در تاریخ آمده است بعد از بعثت پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) زنی به نام اسماء دختر یزید از گروه انصار به نمایندگی از جانب زنان مدینه، به محضر پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) شرفیاب می شود، در حالی که آن حضرت در میان یاران خود نشسته بود، عرض می کند پدر و مادرم فدایت باد من به عنوان نماینده زنان مدینه پیامی آورده ام و یقین دارم همه زنان دنیا در این پیام با من هماهنگ می باشند و آن این که: خداوند تو را برای همه مردان و زنان دنیا به حقّ مبعوث کرده است و ما هم به تو و به پروردگارت که تو را فرستاده ایمان آورده ایم.
ای پیامبر، طائفه زنان در خانه های شما مردان زندگی کرده آزادی خود را از دست داده ایم و در اطاعت و فرمان شما هستیم، فرزندان شما را حضانت میکنیم و… و در مقابل، شما گروه مردان در بخشی از برنامه اسلام بر ما برتری دارید از آن جمله مسأله جنگ و جهاد که فضیلت زیادی دارد و ما از آن بی نصیب و محروم هستیم، شما به میدان جهاد و دفاع از حریم اسلام می روید و پاداش جهادگران را به دست می آورید، ولی طائفه زنان از آن محروم می باشند، در حالی که امور زندگی خانه را ما تأمین می کنیم، اموال شما را پاسداری و حفظ می نمائیم و لباس و پوشاک شما را ما تهیه می کنیم و…
در این هنگام پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) رو به یاران خود کرد و فرمود: آیا سخنی بهتر از سخنان این زن درباره امور مربوط به دین تا به حال شنیده اید؟ یاران آن حضرت پاسخ دادند: یا رسول الله ما گمان نمی کردیم که زنی مانند او این چنین مطالب شگفت و حقائق والا و بلند را بر زبان جاری نماید!!
آن گاه پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آن زن را مخاطب قرار داد و فرمود: ای زن برگرد و به همه زنان اعلام کن:
(انّ حسن تبعّل احداکنّ لزوجها، و طلبها مرضاته، و اتّباعها موافقته یَعْدل ذلک کلّه) خوب شوهر داری کردن هر فرد فرد شما از شوهرتان و به دست آوردن خوشنودی آن ها و تبعیت از آنان، معادل و مساوی همه آن ویژگیها و برتری هایی است که برای مردان بیان کردید. سپس آن زن با یک دنیا خوشحالی در حالی که تهلیل (لا اله الاّ اللّه)و تکبیر می گفت بازگشت.
«حسن تبعل» یعنی خوب شوهرداری کردن که خود موارد و مصادیق فراوانی دارد که به برخی از آنها که در روایات هم به آن ها اشاره شده می پردازیم:
1. حفظ حیاء و عفت و حجاب در برابر مردان بیگانه و به سر و وضع خود رسیدن و آراستن و آرایش خود برای همسرش. امام صادق ـ علیه السلام ـ می فرماید: هیچ کس فایده ای به دست نیاورده است که بهتر باشد از همسر شایسته ای که چون به او بنگرد شاد گردد و چون از نزد او غایب شود، عفت خویش و مال او را نگه دارد.
2. زن بدون اذن شوهرش از خانه خارج نشود.
3. همیشه و همواره در تمام مراحل زندگی همراه و هم راز و مشاور دلسوزی برای شوهرش باشد و به او احترام کند و از دستورات شوهر تا حد ممکن پیروی کند و هیچ گاه با زبان و کردار خویش شوهرش را نیازارد و اگر چنین اتفاقی افتاد زود مرد خویش را راضی سازد. پیامبر گرامی اسلام ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ می فرماید: بهترین زنان، زنی است که وقتی خشمگین شود یا شوهرش بر او خشم گیرد، به شوهرش بگوید: دستم را در دست تو میگذارم و خواب را به چشم راه نمی دهم تا وقتی که از من راضی شوی.
همچنین ایشان می فرمایند: «هر زنی که شوهرش را با زبانش بیازارد، خداوند هیچ توبه و کفاره ای را از او نمی پذیرد و هیچ کار نیکش را قبول نمیکند تا وقتی که شوهرش را راضی کند…
آن چه بیان شد مقداری ناچیز از وظایف همسر شایسته و مناسب است و لکن اهم آن ها به طور کلی همان موارد فوق است البته این به معنای چشم پوشی از وظایف متقابل مرد در برابر زن نیست، شوهر خوب و ایده ال هم صفات و شرایطی دارد که باید به آن ها متعهد باشد.