شهادت حضرت زهرا علیها السلام افسانه نیست

شهادت حضرت زهرا علیها السلام افسانه نیست

نویسنده : امیر حسین نخودیان

چکیده

این رساله ی کوتاه در وصف مظلومیت سرور زنان دو عالم، پاره ی تن واپسین پیامبران صل الله علیه واله، مادر ائمه اطهارعلیها السلام و وارث سرور پیغمبران است. همان بانویی که همنشین اوصیا بود، فاطمه ی زهرا علیها السلام که فرشته ای انسانی است، آن بتول عذراء و بانوی شهیده و ستمدیده، تا هنگامی که آسمان بر زمین سایه می گسترد، صلوات خدا بر او، و همسر و فرزندانش باد . وآی ؛که چه غمی دل بشر را می جوشاند. دل فرزندان و شیعیانش، بیت الاحزان اوست. این رساله در بیان رنج ها و مصیبت هایی است که بر وجود مبارک ایشان روا داشته اند که منجر به شهادت آن بزرگوار گردید.

مقدمه

در این نوشتار، سخن از کسی است که پیکره مادی بدن ، یعنی نطفه او از میوه های بی همتای بهشتی است . بهترین زنان بهشتی؛ قابله اش گردیدند ، و پاک و پاکیزه با دریای عظمت و شوکت ، قدم پاک به عرصه خاک نهاد ، و فاطمه اش نامید . چنان مسیر پر پیچ و تاب زندگی را به خوبی طی نمود، که از بزرگ ترین سفیر هدایت و فروزانترین خورشید نبوت و رسالت ، پدر عالی مقامش به مدال (فدا ها أبوها) مفتخر شد. اما هزار حیف و افسوس که هنوز هجده بهار از زندگی دنیا بیشتر ندیده بود ، که سفره زندگی او را برچیدند و بر گلبرگ چهره اش، نقش سیاهی سیلی کشیدند. غنچه نشکفته اش را پرپر کردند و صد ها قصه پر از غُصّه دیگر. تاریخ اسلام حوادث بسیار تلخ و ناگواری به خود دیده است که مطالعه و بررسی آن ها علاوه بر عبرت آمیزی، انسان ها را با بسیاری از حقایق مسلم تاریخ صدر اسلام آشکار خواهد ساخت .یکی از این حوادث بسیار تلخ و ناگوار جریان سقیفه و بیعت گرفتن از امیرالمو منین علیها السلام و شهادت یگانه دختر پیامبرصل الله علیه و اله، حضرت زهرا علیها السلام است. این رویدادها آن چنان تاسف بار و غم انگیز است که فکر هر انسان مومن را به خود خیره می کند و دلش را مالا مال از غصه و اندوه می نماید. واقعا” ! چه زود سخنان و سفارش های پیامبر خدا صل الله علیه واله به فراموشی سپرده شد؟! و چه زود کینه ها و بغض های دیرینه سر باز کرد ؟! و چه زود جسارت ها و بی حرمتی ها به خاندان پیامبرصل الله علیه واله آغاز گشت؟! کاش آن چه می گوئیم افسانه بود و خوابی زود گذر .اما هزار دریغ که حقیقت است و واقعیت ؛و این نوشتار ، حکایتی است از یک واقعیت ، واقعیتی جانکاه و درد آور ، از یک دریا اندوه ، یک اقیانوس غم و رنج ، حکایت یک «شهادت در اوج غربت» .این حوادث تلخ، آنچنان مسلّم و قطعی است،که در کتاب های معتبر شیعه و سنی به طور واضح و شفاف منعکس شده است،لذا جای هیچ گونه شک و تردیدی را باقی نمی گذارد.هر چند برخی از متعصّبان کور اندیش با حرف های بی پایه و اساس سعی در غیر واقعی جلوه دادن این حقایق دارند. آن چه در این مجموعه به خوانندگان محترم ارائه خواهد شد، بیان گوشه ای از روایات متعدد و فراوان اهل تسنن پیرامون وقایع تاسف بار پس از شهادت پیامبر خداصل الله علیه واله و مصایب اندوه بار حضرت صدیقه طاهره علیها السلام است، که با تحلیل و بررسی دقیق آنها نتایج بسیاری در برخواهد داشت. اینک مطالبى را که در این مورد نقل کرده اند; تحت چند عنوان بیان مى کنیم.

احترام خانه حضرت زهرا علیها السلام در قرآن

احترام خانه آن حضرت در قرآن و سنّت محدثان یادآورى شده، وقتى آیه مبارکه ﴿فی بُیُوتٍِِِِ أَذِنَ اللّهُ أَنْ تُرفَعَ وَ یُذَکََرَ فیهَا اسْمُهُ یُسَبِّّّّهُ لهُ فیهابِلغُدُُُُوِّوَ الاصالََُ﴾(1) بر پیامبرصل الله علیه واله فرود آمد، پیامبر این آیه را در مسجد تلاوت کردند، در این هنگام شخصى برخاست و گفت: از پیامبر اکرم سوال کردند مقصود شما از این بیوت با چنین اهمّیّت چیست؟ پیامبر صل الله علیه واله فرمودند : مقصود من از این بیوت خانه های پیامبران خدا صل الله علیه واله است ! در همین موقع ابوبکر از جا یش برخاست، در حالى که به خانه فاطمه علیها السلام و على علیه السلام اشاره داشت ، گفت : آیا آن خانه هم از همان خانه ها است؟ پیامبر اکرم صل الله علیه واله در پاسخ به ابوبکر فرمودند: آری آن خانه از برجسته ترین آن خانه ها است(2).
پروردگار متعال می فرماید:
(الله نوُرُ السماوات ؛والارضِ مَثلُ نُورهِ کَََمِشکاهِِ فیها مصباحُ؛ المصباحُ فی زُجاجه،الزُجاجَه کَأنّها کوُکبُ دُرّیًُِّ … .)(3)(خداوند روشنی آسمان ها و زمین است. داستان روشنای حضرت او چونان چراغ دانی است که چراغی در ان است و ان چراغ در آبگینه ای و آن آبگینه گویی ستاره ای است رخشان … .) حافظ ابن المغازلی شافی(4) با اسناد به علی ابن جعفر(5) نقل می کند که: از امام ابوالحسن کاظم(ع) مقصود این سخن خدا را پرسیدند که (چنان چراغ دانی دارای چراغ )فرمود : چراغ دان فاطمه است و چراغ حسن و آبگینه حسین. (گویی ستاره ای است رخشان) فاطمه است که اختری بود فروزان در میان زنان جهان و (روغن آن چراغ دان گوی که می درخشد) اشاره به دانش آن حضرت است که همواره می تراود.(6) پیامبرگرامى اسلام صل الله علیه واله در مدت نه ماه هر روز در مقابل خانه حضرت زهرا علیها السلام می ایستادند و به حضرت زهرا علیها السلام و علی علیه السلام، سلام مى کردند و این آیه را مى خواندند: ﴿إِنَّما یُریدُ اللّهَ لیذهبَ عَنْکُمُ الرِّجْس أَهلَ البَیت و یُطهّرَکُمْ تَطهیراً﴾(7)(جز این نیست که خدا می خواهد آلودگی را از شما اهل بیت بزداید و شما را کاملا پاکیزه گرداند.) خانه ای که اصحاب کساء دار آن هستند. روایت معتبر و مشهور محور حدیث کساء از لسان حضرت فاطمه سلام الله علیها که از بهترین بانوان در جهان هستى و نظام حق پرستى است شرف صدور یافته و بما رسیده است و در صحت آن نزد اهل معرفت شک و تردیدى نیست فاطمه سلام الله علیها سیده نساء عالمین من الاولین و الاخرین این چنین فرموده است.روزى از روزها حضرت خیر الانام پدر عالى مقام نزد من آمد و فرمود من در بدن خود احساس ضعفى مى کنم بر خیز و کساء یمانى را برایم بیاور و من را در آن بپوشان من هم امر او را سریعا اجابت نموده حضرتش را در آن کساء پوشانیدم و در این موقع به چهره نورانى او نظاره کردم مانند ماه شب چهارده مى درخشید. اندکى از این واقعه نگذشت که امام حسن علیه سلام گفت: مادرم بوى خوشى استشمام مى نمایم (احساس مى کنم بوى معطر روح بخش ‍حضرت نبى اکرم صل الله علیه واله جدم خاتم انبیاء برادر وصى خود حضرت على مرتضى صلوات الله علیهما باشد. گفتم: آرى، پسرم قضیه آنچنان است که تو احساس نموده اى اینک جدت حضرت ختمى مرتبت خود را زیر کساء پوشانیده است. آنگاه بسوى آن حضرت رفته و سلام عرضه داشته و اجازه خواست زیر کساء برود و جدش به او فرمود: داخل شو.
پس اندکى نگذشت که حسین علیه سلام سبط رسول الله صل الله علیه واله آمد و گفت: مادرم بوى خوشى مانند مشک پاکیزه شده نزد تو استشمام مى کنم و قسم بحق آن کسى که شرافت خود را بتو عطا فرموده این بوى پیغمبر برگزیده خداست. گفتم: آرى، فرزندم چنین است. اینک برادرت حسن هم در کنار آن بزرگوار است در این موقع حسین هم رو به جانب کساء آورده و با کسب اجازه و سلام بر جد امجدش در زیر کساء داخل و شرفیاب محضر انور آن حضرت گردید. سپس چیزى نگذشت که پدر آن دو بزرگوار شیر شجاع حضرت اسدالله على مرتضى علیه سلام از راه رسید آن که هدایت کننده و برگزیده خدا و چهارمین نفر از اصحاب کساء است آنگاه خطاب به ملکه ملک و ملکوت حضرت زهرا علیها السلام نموده و گفت: اى سیده نساء عالمین و اى کسى که در آسمان با او ازدواج نموده ام اینک من بوئى به مشامم مى وزد که گویا گل تازه ای است که از بوى خوشش ‍مرا سرمست نموده و باید بوى خوش وجود مفخر عالمیان سید البشر بهترین کسى که عمره بجا آورده است بوده باشد. (این نسیم خوش بوى وزان حاکى از وجود اوست که جهانى را به نسیم علم و حکمت خود معطر ساخته است).حضرت فاطمه علیها السلام به حضرت على علیه السلام گفتم: آرى، على جان چنین است که تو مى گوى بلى حضرتش در زیر آرامیده و بچه گان حضرتت را در بغل خویش به لطف و عنایت در بر گرفته است سپس جلو آمده از حضرت ختمى مرتبت اذن ورود گرفت و با سرعت مشرف به زیارت آن بزرگوار شده و داخل در تحت کسا گردید.
پنجمین کس از اصحاب کساء حضرت فاطمه زهراى اطهر دختر والا گهر پیغمبر خاتم است که فرمود:من هم بسوى آنان رفته با تقدیم عرض سلام بر پدرم رسول الله صل الله علیه واله ،ایشان به من فرمودند : داخل کساء شو دختر عزیزم که تو بسیار محترم و گرامى هستی.چون بوسیله آن انوار خمسه که همه مظاهر نورند آن موضع نورانى شد و همگى در زیر کساء جمع و اجتماع آل عبا در آن جایگاه برقرار شد آنگاه از صنع الوهى ندای رسید: من که خداوند عالم و آفریننده عالم و آدم خالق و جمیع مخلوقات هستم سوگند یاد مى کنم و قسم مى خورم که به عزت و جلام همانا هیچ آسمانى و زمینى و هیچ ماه تابان و قمر منیرى و هیچ منظومه شمسى و خورشید نور فشانى و هیچ بحرى و دریاى و هیچ فلک و فلکى و بالجمله هیچ مخلوق و موجودى اعم از مبدعات و مخترعات و مکونات را نیافریدم مگر جهت خاطر همین کسانى که در تحت کساء قرار دارند. جبرئیل ملک مقرب دربار الهى عرض کرد. پروردگارا چه کسانى در زیر کسایند؟ تو را به حق آنان قسم مى دهم که هویت ایشان را براى من بیان و آنان را به من معرفى فرمای: ذات اقدس حق تعالى و مبدء اعلى در جواب جبرئیل فرمود (… فاطمته و ابوها و بعلها و بنوها…)جبرئیل، نظام کل طفیل وجود آنان مى باشد ایشان خاندان جلیل نبوت و معدن رسالت و گنجینه هاى علم و حکمت هستند فاطمه اند و پدر فاطمه ایشان فاطمه اند و شوهر فاطمه ایشان فاطمه اند و فرزندان فاطمه .جبرئیل عرضه داشت: پروردگارا آیا مرا اجازت و رخصت مى دهى که بروم بسوى زمین نزد اصحاب کساء و در خدمت آنان باشم و ششمین نفر در تحت کساء باشم.
خداوند متعال فرمود:
آرى؛ برو و شرفیاب شو به محضر ایشان و با ابلاغ سلام من بر ایشان آیه شریفه تطهیر را بر آنان تلاوت نما جبرئیل فرمان الوهى و رب جلیل را امتثال و سلام خداوند متعال را ابلاغ نمود. (إِنَّما یُریدُ اللّهَ لیذهبَ عَنْکُمُ الرِّجْس أَهلَ البَیت و یُطهّرَکُمْ تَطهیراً) آیه را آورد و خود را حسب الامر پروردگار قرار داده و عرض نمود: ذات اقدس الوهى شما را به این تطهیر از تمام ارجاس اختصاص داده است و کرامت را مختص شما قرار داده و این از فضل عظیم بى نهایت ذات احدیت جلت عظمته مى باشد. که این درجه عالیه را مخصوصا بشما عطا و افاضه فرموده است .سپس حضرت ولى الله اعظم مرتضى علیه السلام از حضرت رسول خاتم محمد مصطفى صل الله علیه واله سئوال کرد و عرض نمود: اى حبیب من بفرما جلوس و نشستین ما در اینجا چه بهره و فائده بر آن مترتب است و نفعش بحال امت و شیعیان ما چیست ؟ حضرت نبى اکرم صلى الله علیه و آله و سلم فرمود سوگند به کسى که مرا به رتبه نبوت ختمیه برگزید و مرا از میان کل نظام هستى منتخب و مختار خود قرار داده است که فوائد بسیار و بهره هاى بى شمار از این جلوس ما در این موضع عائد و نصیب دوستان و شعیان ما مى شود. از جمله اینکه یاد این ماجرا و خبر نافع اثر در هر مجلس و محفل که از ناحیه شیعیان و پیروان ما مطرح شود خداوند متعال و ذات ذى الجلال و الاکرام رحمت خاصه رحمیه خود را نازل و جنودى ربانى از سپاه و لشکریان خود از ملائک و فرشتگان الهى که قواى پخش رحمت و فیض پروردگارند بطور دسته جمعى محور آنان جمع و اطراف آنان را مى گیرند.و برکات ما را بر آنا نازل و فیض و رحمت ما را بر آنان اشراق و متجلى مى سازند و پیوسته آن فرشته گان و مامورین انتظام الهى از آنان حراست و حفاظت و نگهبانى مى نمایند تا هنگامى که از آن مجلس نورانى متفرق و پراکنده شوند. نه تنها همین است که از فوائد بلکه تشکیل مجلس و محفل ذکر حدیث کساء موجب رفع غموم و کشف هموم و برطرف شدن اندوه آنان گردد .
و نیز از جمله فواد ذکر حدیث کساء در مجالس و محافل آن است که حاجت حاجتمندان اداء و نیاز نیازمندان روا و گرفتارى ها ئیکه در نظر دشوار است بلطف و عنایت پروردگار مرتفع شده ارباب حاجت مشمول فضل خدا گردیده رضوان و خوشنودى خود را شامل حال ایشان کند و بهتر از این فوائده اى متصور نیست.

پس از بیان خاتم پیغمبران در رابطه حدیث شریف کساء و ذکر فوائد آن امیر اهل ایمان على علیه السلام فرمودند: شکر بى نهایت خدا را که ما و پیروان واقعى ما را نائل به این فیض خاص و نعمت گردانید و این سعادت را به شیعیان ما عطا نموده و باید در قبال این نعمت و سعادت و رستگارى شاکر و سپاس گذار پروردگار خود بوده باشیم.مشخص است که شئون کمالیه و فضائل حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بسیار فراوان است و به همین دلیل است که نمی توان همه آن ها را شمارش کرد و این بس که براى اثبات این واقعیت اسماء و القاب حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بیان شود:
(رحیمه ) نامیده شده است به این دلیل که مظهر رحمت رحیمیه الهیه است.
(صفیه ) نامیده شده است به این دلیل که مختار و برگزیده خداست.
(شریفه ) نامیده شد است به این دلیل که داراى شرافت نسبى و حسبى و شخصى است.
(جمیله ) نامیده شده است به این دلیل که مظهر جمال ذات کل الجمال الوهى است.
(انسیه حوراء) نامیده شده است به این دلیل که او انسان فرشته خواست.
(رشیده ) نامیده اند به این دلیل که آن حضرت در نهایت کمال عقلانى و روحى و جسمى است.
(معصومه ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت داراى مرتبه ای عصمت است.
(عفیفه ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت در منتهى درجه پاکدامنى است.
(عطوفته ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت در مرتبه عطوفت و مهربانى است.
( روفه ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت در مرتبه رافت و دلسوزى است
(حبیبه الله ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت حبیبه الله و محبوب خداست.
(بقیه النبوه ) نامیده شده است به این دلیل که حضرت وجودش موجب بقاى دین اسلام است.
(کوثر محمدى ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت وجودش منشاء خیر کثیر است.
(رکن الهدى ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت رکن اساسى دین و هدایت است.
(زاهد) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت تارک دنیا است.
(عابد) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت دائما به پرستش خداى یکتا اشتغال داشته.
(عارفه و شاهده ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت همیشه مستغرق در شهود شروق نور حق بوده است.
(ملیکه) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت خاتون دنیا و آخرت و ملکه ملک و ملکوت است.
(فاطمه) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت از هر شر و بدى و آراسته و دریای خیر و خوبى بوده است.
(صدیقه ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت در تمام گفتارش صادق و راستگو بوده است.
(محدثه ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت همیشه با فرشتگان صحبت داشته است.
(راضیه ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت از هر جهت و هر بابت راضى و خوشنود بقضاء الهى بوده است.
(مرضیه ) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت تمام اعمال و رفتارش بتمام جهات مورد رضایت پروردگارش بوده است.
(زهرا) نامیده شده است به این دلیل که آن حضرت وجودش مظهر نور است.
پیامبر اکرم صل الله علیه واله می فرمایند: (… نور دخترم فاطمه از نور خداست … .)(8)

مقام حضرت زهرا علیها السلام در بهشت

شخصیّت انسانی مانند فاطمه ای زهرا علیها سلام دارای خصوصیّاتی است که وی را نشانه ی قدرت بالغه و توانایی بدیع وعجیب پروردگار جهانیان قرار می دهد. خدای تعالی حضرت محمد صل الله علیه واله را خلق فرمود تا آیت و نشانه ی قدرت او درمیان انبیا صل الله علیه واله و فرستادگانش باشد. آن گاه به ایجاد پاره ی تن و دخت عزیز و گران مایه ی آن بزرگوار، فاطمه ای زهرا علیها سلام امر فرمود تا آیتی برقدرت بی منتهایش در ایجاد وآفریدن آفریدگانی از جنس زنان باشد ؛ یعنی زنی که خلاصه و عصاره ی فضایل و کرامت هاست؛ بانویی که مجموعه ای است از موهبت ها وبزرگواری ها؛ خانمی که از پروردگار مهربانش بهره ی فراوانی از عظمت و نصیب بی نظیری از جلالت قدرت دریافت کرده است ؛ به حدّی که هیچ زنی را نرسد که بتواند به این منزلت دست یابد. یکی دیگر از مقامهای والای آن حضرت علیها سلام، مشترک بودن ایشان در درجات بهشت است، حضرت فاطمه ای زهرا علیها سلام از جهت درجه و مقام با پیامبر صل الله علیه واله و امیرالمؤمنین علیه السلام و امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام در بالا ترین مقام و در جه بهشت قرار دارند . و همچنین از مقامها و درجاتى که مخصوص و مختص به حضرت فاطمه ای زهرا علیها سلام می باشد این است که ایشان را یکی از پنج تن آل‏عبا علیه السلام می دانند. اگر دقیق تر در برخی از روایات توجه کنید روشن مى‏شود که برای آنها مقامات و درجات خاصى وجود دارد، که هیچ گاه بشرى به این مقامات والا راهی نمی یابد.
پیامبر اکرم صل الله علیه واله و سلم فرمود:
﴿اناَ و فاطمهُ و علىُ والحسنُ والحسینُ فى مکانِ واحدِ یوم القیامه ﴾
«همانا درروز قیامت من و فاطمه علیها السلام و على علیه السلام و حسن علیه السلام و حسین علیه السلام داراى مقام و منزلت واحدى هستیم.»(9) امیرالمؤمنین علیه السلام از قول پیامبر خدا صل الله علیه واله می فرمایند: ﴿فى الجنه درجه تدعى «الوسیله». فاذا سالتم الله فسالوا لى الوسیله، قالوا: یا رسول‏ الله، من یسکن معک فیها ؟ قال: على و فاطمه و الحسن والحسین﴾(10)« یکی از بالاترین درجات بهشت درجه «الوسیله» است،که پیامبر صل الله علیه واله می فرمایند: برای من بالا ترین درجه بهشت را از خدا طلب کنید . از پیامبر صل الله علیه واله سوال کردند : ای پیامبر درجه وسیله مخصوص چه کسانی است ؟ جواب دادند :امیر المومنین على علیه السلام ، فاطمه علیها السلام ، حسن علیه السلام و حسین علیه السلام »(11). به همین جحت در زیارت پیامبر صل الله علیه واله این درجه برای ایشان طلب می شود:﴿اللهم اعط محمداََ الوسیله و الشرف و الفضیله.﴾(12) رسول خدا صل الله علیه واله می فرمایند: ﴿انا و على و فاطمه والحسن والحسین یوم القیامه فى قبه تحت العرش﴾«مقام من و امیر المومنین على علیه السلام وحضرت زهرا علیها السلام و امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام روز قیامت در قبه‏اى قرار دارد که زیر عرش است .» پس روشن است که بالا ترین مقام بهشت درجه الوسیله است که پیامبر صل الله علیه واله و امیر المومنین على علیه السلام و حضرت زهرا علیها السلام و امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام در آن قرار دارند.و بالا تر از درجه الوسیله درجه ی دیگری نیست(13).

قطره ای از دریای فضایل

بزرگی هر ظلم و ستم ، به بزرگی کسی است که بر او ظلم می شود . اگر شخصی بسیار معمولی و در درجه پایین، از مقام و منزلتی را به ناحق بکشند ، این ظلمی است که در حق او روا داشته اند ، چرا که حق حیات را از او گرفته اند.اما اگر شخص مظلوم ، پیامبر الهی و سفیر خداوند به سوی مردم باشد ، حتی یک یک زخم بر پیکر او رساندن ، هزاران هزار بار بالاتر از کشتن یک انسان عادی است .و این است که گاهی خداوند متعال ،حتی برای کشته شدن شتر یک پیامبر (مثل ناقه صاله )، قومی را بر خشم و غضب و قهر خویش گرفتارمی ساخت، و عذاب برای آنها می فرستاد. زیرا که کشتن ناقه صالح، یعنی اهانت به پیامبر خدا؛ و اهانت به پیک و سفیر و پیام آورنده الهی ، اهانت و بی حرمتی به ساحت قدس کبریای الهی است . لذا ، کشتن شتر او هم ، جنایتی بسیار عظیم و بزرگ است ، تا چه رسد که رسول الهی را بکشند، که در آن صورت ، نه حیات خلیفه خدا ، بلکه حیات معنوی جامعه ، را باد فنا سپرده ، و از بین برده اند .
به خوبی روشن گردید که بزرگی هر ستم ، به بزرگی کسی است که به او ستم شده است . اکنون آنچه در پیش رو دارید ، قطره ای از اقیانوس بیکران فضائل و مناقب حضرت صدیقه کبری ، فاطمه زهرا علیها سلام از منابع اهل تسنن است است ،پیامبر اکرم صل الله علیه واله فرمودند: «در شب معراج وارد بهشت شدم و از میوه درخت بهشت تناول نمودم و حضرت فاطمه علیها السلام ازآن متولد شد»(14).
پیامبر اکرم صل الله علیه واله فرمودند:«یا علی (علیه السلام)! به راستی که خداوند حضرت زهرا علیها السلام را برای همسری با تو قرار داد و زمین را مهریه حضرت فاطمه ای زهرا علیها السلام ، قرارداد پس هر کسی که به روی زمین راه رود، در حالی که با حضرت فاطمه ای زهرا علیها السلام دشمن باشد، راه رفتن برای آن بر روی زمین حرام است».
رسول خدا فرمودند:
« در حالی که اهل بهشت در آنجا در ناز و نعمت هستند ، و اهل آتش در آنجا معذب هستند ، ناگاه بر اهل بهشت نوری ساطع می گردد! بهشتیان به یک دیگر می گویند : این نور از کجاست ؟! شاید خداوند بر ما نظر کرده است ! پس رضوان، (خازن بهشت) به آنها می گوید نه ! (چنین نیست) بلکه علی با حضرت زهرا علیه السلام مزاحی کرد و فاطمه علیها السلام تبسم نمود و این نور از دندان های حضرت زهرا علیها السلام است که این گونه می درخشد.»(15) و نیز فرموده اند:« به راستی که، نخوستین کسی که وارد بهشت می شود، حضرت زهرا علیها السلام است»(16)
نبی اکرم صل الله علیه واله( فا‏طمه علیها السلام) را ازحوادث آینده ‏آگاه می کنند
پیامبر اکرم صل الله علیه واله فرمود :﴿ فداها أبوها … ﴾حضرت فاطمه علیها السلام به چه مقامی نائل شده ، و پرنده ملکات قدسیش ، بر فراز کدامین افق ،پر کشیده که سرور کائنات و خلاصه موجودات ،ساقی جام الستی و گل سر سبد عالم هستی ، چشمه جوشان محبتش از زبان حق بیانش ، چنین فوران نماید که بار ها بفرماید : « پدرش فدایش باد »(17) ونیز « پدر و مادرم به فدایت باد »(18)و این کلام ، نشان محبت یک پدر به دخترش نیست ؛ بلکه موجب حقیقتی است ، بر خاسته از در یای بی انتهای وحی که : ﴿ وَ ما یَنطِقُ عَنِ الهوی ، إِن هُوَ إِلاّ وَحیُ یُوحی. ﴾(19) « هر گز به گزاف و هوا سخن نگوید ، آنچه بگوید وحی است وبس .»به هر چه مدح و ثنا بود و هست خاتمه داد .چو گفت : جان محمد فدای فاطمه باد .یکی از علمای اهل تسنن به نام جوینی، از قول پیامبر اکرم صل الله علیه واله می گوید که فرمودند :﴿ . . . فتکون اوّل من یلحقنى من اهل بیتى فتقدم علىّ محزونه مکروبه مغمومه مقتوله‏‏‏…﴾ هرگاه به دخترم فاطمه نگاه می کنم بیاد مى‏آورم آنچه را که بعد از من بر سر او خواهد آمد و حال آنکه در خانه‏اش ذلّت وارد گردیده ، از وى هتک حرمت شده ، حقش غصب ، و ارثش منع شده ،پهلویش شکسته و جنینش سقط گردیده و او فریاد برمى‏آورد: یا محمداه . . . . پس او اولین کسى از اهل‏ بیتم مى‏باشد که به من ملحق مى‏گردد ، پس بر من وارد مى‏شود ، محزون ، مکروب ، مغموم ، مقتول (شهید) …» (20)«رسول خدا صل الله علیه واله به امیرالمومنین علیه السلام و فاطمه ی زهرا علیها السلام فرمودند: آیا نمی دانید که چه چیزهایی برایتان پیش خواهد آمد و شما پذیرایش خواهید شد؟ گفتند چرا؛ اما بر ناملایمات و آن چه که ما را به خشم می آورد، صبر می کنیم.»(21) در کشف الغّمه آمده است که پیامبر فرمودند:«دخترجان، تو بعد از من مظلوم واقع خواهی شد. پس از من ، بر تو ستم خواهند نمود. هرکه تورا بیازارد، مرا آزرده و هرکه به تو جفا کند، بر من جفا روا داشته است. هر که با تو پیوند نماید، با من پیوند نموده و هر که از تو ببُرد، از من بریده و هر که با تو انصاف ورزد، با من انصاف ورزیده است؛ زیرا که تو از من هستی و من از تو . تو پاره ی تن من هستی و روح و روان من که در میان دو پهلویم قرار دارد.» سپس فرمودند :« از کسانی از امّت من که بر تو ستم نمایند ، نزد خدا شکایت خواهم کرد .» امام صادق علیه السلام درحدیثی بلند فرمودند: «رسول خدا صل الله علیه واله و سلم به دخترشان، فاطمه علیها السلام فرمودند: …آیا نمی خواهی به فرشتگان، در کناره های آسمان، بنگری که به تو چشم دوخته اند تا چه امر کنی؟ به شوهرت می نگرند که مردمان جمع شده اند و او با آنان، در پیشگاه خدا ،جدال می کند . نمی بینی که خدا با قاتل فرزندانت و دو قاتلت و کشنده ی شویت چه می کند؟…»(22). رسول گرامی صل الله علیه واله و سلم به صراحتِ تمام به دخترشان حضرت زهرا علیها السلام خبر دادند که کشته خواهد شد؛ همان طور که شوهر و فرزندانش نیز کشته می شوند. در این قسمت خواهید خواند که چه سختی ها و درد هایی بر سر بانوی بانوان حضرت فاطمه زهرا علیها السلام آمده؛ مصیبت هایی که موجب به شهادت رسیدن و در گذشتن آن حضرت شدند.
فاطمه زهرا علیها السلام بعد از وفات رسول اکرم صل الله علیه واله
خواننده محترم گفتارما در این نوشته به موضوعی بس حساس،از نظر تاریخی، مذهبی، اعتقادی رسیده است و من نمی دانم انعکاس جملاتی که در این جا ذکر خواهم کرد چه خواهد بود؟شاید خواننده گرامی به بیان این حقایق راضی نبوده آن ها را کذب و افترا بداند و بر نویسنده حکمی غیابی جاری سازد؛ من در بیان این مسائل معمولا از منابع شیعه استفاده نکرده ام و بیشتر آنچه می آورم ، فقط و فقط از منابع و مآخذ عامّه انتخاب گردیده است ؛ بنابر این ، اگر آن چه ذکر می شود صحیح و صادق باشد که مطلوب من حاصل است و چنان که این مطالب غیر صحیح و نادرست باشد مسولیّتی متوّ جه من نیست ؛ بلکه مسولیّت به عهده ی این منابع مآخذ خواهد بود . اگر این مسائل در نزد دانشمندان متقدّم عامّه صحیح و مسلم نبوده ،آن ها را در کتب صحیح خود- که در نزد شان اعتبار فراوان دارد- نمی آوردند . چقدر متأسّفم که این وقایع درد انگیز و امور تأسف آور و گرد باد های تند و ویرانگر بر خاندان رسول خدا و عترت وی، در زمانی کمتر از یک هفته بعد از وفات پیامبر ،وارد آمد! اکنون بخوانید :

جمع کردن هیزم

1- ابن قتیبه می گوید: «… ابوبکر ، عمر را به دنبال آنها که در خانه امیر المومنین علی علیه السلام جمع شده بودند فرستاد ، آنها از بیرون آمدن از خانه خودداری نمودند . در این هنگام عمر دستور داد که : هیزم بیاورید . پس خطاب به اهل خانه گفت : قسم به آن کس که جان عمر در دست او است باید خارج شوید والا خانه را با اهلش به آتش می کشم . شخصی به عمر گفت : آیا می دانی که فاطمه ای زهرا علیها السلام در این خانه است ؟ عمر گفت : اگر چه فاطمه علیها السلام در خانه باشد خانه را با اهلش به آتش می کشم. »(23)
2- ابن خیزران،در کتاب غرر خود از زید ابن اسلم روایت میکند:«من از جمله کسا نی بودم که به هنگام خوداری امیر المومنین علی علیه السلام و یارانش از بیعت به همراه عمر هیزم به طرف درب خانه فاطمه ای زهرا علیها السلام بردیم »(24)روایات و سخنان علمای اهل تسنن پیرامون این موضوع بسیار است که آوردن همه آنها در این مجال ، ممکن نیست ، لذا در پایان این قسمت به ذکر نام چند تن دیگر اکتفا می کنیم و از آوردن عبارت هایشان که غالباَمشابه عبارت های گذشته است خودداری می کنیم(25)

رفتن عمر به خانه علی علیه السلام برای آتش زدن

بر اساس اسناد تاریخ پس از انباشتن هیزم بر درب منزل حضرت زهرا علیها السلام مهاجمان اقدام به آتش زدن هیزم ها نموده اند .
1.«عمر به سوی خانه فاطمه علیها السلام رفت و گفت : ای دختر پیامبر به خدا قسم نزد ما هیچ کس دوست داشتنی تر از پدرت نیست و بعد از پدرت هیچ کس نزد ما دوست داشتنی تر از تو نیست . به خدا قسم! این محبت مانع از آن نمی شود که به خاطر این افرادی که نزد خود جمع کرده ای، دستور دهم خانه را بر سرتان بسوزانند!. »(26)
2- «عمر به سوی خانه ی علی علیه السلام آمد تا اینکه خانه را با هر که در آن است بسوزاند…»(27)
3- « ابوبکر سراغ علی علیه السلام فرستاد تا از وی بیعت بگیرد ولی او بیعت ننمود، لذا عمر در حالی که مشعل را به دست داشت آمد ، و فاطمه علیها السلام او را بر درب خانه اش مشاهده کرد…»(28)
4- «عمر با پاره ای از آتش پیش آمد تا خانه را به آتش بکشد…» (29)

دستور وتهدید به آتش زدن

1- اسماعیل عماد الدین می گوید: «ابوبکر به عمر بن خطاب دستور داد تا علی علیه السلام و کسانی که با او هستند را از خانه فاطمه علیها السلام خارج کند . ابوبکر به آنها دستور داد که اگر از بیرون آمدن خودداری کردند با آنها جنگ کن . دراین هنگام عمر با قطعه ای آتش به سوی خانه فاطمه علیها السلام روانه شد تا آنجا را به آتش بکشاند پس فاطمه علیها السلام گفت : کجا ای پسر خطاب ؟! آیا آمده ای خانه ما را به آتش بکشی ؟! عمر گفت : آری! مگر آنکه داخل شوید[در بیعت ابوبکر] همان طور که امت داخل شده اند»(30)
2- محمد حافظ ابراهیم در قصیده عمریه می گوید :و قوله لعلی قالها عمر اکرم بسامعها اعظم بملقیها ، حرقت دارک لا ابقی علیک بها ، ان لم تبایع و بنت مصطفی فیها «چه نیکو سخنی عمر به علی علیه السلام گفت : چه بزرگوار است شنونده و چه با عظمت است گوینده آن . در صورتی که بیعت نکنی خانه ات را به آتش می کشم و نمی گذارم در آن بمانی اگر چه دخترمحمد صل الله علیه واله در خانه ات باشد .» (31)
3- ابن عبد ربه می گوید :«ابوبکر به عمر دستور داد اگر از خروج از خانه خود داری کردند با آنها به جنگ بپرداز. پس عمر با شعله ای از آتش روانه خانه فاطمه علیها السلام شد تا آنجا را به آتش بکشاند. در این هنگام عمر با فاطمه علیها السلام برخورد کرد و فاطمه علیها السلام به وی گفت : ای پسر خطاب آیا برای به آتش کشیدن خانه ما آمدی ؟ عمر گفت: آری مگر آنکه با ابوبکر بیعت کنید همانطور که امت چنین کردند »(32)
4- ابن ابی الحدید معتزلی می گوید: «عمر به طرف آنها ( که در خانه علی اجتماع کرده بودند ) حرکت کرد، و خطاب به آنها گفت : قسم به آن کس که جانم در دست اوست یا برای بیعت کردن خارج شوید و یا آنکه خانه را بر سر شما به آتش می کشیم .»(33) و نیز درهمان صفحه از قول ابوبکر جوهری(34) می نویسد: «عمر برای آتش زدن خانه به ایشان حمله ور شد که زبیر با شمشیر از خانه بیرون آمد .»و همچنین می نویسد : «ابوبکر گفت : ای عمر و ای خالدبن ولید برخیزید و به مکان آنها رفته و آنها را به نزد من بیاورید . پس آن دو به طرف خانه علی علیه السلام روانه شدند . عمر داخل شد و خالد بن ولید در آستانه درخانه ایستاد»(35) لازم به یاد آوری است که ذهبی پیرامون مذهب ابن ابی الحدید چنین می نویسد:«ابن ابی الحدید از بزرگان فضلا و ار باب کلام ، نظم ، نثر و بلاغت بود و به درستی که او معتزلی بود »(36)
5- طبری می گوید : «زمانی که طلحه و زبیر و عده ای از مهاجرین در خانه علی علیه السلام جمع شده بودند ، عمربن خطاب به آنجا رفت و گفت: به خدا قسم باید برای بیعت خارج شوید و الا خانه را بر سر شما به آتش می کشم»(37)
6- از جماه عقاید نظام(38) آن بوده که می گوید: «عمر به خانه فاطمه علیها السلام حمله ور شد و فریاد کشید خانه را با اهلش به آتش بکشید و در خانه کسی جز علی علیه السلام و فاطمه علیها السلام وحسن علیه السلام وحسین علیه السلام نبود …»(39)
7- «…عمر گفت : به خدا قسم یا برای بیعت بیرون می آیید یا خانه رابه رو یتان آتش می زنم…»(40)
8- « طایفه ای که از خدا می ترسیدند ومی خواستند رعایت حال پیامبر اکرم صل الله علیه واله را در مورد دخترش بنمایند،
گفتند:ای اباحفص [کنیه عمر] در این خانه فاطمه علیها السلام است ، او گفت: اگر چه او باشد خانه را به آتش می کشم … »

آتش زدن درب خانه

1- عبدالفتاح عبدالمقصود از علمای معاصر اهل تسنن در کتاب الامام علی بن ابی طالب علیه السلام می گوید:
«آری چنین گفته شده که عمر بن خطاب در روز سقیفه در حالی که در میان اصحاب و یارانش به طرف خانه فاطمه علیها السلام حرکت میکرد به این نتیجه رسید که: آتش بهترین وسیله برای حفظ وحدت و آرامش میان مسلمانان است!!»(41)
2- مقاتل بن عطیه حنفی :«هنگامی که ابوبکراز مردم با تهدید و شمشیر و زور بیعت می گرفت عمر و قنفذ و جماعتی ر ا به سوی خانه علی علیه السلام و فاطمه علیها السلام فرستاد و عمر هیزم فراهم کرد و در خانه را آتش زد »(42)
3- بلاذری :
«ابوبکر برای بیعت گرفتن از علی بدنبال وی فرستاد. پس علی بیعت نکرد . در این هنگام عمر با شعله ای از آتش روانه خانه علی علیه السلام شد . فاطمه علیها السلام در پشت در با او مواجه شد ، و گفت : ای پسر خطاب آیا می خواهی خانه ام را آتش بزنی ؟ عمر گفت : آری و این کار من از دین پدر تو محکم تر است . » (43)
4- «پس راه خانه علی علیه السلام را در پیش گرفتند و به او یورش بردند، درب خانه اش را آتش زدند و او را به زور بیرون کشیدند »(44) همچنین اسناد تاریخی بسیاری نیز از بزرگان شیعه و نیز دیگر فرق شیعه مثل اسماعیلیه وجود دارد که حکایت از آزار و اذیت اهل بیت پیامبر علیه السلام و فاجعه آتش زدن در خانه می باشد . به عنوان مثال :قاضی نعمان(45) که اسماعیلی مذهب است در شعر خود به شرح کامل و قایع ناگوار پس از وفات پیامبر صل الله علیه واله می پر دازد و می گوید :
حتی أتوا باب البتول فاطمه
وهحالهم قایه مصارمه
فوقفت عن دونه تغدلهم
فکسر الباب لهم او لهم
فاقتحمواحجا بها فغولت
فضربوها بینهم فأسقطت
«(عمر و همراهانش)آمدند تا به در خانه فاطمه ای زهرا علیها السلام رسیدند ،فاطمه علیها السلام که از آنان بسیار ناراحت بود ،پشت در ایستاد تا آنان را باز دارد، اما سر کرده آنان (عمر) در را شکست و مهاجمان وارد خانه فاطمه علیها السلام شدند . فاطمه علیها السلام فریاد بر اورد ،پس او را چنان زدند که فرزندش حضرت محسن علیه السلام را سقط کرد.»

فشار بین درب و دیوار

قلم دیگر نمی تواند جسارت به دختر پیامبر اسلام صل الله علیه واله را به رشته تحریر در آورد و زبان شرمسار است که بگوید هنگامی که درب منزل آتش گرفت فاطمه علیها السلام در پشت در بود!
1- مسعودی :
« امیرمومنان علیه السلام با عده ای از پیروان و شیعیانش در منزلش جمع شده بودند . دراین هنگام عده ای به خانه اش حمله ور شده و به آنجا هجوم آوردند و در خانه اش را به آتش کشیدند و او را به زور از خانه خارج کردند . آنها سیده زنان را در پشت در فشار سختی دادند بطوری که محسن علیه السلام را سقط کرد . »(46) عمر فاطمه علیها السلام را چنان در میان درب فشرد که محسن علیه السلام را سقط کرد»(47) روایات و سخنان علمای اهل تسنن پیرامون این موضوع بسیار است که آوردن همه آنها در این مجال ، ممکن نیست ، لذا در پایان این قسمت به ذکر نام چند تن دیگر اکتفا می کنیم و از آوردن عبارت هایشان که غالباَ مشابه عبارت های گذشته است خود داری می کنیم(48).
میخ درب
1-«وقتی حضرت فاطمه علیها السلام پشت در آمد تا عمر و حزبش را برگرداند؛ عمر، فاطمه علیها السلام را بین در و دیوار به شدت فشار داد تا فرزندش سقط شد و میخ در ، به سینه حضرت زهرا علیها السلام فرورفت»(49)خالی از لطف نیست که بدانید ابن ابل الحدید در (شرح نهج البلاغه ) می نویسد : رسول خدا صل الله علیه واله فاطمه علیها السلام رابیش از آن چه که مردم فکر می کردند و بیش تر از آن چه مردان به دخترانشان احترام می گذاشتند ، گرامی میداشت؛ تا آن جاکه از مرز محبت پدران نسبت به فرزندان گذشت و نه یک بار بلکه بار ها و بارها در مکانها و موقعیت های گوناگون ، و نه فقط در یک جا بلکه در حضور عام و خواص می فر مودند:« فاطمه بضعه منی ، یوذ ینی ما یوذیها و یغضبنی ما یغضبها » (50) با توجه به این مطالب می توان گفت :حضرت زهرا علیها السلام به این علت پشت در آمدند با استفاده از مقام و منزلت خود ، بتواند مردمی راکه پشت در خانه تجمع کرده اند ، متفرق سازد و آن ها را از انجام آن جنایت زشت و ناپسند باز دارد ، و موید این مطلب آن است که عدۀ زیادی از محاجمان با شنیدن صدای آن حضرت برگشتند ولی عمر به همراه عده ای اندک همچنان پشت در خانه ایستاده بودند ! همانگونه که در بعضی منابع اهل تسنن آمده است رسول خدا صل الله علیه واله و وقایع بعد از خود را برای امیر مومنان علی علیه السلام بیان فرموده و از ایشان عهد و پیمان گرفتند تا ایشان در برابر آنچه که بعد از وی اتفاق خواهد افتاد ، صبر پیشه کند(51).از آن جا که حضرت علی علیه السلام بنابر نص صریح ، امام معصوم است و بر پایه فرمان الهی و دستور رسول خدا صل الله علیه واله انجام وظیفه میکند و در این مورد به صبر امر شده اند لذا در امتثال امر خداوند سبحان و فرمان رسولش در ماجرای هجوم به خانه اش صبر پیشه می کند و اگر مهاجمان جرأت چنین جسارتی را پیدا کرده اند به خاطر این بود که فهمیدند حضرت مامور به صبر هستند. امیرمومنان علی علیه السلام می خواهد دین اسلام ، قوی و راسخ به حیات خویش ادامه دهد، پس همه مجاهدت ها و مشقت هایی که رسول خدا صل الله علیه واله در مدت بیست وسه سال رسالت خویش به جان خریدند، در طو فان اختلاف ها و در گیری ها از بین نرود و این مکتب متعالی و گران بها برای نسل های آینده بشر حفظ شود ؛ از این رو حضرت علی علیه السلام در جریان بیعت گر فتن صبر پیشه می نما یند و بارها در سخنانشان به این مهم اشاره می کنند : « به خدا سوگند! اگر ترس ایجاد شکاف و اختلاف در میان مسلمانان نبود ،و بیم آن نمی رفت که بار دیگر کفر و بت پرستی به سرزمین اسلام باز گردد و اسلام محو و نابود شود ، با آنان به شیوه دیگری رفتار می کردم»(52).شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه مهاجمان غاصبان خلافت قصد داشتند اگر حضرت امیر المومنین علی علیه السلام در را باز می کرد و از بیعت سر پیچی می نمود ، حضرت را با ضرب و شتم به مسجدکوفه می بردند و بعدا با استفاده از نفوذ و قدرتی که دا شتند وقایع را تحریف می کردند و می گفتند : برای عرض تسلیت و احوال پرسی حضرت فاطمه ای زهرا علیها السلام به خانه ایشان رفته بودیم و حضرت علی علیه السلام که ابتدا از خلافت انصراف داده و حال پشیمان شده بود با ما از در خشونت وارد شد و ما هم از خویش دفاع کردیم و بنابر مصلحت مسلمانان و حفظ دین اسلام او را وادار به اطاعت کردیم آنگاه تاریخ حق را به آنان میداد و ماجرا به بازی قدرت و سلطنت تبدیل می شد و نسل های آینده تحلیل صحیحی از آن پیدا نمی کردند. اما حضرت زهرا علیها السلام با آمدن به پشت در تمام این نقشه ها را باطل ساخت و فرصتی به تاریخ و نسل های بعدی داد تا بتوانند تصویر روشنی از جنایات غاصبان خلافت داشته باشند(53).

داخل شدن به منزل بدون اجازه

در اینجا باید گفت :همین اشاره به تهدید ، و آوردن آتش و جمع کردن هیزم ، ما را کفایت می کند و قبح فضاحت عمل انجام دهندگان آن را به خوبی آشکار می سازد . واقعاَ ! چگونه امکان دارد عاملان این جنایت هیچ ابایی از بی حرمتی و تهدید به خانه ای که در آن اهل بیت پیامبر اکرم صل الله علیه واله بودند ، نداشته باشند !؟ شرح سوختن درب و شکستن درب و فشار بین دیوارها و حکایت میخ درب، همگی وقایعِ تاریخیِ بی جوابی هستند. همان طور که در ابتدا بیان شد مگر در مصحف شریف قرآن نیامده است: ﴿ یا اَیُهَا اَلذینَ امَنوُا لا تَدخُلوُا بُیُوت النَبی الا ان یوذن لکم ﴾(54) «ای کسانی که ایمان آورده اید بدون اذن به خانه های پیامبر وارد نشوید.»آری! آن ها خانه ای را مورد هجوم قرار دادند که خداوند آن را بلند و رفیع گردانیده بود، ﴿فی بُیُو تٍ أَذِنَ اللهُ أَن تُرفَعَ وَ یُذکَرَ فیهَا اسمُهُ یُسَبًحُ لَهُ فیها بِا لغُدُوِّ و الآ صالِ ﴾(55) «در خانه هایی که خدا رخصت داده که آنجا رفعت یابد ، و در آنجا ذکر خدا شود صبح و شام تسبیح و تنزیه ذات پاک او کنند»پس مهاجمان چگونه به خود اجازه دادند که ساکنان این خانه را تهدید کنند؟! با کدام حق، بدون اجازه و با اجبار وارد خانه شده و ساکنان آن را از خانه بیرون کشیدند؟! ابن ابل الحدید در (شرح نهج البلاغه) می نویسد : « صحیح پیش من آن است که حضرت فاطمه ای زهرا علیها السلام با نا رضایتی و ناراحتی از ابوبکر و عمر از دنیا رفت و وصیت نمود که آن دو بر او نماز نخوانند و این پیش اصحاب ما قابل بخشش است ! و اگر گناه باشد، کبیره نیست ؛ بلکه از گناهان صغیره است و موجب نمی شود که از آن ها تبری وبیزاری جست »(56) همان طور که قبلاَ ذکر شد آزار و ازیت فاطمه زهرا علیها السلام که همان آزار و اذیت رسول خدا صل الله علیه واله و خداوند متعال است ،طبق نص قرآن ،لعنت ابدی در دنیا و آخرت ،و عذاب ذلت باری را در بر خواهد داشت (57). پس آیا عملی که لعنت ابدی خداوند را شامل می شود گناه نا بخشودنی و صغیره است؟! این یک سنت نبوی است که از کسانی که موجب خشم و ناراحتی فاطمه علیها السلام شده اند ، باید تبرّی جست و قرآن کریم نیز می فرماید : « پیدا نخواهید کرد مردمی را که به خدا و روز قیامت ایمان آوردند که دوستی با دشمنان خدا و رسول او کنند و اگر چه آن دشمنان ، پدران یا فرزندان و یا برادران و اقوام آن ها باشند»(58). بنابراین از نظر قرآن نباید دوستی و دشمنی مخلوط گردد؛ دوست دار فاطمه علیها السلام باید با دوست ؛ آنها دوست باشد و از دشمن آن ها تبرّی بجوید آنهایی که فاطمه علیها السلام و پیامبر اکرم صل الله علیه و اله را به غضب آوردند و فاطمه علیها السلام را ناراحت کردند ؛ و او با ناراحتی از آن ها ؛ از دنیا رفت یقیناَ دشمن فاطمه علیها السلام و رسول خدا صل الله علیه واله هستند و با دشمن فاطمه علیها السلام و پیامبر اکرم صل الله علیه واله هرگز نمی توان دوست بود .و چه کسی است که گواهی ندهد خانه فاطمه علیها السلام خانه رسول خداست صل الله علیه واله و حرمت منزل او حرمت منزل پیامبر صل الله علیه والهاست؟ این سوال بی پاسخ در همه تاریخ مانده است! چه کسی پاسخش را می دهد؟! جز دل های سوخته و آه های حسرت !؛ ننگ بر پیشانی مسلمانان که با دختر رسول خدا صل الله علیه واله پس از او، چنین کردند! از جمله قرائنی که می تواند به ما در پیدا کردن حقیقت کمک کند دلایل و شواهد و قرائن زیر می باشد.اگر چه روایات پیرامون این موضوع در کتاب های اهل تسنن بسیار است، ولی در اینجا فقط به ذکر قسمتی از ان ها بسنده می کنیم ، و تحقیق و مطالعه بیشتر را به خوانندگان عزیز واگذار می کنیم.
1- محمد بن اسماعیل بخاری در صحیح بخاری با نقل سلسله سندی از عایشه می گوید :« فوجدت فاطمه علی ابی بکر فی ذلک فهجرته فلم تکلمه حتی توفیت و عاشت بعد النبی سته اشهر ، فلما توفیت دفنها زوجها علی لیلا و لم یؤذن بها ابوبکر» (59)«حضرت زهرا علیها السلام ابوبکر را بخاطر (ماجرای فدک) ترک کرد و با او صحبت نکرد تا وفات یافت و بعد از پیامبر اکرم صل الله علیه واله شش ماه زندگی کرد و وقتی وفات نمود همسرش امیر المومنین علی علیه السلام او را شبانه دفن کرد و به ابوبکر اجازه نداد تا در تشیع و تدفین حضرت فاطمه علیها شرکت کند .»
2- بیهقی در سنن الکبری می گوید : « فغضبت فاطمه علی ابی بکر و هجرته فلم تکلمه حتی ماتت فدفنها علی لیلا»(60)«حضرت فاطمه علیها السلام بر ابوبکر غضب کرد و خشمناک شد و از او اعراض نمود و با او صحبت نکرد تا اینکه وفات یافت .پس علی علیه السلام شبانه او را دفن کرد.»
3- مسلم بن حجاج نیشابوری در صحیح مسلم می گوید : « هنگامی که فاطمه علیها السلام وفات یافت شوهرش علیه السلام شبانه بر او نماز خواند و او را دفن نمود و به ابوبکر خبر نداد که بر جنازه اش حاضر شود و بر او نماز بخواند »(61)
4- ابن اثیر:«معمر از زهری و زهری از عایشه در مورد آنچه بین فاطمه علیها السلام و ابوبکر درباره میراث پیامبر اکرم صل الله علیه واله گذشت روایت می کند که : حضرت زهرا علیها السلام از ابوبکر اعراض کرد و با ابوبکر صحبت نکرد تا اینکه وفات نمود. فاطمه علیها السلام بعد ازپیامبرصل الله علیه واله شش ماه زندگی کرد و وقتی وفات نمود ، او را همسرش امیر المو منین علی علیه السلام دفن کرد و به ابوبکر اجازه نداد که بر جنازه فاطمه علیها السلام حاضر شود و نماز بخواند»(62)
5- محمد بن ابی شبیه: «ان علیا دفن فاطمه لیلا »«همانا علی علیه السلام فاطمه علیها السلام را شبانه دفن کرد »(63)
6-ابی فلاح الحنبلی: «و غسل فاطمه اسماء بنت عمیس و علی و دفنها لیلا»«علی علیه السلام و اسماء بنت عمیس ، فاطمه علیها السلام را غسل دادند و شبانه دفنش کردند»(64)
7- بلاذری:«علی علیه السلام و اسماء ، فاطمه علیها السلام را غسل دادند چرا که خود او این چنین وصیت نموده بود و ابوبکر و عمر از فوتش خبر نداشتند و علی علیه السلام فاطمه علیها السلام را در شب دفن نمود»(65)
8- سیوطی: «و غسلها زوجها علی و صلی علیها و دفنها لیل» «فاطمه علیها السلام راهمسرش علی علیه السلام غسل داد و بر او نماز خواند و شبانه دفنش کرد»(66)
9- ابن ابی الحدید معتزلی: «صحیح در نزد من این است که حضرت زهرا علیها السلام در حالی که از ابوبکر و عمر خشمگین بود وفات نمود و بدرستی که او وصیت کرده بود که آن دو بر او نماز نخوانند »(67)
اولین و بزرگترین نظریه پرداز وهابیت ابن تیمیه که علمای اهل سنت به او لعنت فرستاده اند قضیه هجوم به خانه وحی را قبول کرده. اما در پایان خواسته، ان را توجیه کند و خواسته دامن خلفا را از این لکه ننگین پاک کند چنین بیان کرده است : اینها به خانه حضرت فاطمه زهراء علیها السلام هجوم بردند و وارد خانه ایشان شدند. می‌خواستند ببینند که آیا در خانه حضرت فاطمه زهراء علیها السلام اموالی از بیت المال هست که ذخیره کرده باشند یا دزدی کرده باشند تا آنها را مصادره کنند و میان مردم توزیع کنند(68).

روایات و سخنان علمای اهل تسنن پیرامون این موضوع بسیار است که آوردن همه آن ها در این مجال، ممکن نیست، و از آوردن عبارت هایشان که غالبا مشابه عبارات گذشته است ، خودداری می کنیم.(69)

یک پرسش مهم؟

یک حقیقت تاریخی و مستدل و غیر قابل انکار آن است که حضرت فاطمه علیها السلام به خلافت ابوبکر رضایت ندارند و همواره این نارضایتی خود را در میان خاص و عام ابراز می داشتند و هرگز به عنوان امام و خلیفه پیامبر صل الله علیه واله با او بیعت ننمودند . گواه این مطلب درمنابع اهل تسنن آمده است که حضرت زهرا علیها السلام خطاب به ابوبکر و عمر فرمودند:﴿انی اشهد الله وملائکته انکما اسخطتمانی و ما ارضیتمانی لئن لقیت النبی لا شکونکما﴾ «خدا وملائکه ی او را شاهد وگواه می گیرم که شما دو نفر مرا به غضب اوردید و رضایت مرا فراهم ننمودید اگر پیامبر خدا صل الله علیه واله را ملاقات کنم حتما” از شما شکایت خواهم کرد»(70)و نیز در عبارتی خطاب به ابوبکر فرمودند :﴿ والله لادعون علیک فی صلاه اصلیها ﴾« به خدا سوگند در هر روز نمازی که بخوانم تو را نفرین میکنم »(71) و نیز نقل شده است که تا حضرت فاطمه علیها السلام زنده بودند حضرت علی علیه السلام با ابوبکر بیعت نکرد(72) .اکنون این سوال پیش می آید : آیا حضرت زهرا علیها السلام بدون امام از دنیا رفتند و امامی برای خود نشناختند ؟با توجه به این مطلب که در احادیث شیعه و سنی به طورمتواتر آمده است که : ﴿ من مات ولم یعرف امام زمانه مات میته جاهلیه ؛ هر کس بمیرد و امام زمان خود را نشناسد به مرگ جا هلیت از دنیا رفته است ﴾(73)ایا اهل تسنن راضی می شوند که بگویند : حضرت فاطمه علیها السلام به مرگ جاهلی , یعنی – نعوذبالله – باکفر از دنیا رفته و جایگاه او جهنم است ؛ در حالی که علمای بزرگ آنها روایات معتبر و متعددی درکتاب هایشان اورده اند که حضرت فاطمه علیها السلام سیده وسرور بانوان بهشت است(74) .بنا براین آن حضرت با شناخت و معرفت کامل نسبت به امام زمان خویش از این عالم رخت بر بسته و از طرفی هم ابوبکر را به عنوان امام و خلیفه قبول نداشتند . پس لازم است که این با نوی پاک به امامت شخص دیگری رضایت داده باشد وهمان طور که مشخص شدرضایت حضرت زهرا علیها السلام رضایت خداوندمتعال است . در نتیجه خداوند به خلافت کسی راضی است که حضرت فاطمه علیها السلام هم به خلافت او راضی باشد وآن شخص کسی نیست به جز مولای متقیان امیرمو منان حضرت علی علیه السلام.

نتیجه

با وجود سفارش آن حضرت به نهان داشتن شرایط جسمى و وضعیت روحى‏اش پس از آن رویدادهاى تلخ، و با وجود رازدارى امیر مؤمنان علیه السلام ، سرانجام خبر بیمارى بانوى بانوان در مدینه منتشر گردید و همگان از شرایط آن حضرت آگاه شدند. لازم به یادآورى است که فاطمه علیها السلام از بیمارى سختى شکایت نداشت که غیرقابل مداوا باشد، بلکه آنچه او را سخت رنج مى‏داد و پیکرش را آب مى‏کرد، امواج دردها و مصیبت ها و رنجهایى بود که هر روز بر آن افزوده مى‏شد و این فشارها بود که بر رنج و بیمارى برخاسته از صدمات وارده در یورش به خانه‏اش، کمک مى‏کرد تا بانوى سر افراز گیتى را به بستر شهادت بکشاند. در کنار اینها فشار سوگ پدر و گریه بسیار بر آن حضرت نیز از عواملى بود که باعث شدت بیمارى و زوال شادابى و طراوت از خورشید جهان‏افروز وجود او مى‏شد و باید ستم و خشونت و مواضع ناجوان مردانه‏ى برخى از مسلمان ‏نماها و نیز تحول ارتجاعى در سیستم سیاسى و دگرگونى کارها و تغییر اوضاع و شرایط به سود ارتجاع و جاهلیت را نیز از عواملى برشمرد که فشار دردها و رنج ها را هر لحظه بیشتر مى‏ساخت و خورشید وجود اندیشمندترین و آزاده‏ترین بانوى جهان هستى را بسوى افق مغرب پیش مى‏برد. فاطمه علیهاالسلام در یورش دژخیمان دولت غاصب به خانه‏اش به گونه‏اى میان در و دیوار فشرده شد که علاوه بر وارد آمدن صدمات سخت بر وجود گرانمایه‏اش، جنین وى حضرت محسن علیه السلام نیز سقط گردید و تازیانه‏هاى بیدادى که بر پیکر مطهرش فرود آمد، بدنش را مجروح و خون‏ آلود ساخت و آثار عمیقى در آن نازنین ‏بدن برجاى نهاد. و نیز ضربات شدید دیگرى بر فاطمه علیها السلام وارد آمد که جسم و جان و روح ملکوتى‏اش را به شدت آزرد آرى همه‏ ى این امور و رویدادهاى دردناک دست به دست هم دادند و آن حضرت را به بستر بیمارى کشانده و از انجام کارهاى خویش بازداشتند.حال اگر هر انسان منصفی ، عقل و وجدان خود را حاکم قرار دهد و این روایا تی را که علمای بزرگ اهل تسنن در کتاب هایشان از زبان خود ابوبکر نقل کرده اند ، مطالعه کنند ؛ به روشنی ماجرای هجوم به خانه حضرت زهرا علیها السلام و آتش زدن در ؛ بر او آشکار می شود ؛ زیرا اگر مسأله بیعت گرفتن از امیر مومنان علیه السلام خیلی عادی ومعمولی انجام شده بود و جریان یورش و به آتش کشیدن خانه رخ نداده بود، دیگر چه جایی برای پشیمانی و افسوس ابو بکر باقی می ماند؟! آری، از این اعترافات صریح ابوبکر روشن می شود که باید در جریان بیعت گرفتن ، جسارت های بزرگی به خاندان رسالت شده ؛ که این گونه به اصطلاح خلیفه را ناراحت و پشیمان کرده است.

پی‌نوشت‌ها:
منبع :راسخون

1. نور/36
2.تفسیرثعلبیوبه نقل ازآن ،تفسیر برهان: ج3،ص193
3. نور /35
4. در کتاب مناقب (ص317)
5.ظاهرا فرزندامام صادق (ع) و برادر حضرت موسی بن جعفر(ع) است
6. فاطمه زهرا از ولایت تا شهادت ص 248
7. احزاب / 33
8. بحارالانوار،ج15،ص 10.
9. همین حدیث را محب‏الدین طبرى در کتاب الریاض النضره، ابن مغازلى در مناقب، حموینى در فرائد، ابن باکثیردر وسیله المال، وهمچنین عاصمى در زین الفتى، احمد بن حنبل در مناقب نقل کرده‏اند.
10. مقتل الحسین(خوارزمى): ج1،ص67،68 ؛منتخب کنزالعمال:ج5،ص94؛مناقب ابن مغازلى: ص247؛کنزالعمال:ج12،ص103
11. این روایت را دانشمندان زیادی در کتب خود ذکر کرده اند ، از جمله سیوطى در کتاب جامع الکبیر از حافظ ابن مردویه نقل کرده است.
12. مفاتیح‏الجنان ، صلوات بر پیغمبر و زیارت ائمّه بقیع
13.در روایتى آمده است که پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: «واسالوا الله لى الدرجه الوسیله من الجنه. قیل: یا رسول‏ الله، و ما الدرجه الوسیله من الجنه؟ قال: هى اعلى درجه من الجنه لاینالها الا نبى ارجو ان اکون انا.» (بحارالانوار، ج 91، ص65)
14. شهادت مادرم زهرا افسانه نیست ص 14.
15. عوالم: ج 11 ص145 ؛ از کتب اهل سنت :مقتل خوارزمی ، ج1 ص 70 ، تحقیق شیخ محمد سماوی ، منتشرات مکتبه مفید.
16. شهادت مادرم زهرا افسانه نیست ص 15.
17.بحارالانوار: ج 43 ص 20 ، ح7 و از کتب اهل سنت حاکم ،المستدرک علی الصحیحین : ج 3 ، ص 156 .
18.همان مدرک.
19.سوره نجم 3و4 .
20.فرائد السمطین ، ج 2 ، ص‏34 ، 35،طبع بیروت ؛بحارالانوار،ج43، صص،172-173. ‏
21. کافی،ج1، ص 281.
22. کافی : ج44،ص265
23.متوفای 276 ه.ق در کتاب الامامه و السیاسه ج 1 ص 12 چاپ مصر
24. تاریخ الطبری: ج3،ص198 – ج2،ص254 – فلک النجاه: ص121
25.ر.ک : – متقی هندی،کنزل العامال،جلد 5 ،صفحه651 – نویری،نهایهالارب فی فنون الادب،جلد 19،صفحه40 – صفدی، الوافی بالوافیات،جلد 7، صفحه 311 – ابن عبد البر ،استیعاب ،جلد 3 ،صفحه ، 975 – یعقوبی ، تاریخ یعقوبی ، جلد 2،صفحه 123 .
26. ابن ابی شیبه متوفای 235 ه.ق در کتاب المصنف ج7 ص432 روایت شماره 37045 چاپ بیروت
27. روضهالمناظره: (چاپ درحاشیه کتاب الکامل ابن اثیر) ج11، ص113 (چاپ افندی ج7 ، ص164 )
28.انساب الا شراف: ج 1 ، ص 586 و دارالقکر ،ج2 ،ص268[ البلاذری ] 29.العقد الفرید: ج5 ،ص13
30.متوفای 732 ه.ق در کتاب المختصر فی اخبار البشر ج2 ص 156 چاپ مصر
31. متوفای 1351 ه.ق که از شعرای معاصر و مشهور اهل تسنن است در دیوان خود ،ج1 ،ص 82 چاپ بیروت آورده است.
32.رمتوفی 328 ه.ق در کتاب عقدالفرید ج3 ص64 چاپ مصر
33. متوفای 655 ه.ق در کتاب شرح نهج البلاغه ،ج2 ،ص56 چاپ بیروت از قول جوهری
34.لازمبه ذکر است که ابوبکر جوهری یکی از علمای قرن چهارم و مؤلف کتاب (السقیفه و فدک) است که یکی از منابع مهم اهل تسنن در باره این موضوع به شمار میرود
35. شرح نهج البلاغه: ج 2، ص 57
36. سیر اعلام النبلاء: ج23، ص 274
37.متوفای 310 ه.ق در کتاب تاریخ الامم و الملوک ج2 ص443 چاپ بیروت
38. برخی افراد ابراهیم ابن سیار بن هانی معروف به نظام را رییس فرقه نظامیه و بعضی ها او را از صوفیه قلمداد کرده اند؛ تاریخ بغدادی: ج6 ،ص96
39.الملل والنحل :ج1،ص59 [شهرستانی م. 548] 40. الامامه و سیاسه:ص18و تاریخ الامم و لملوک:ج2،ص443و شرح نهج البلاغه : ج2 ،ص56 وج6،ص48[ابن ابی الحدیدم. 656] 41. الامام علی بن ابی طالب : ج1 ص190 چاپ بیروت
42. متوفای 505 ه.ق در کتاب الامامه و الخلافه ص160 چاپ بیروت
43. متوفای 279 ه.ق در کتاب انساب الاشراف ج1 ص586 چاپ مصر
44. اثبات الوصیه :ص،155 [مسعودی م. 346] 45. م. 363 هق
46.متوفای 346 ه.ق در کتاب اثبات الوصیه: ص142 چاپ بیروت
47.بلاذری م. 289
48. ر.ک اثبات الوصیه ص، 142 – مؤتمرعلماء بغداد،135- 137 – شرح نهج البلاغه ج2،ص60
49. مؤتمرعلماءبغداد:ص135
50. شرح نهج البلاغه:جلد9،صفحه 193.
51. ر.ک مناقب خوارزمی: صفحه 146- فرائد السمطین : جلد1 ص270
52.شرح نحج البلاغه جلد1 صفه 307 و جلد 11 صفه 313
53. برای مطالعه بیشتر ر.ک رنج های حضرت فاطمه زهرا :سید جعفر مر تضی عاملی
54.(سوره احزاب/آیه53)
55.(سوره نور/آیه36)
56.شرح نهج البلاغه: جلد 6، صفحه 5.
57.سوره احزاب/آیه 57 .
58.سوره مجادله/ آیه22 .
59. ج5 ص 177 چاپ بیروت
60.ج6 ص 300 چاپ بیروت
61. ج3 ص 1380 چاپ مصر
62. در الکامل فی التاریخ ج2 ص126
63.در المصنف ج4 ص141
64. در شذرات الذهب ج1 ص15 چاپ قاهره
65.در انساب الاشراف ج1 ص405 چاپ مصر
66. در الثغور الباسمه ص 15 چاپ بمبئی
67.در شرح نهج البلاغه ج6 ص 50
68. ر.ک: متقی هندی : کنزالعمال ج5 ص 651 – نویری : نهایت الارب فی فنون الادب ج19 ص40 – صفدی : الوافی بالوافیات ج17 ص311- ابن عبدالبر : استیعاب ج3 ص975 – یعقوبی : تاریخ یعقوبی ج2 ص 123
69.برای اطلاع بیشتر ر.ک :صحیح بخاری ج5 ص9 و ج7 ص87 2- تاریخ یعقوبی ج2 ص 115 3- اکمال الرجال ص753 4- سنن الکبری ج4 ص29 5- مجمع الزوائد ص 211 6- طبقات الکبری ج2 ص128 7- تهذیب الاسماء ج2 ص353
70. الامامه والسیا سه:ج 1 ,ص14- کفایطالب:باب99.
71. الامامه والسیاسه :ابن قتیبه دینوری , ص14 .
72. صحیح بخاری:ج 3، ص38 .
73.شرح المقاصد:ج5، ص 239 .
74.صحیح بخاری: ج5، ص96، باب89.

منابع و مآخذ
1.جرعه ای از کثر/ علی رضا سبحانی نسب ، قم ، اسلامی ، 1375
2.فاطمه ی زهرا علیها السلام از ولادت تا شهادت / مولف سید محمد کاظم قزوینی / مترجم حسین فریدونی / چاپ هفتم 1386 / نشر آفاق
3.شهادت مادرم زهرا علیها السلام افسانه نیست / جمعی از نویسندگان/ناشرعطر یاس/چاپ کمال الملک ، بی تا
4.شمه ای از مصائب مادرم فاطمه زهرا علیها السلام / پژوهسی در معتبر ترین کتب شیعه و اهل تسنن به اهتمام جمعی از محققین
5.گذارش لحظه به لحظه از ماجرای فدک / محمد باقر انصاری / انتشارات دلیل ما / چاپ هفدهم 1388 / تیتراژ 500 نسخه / چاپ نگارش .
6.سیری در زندگی حضرت زهرا علیها السلام / سید محمد صالحی . بی جا ، بی تا
7.انوار زهرا علیها السلام / سید حسن ابطحی. بی جا ، بی تا
8.فرهنگ فاطمه ( الفبای شخصیتی حضرت زهرا علیها السلام ) / تالیف مهدی نیلی پور / چاپ ششم 1387 / چاپ پاسدار اسلام .

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید