بدون تردید ازدواج بزرگترین و مهمترین حادثه زندگی هر انسانی است که موفقیت یا شکست در آن، برای هر یک از زوجین سرنوشت ساز خواهد بود. بنابراین، بر هر دختر و پسری لازم است که قبل از ازدواج در مورد انتخاب همسر اطلاعات کافی را کسب کنند، سپس اقدام نمایند. امّا متاسفانه اکثر پسران و دختران، بدون تجربه و کسب اطلاعات لازم، به چنین امر بسیار مهم و سرنوشت سازی اقدام می نمایند. در حالیکه نه از شرایط و صفات نیک یک همسر خوب آگاهی دارند و نه راه کشف آن را می دانند. نه از نقاط ضعف و صفات بد همسر خبر دارند نه راه کشف و اجتناب از آنها را می دانند. چه بسا صفاتی را از شرایط بسیار مهم و ضروری می پندارند و برای نیل به آن جدیت می نمایند، در صورتی که آن صفت اصلاً از مزایای ضروری یک همسر نیست، یا اهمیت چندانی ندارد و چه بسا امر بسیار مهمی که باید جزء شرایط قرار گیرد در اثر غفلت، آن را از شرایط و مزایا محسوب نمی دارند، هنگامی خبردار می شوند که کار از کار گذشته و چاره ای ندارند.
علل مشکل:
با توجه به اینکه پیش از این اقدام به ازدواج نموده بودید ولی بنابر دلایلی به جدایی انجامیده و از علل آن در نامه خود مطلبی بیان نفرمودید لذا اولین توصیه ما این است که حتماً به طور واقع بینانه و دلسوزانه به زندگی مشترک قبلی خود نظری بیفکنید و علل عدم موفقیت آن را خوب بررسی کنید. (در صورت لزوم با یاری گرفتن از مشاورین متخصص به شکل حضوری) که آیا مشکل از همسر شما بوده یا اینکه مشکل از جانب شما بوده است.
در صورت اول، اگر واقعا مشکل و علت جدایی، همسر شما بوده و قابل تحمل و گذشت نبوده، این امر یک تجربه ای می باشد و باید از آن به خوبی استفاده نمود تا مقدمه پیروزی و موفقیت در زندگی آینده شما باشد و دقت شما را در انتخاب همسر جدید بالاببرد. در انتخاب همسر نیز اولاً باید بدنبال معیارهای واقعی و صحیح باشید و ثانیاً بدانید گل بی عیب خداوند است، لذا فکر نکنید همسری بدست می آورید که بی عیب است، همانطور که بنده و شما بی نقص نیستیم، لذا اگر همسری هفتاد درصد مطلوب معیارهای ما بود انتخاب مناسبی می باشد.
در صورت دوم اگر علت جدایی شما بوده اید باید حداکثر تلاش خود را انجام دهید که آن نواقص را جبران نموده و از مشورت متخصصین و دلسوزان بهره بگیرید. (مطمئن باشید چند جلسه مشاوره حضوری برای روشن شدن راه سالهای متمادی زندگی بسیار راه گشاست) پس مشاور خوب و زبده ای پیدا کنید و مشکلات خود را با او در میان گذارید.
در ابتدای نامه نوشته بودید که «به دلیل درآمد پایین و عدم اطمینان از اداره زندگی آینده چند سال ازدواج را به تعویق انداخته اید» در هر صورت این اتفاقی است که افتاده است لذا انتظار می رود در این مدت تلاش اقتصادی بیشتری کرده و سرمایه ای را پس انداز کرده باشید که در غیر این صورت باید در شیوه معاش خود تجدیدنظر نمائید. از تجربه بزرگان کمک بگیرید، در این رابطه مشاوره کنید و کتب مختلفی در این زمینه مطالعه کنید و از والدین خود بخواهید تا بیشتر به شما کمک بکنند.
ازدواج و برکت:
در ادامه نامه آورده اید که «گاهی فکر می کنم به دلیل عدم اطمینان به اداره مالی زندگی مورد غضب پروردگار قرار گرفته ام». با توجه به دسته ای از آیات و روایات در مورد توانمندی اقتصادی در امر ازدواج، که ازدواج را مایه برکت و توسعه در رزق دانسته[1] و ترک ازدواج را به خاطر فقر مالی نکوهش کرده اند. باید توجه کرد توسعه در روزی از طریق ازدواج به حالات روحی افراد و مراتب ایمان آنان بستگی دارد یعنی اگر انسان ایمان و اطمینان داشت که خداوند پس از ازدواج کمکش می کند و بر او «توکل» کرد و تمام «سعی» خود را به کار گرفت دیگر اضطراب نخواهد داشت و با این توکل زندگی خویشتن را به پیش خواهد برد و خداوند متعال در زندگی او وسعت و برکت قرار خواهد داد، بنابراین به عنوان توصیه اخلاقی؛ با تقویت روحیه توکل بر خدا و تلاش در حد توان خود به امر ازدواج اقدام فرمائید. و در این راه به دنبال همسری باشید که موقعیت اقتصادی شما را درک کند و از نظر طبقه اجتماعی و اقتصادی از شما بالاتر نباشد، هم شان و هم کفو شما باشد و بقیه را به خدا واگذار کنید. و بدانید زن و شوهر مکمل یکدیگرند و در کنار هم باید سعی کنند عیوب یکدیگر را بپوشانند یا در حد امکان برطرف کنند، تا ان شاء الله بتوانند به کمال مطلوب نائل شده به اهداف عالی ازدواج که همان آرامش و سکون در زندگی در کنار همسری شایسته است دست پیدا کنند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. روانکاوی زنان و مردان در زندگی زناشوئی، سید عبدالحامد مقدس نیا، قم. انتشارات دلاوری، 1380.
2. انتخاب همسر، ابراهیم امینی، قم، انتشارات سازمان انجمن اولیاء و مربیان، چاپ سوم، 1379.
3. جوانان و انتخاب همسر. علی اکبر مظاهری، قم، پارسایان، 1378. (حتماً مطالعه کنید.)
4. در صورت امکان از مشاور حضوری در امر ازدواج کمک بگیرید.
پی نوشت:
[1] . نور/32.