برادری دارم که مادرم به خاطر کار کردنش او را لوس بار آورده و به خاطر شغلی که دارد مشهور شده و خیلی به خود می بالد. خانواده زنش بسیار پول دار و زنش تنها دختر خانواده می باشد. برادرم با همسرش رفتار مناسبی ندارد و از قیافه او اشکال می گیرد. همیشه با هم دعوا دارند و شروع کننده دعوا برادر من می باشد. به نظر شما چکار کنم تا زندگی آنها شیرین شود؟
در ابتدا از دلسوزی و محبت قابل تحسین شما نسبت به خانواده برادرتان باید تشکر کرد. معلوم است که شما به مسایل خانواده تان باحسّ مسئولیت بیشتری نگاه می کنید و سعی دارید در خانواده تان مشکلات را حل کنید. این نشانگر بلوغ فکری شماست و به شما کمک خواهد کرد تا در آینده به چنین مشکلاتی دچار نشوید. در مورد برادرتان در این نوشتار چند نکته را می توان برای شما یادآوری کرد تا ان شاء الله روابط آنها بهتر شود.
نکته اول: برادرتان و همسرشان باید خودشان در فکر اصلاح باشند. اگر در فکر اصلاح باشند ولی نتوانند اصلاح کنند، می توان به آنها کمک کرد. ولی اگر در فکر اصلاح نباشند، نمی توان به آنها کمک کرد و به قول معروف «خوابیده را می توان بیدار کرد ولی کسی که خودش را به خواب زده را نمی توان بیدار کرد.». اگر در زندگی آنها امید به زندگی مشترک هنوز زنده باشد، می توان آن را تقویت کرد. ولی اگر نسبت به همدیگر به این نتیجه رسیده باشند که نمی توانند با هم زندگی کنند، در این صورت کمی کار سخت می شود ولی باز هم جای امید هست.
نکته دوم : شما و خانواده تان اگر می خواهید برادرتان را اصلاح کنید، باید در پیش او نقطه ضعفی نداشته باشید و راحت بتوانید حرفتان را بزنید و او را بیدار کنید. اگر شما از لحاظ مالی بتوانید خودتان کار هم بکنید و وابستگی خود را به برادرتان به حداقل برسانید، در این صورت راحت تر می توانید به مشکلات برادرتان رسیدگی کنید. شاید کمک به خانواده شما برای خانواده برادرتان نیز مشکل ایجاد کرده باشد و قسمتی از مشکلات نیز از همین قسمت باشد.
نکته سوم: برای اینکه به اصلاح برادرتان بیشتر کمک کنید در درگیری های بین آنها، در صورتی که برادر مقصر است از همسر ایشان حمایت کنید. این کار باعث می شود تا همسر برادر شما نسبت به خانواده شما امیدوارتر و ملایم تر گردد و این نقطه امیدی برای ادامه زندگی برای او می گردد. و از طرفی برادرتان با این کار متوجه اشتباه خودش می شود و درک می کند که همسرش مورد علاقه خانواده خود اوست و آرام آرام محبت را نسبت به همسرش بیشتر می کند.
نکته چهارم: برخورد خانواده همسر برادرتان با برادرتان نیز باید این گونه باشد یعنی سعی کنند در اختلافات بیشتر از دامادشان حمایت کنند و محبت او را نسبت به خودشان جلب کنند این کار باعث می شود امید به زندگی در برادرتان زیادتر گردد و به همسرشان بیشتر احترام بگذارند.
نکته پنچم: در این موقعیت همسر برادرتان بیشترین نقش را می تواند در حل تنش بین خود و شوهرش داشته باشد. به همین خاطر در این جا توصیه هایی ذکر می کنیم که اگر از طرف ایشان عملی شوند برادرتان خیلی امیدوار می شود و ناسازگاری را کنار می گذارد:
1. در کلیه موارد معیشت اعم از تملک، در آمد، …. از کلمه «ما» استفاده نمایند نه «من» و «تو»؛ زیرا پس از عقد زندگی مشترک شروع شده و دیگر من و تو مطرح نیست.
2. در مقابل همسر خود هر چند که حق با ایشان باشد لجبازی و اصرار ننمایند و از مشاجره و مخالفت با همسر خود پرهیز کنند؛ زیرا محبت را از بین می برد.
3. همسر خود را در مقابل بستگانش تحقیر نکنند و از تعریف و تمجید بستگان خود در مقابل آنها پرهیز نمایند.
4. چنانچه کمک هایی از طرف بستگانش به همسرشان شده، آن ها را به رخ او نکشند.
5. با دوستان و آشنایان همسرشان در معاشرت ها بیش از حد گرم نگیرند.
6. شوهر خود را در معاشرت با اقوامش محدود نکنند.
7. در رفت و آمد و معاشرت با بستگان شوهر خود پیش قدم باشند.
8. به بستگان نزدیک شوهر خود (مادر شوهر، پدر شوهر ، برادر و خواهر شوهر و… ) بیش از خویشاوندان دیگر احترام بگذارند.
9. زحماتی که برای پذیرایی خویشاوندان همسر خود متحمل شده اند را به رخ وی نکشند.
10. چنانچه درآمدی دارند و برای زندگی هزینه می کنند، آن را بازگو نکنند و در مصرف آن طبل جداگانه نزنند.
11. از مردان دیگر نزد شوهرشان تمجید نکنند، هیچ مردی را بر همسر شان ترجیح ندهند و در گفتار این موضوع را رعایت کنند. زیرا هر فردی توانمندی های خاصی خود را دارد.
12. برای برآوردن نیازمندی های خود از نظر مادی و غیر مادی امکانات همسر خود را در نظر بگیرند و او را تحت فشار قرار ندهند.
13. برای انجام درخواست های خودشان با شوهرشان با خشونت و آمرانه برخورد نکنند.
14. خود را برای همسرشان بیارایند و بهترین و تمیزترین لباس خود را در مقابل وی بپوشند.
15. در مقابل همسر خودشان با حالت افسرده و اخمو حاضر نشوند؛ او را در موقع ورود به خانه با لبخند و شادی استقبال کنند.
16. پس از مراجعت شوهر خود به خانه، کارهای خود را حتی الامکان کنار بگذارد و در حضور او بنشیند و با سخنان خوشایند و گرمی از او پذیرایی کنند.
17. در مواقعی که همسرشان، از لحاظ روحی آماده نیست، درخواست های خود را مطرح نکنند.
18. در موقع خروج از خانه او را بدرقه کند، و با گرمی از او خداحافظی کنند.
نکته آخر: برای برادرتان نیز توصیه هایی داریم ولی چون شما در نامه نوشته اید که گوش شنوا ندارد به همین خاطر از بیان آنها صرف نظر می کنیم و چند کتاب برای آنها پیشنهاد می کنیم. در مورد برخورد خودتان با همسر برادرتان بیشتر مواظب باشید تا مشکلی برایتان پیش نیاید. سعی کنید حریم بین خودتان و ایشان را حفظ کنید.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. آیین همسر داری، ابراهیم امینی، بوستان کتاب، قم.
2. بهشت خانواده، دکتر سید جواد مصطفوی، انتشارات هاتف.
3. زندگی شیرین، آقای امیری.