامیوه‌ای قرار دهید رطوبت و آب‌ها را به خود جذب کرده، مانع کپک‌زدگی می‌شود.
فرآوری: مریم مرادیان نیری

منابع:
ایسنا
سلامتیران

جام جم سرا

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید