دختری 16 ساله هستم که از نظر جنسی در فشارم. همین عامل باعث شده که احساس دوری از خدا بکنم و تمایلی هم به ازدواج در این سن ندارم مرا راهنمایی کنید
در نامه خود از فشار جنسی نام بردید و گفتید که این فشار باعث ایجاد «احساس دوری از خدا» در شما شده است. بر فرض صحت این امر ـ چون گاهی احساس دوری از خدا عوامل دیگری دارد ولی به توهم فشار جنسی عامل آن شناخته می شودـ که فشار جنسی باعث ایجاد این احساس شده است، باید بگوئیم که این احساس، یا بخاطر ارتکاب گناهی که این فشار جنسی شما را مجبور به انجام آن کرده، می باشد و یا اینکه بدون ارتکاب هیچ گناهی این احساس در شما ایجاد شده است. به هرحال خود شما بهتر می دانید.
از همین رو اگر گناهی مرتکب شده اید می توانید با توبه و استغفار به درگاه الهی و تصمیم به عدم ارتکاب به آن نه تنها این احساس دوری از خدا را از خود بیرون کنید بلکه در شما یک حالتی ایجاد خواهد شد که فکر می کنید دوباره متولد شده اید، یعنی شما بعد از توبه و آشتی با خدا، او را بیشتر از هر زمان دیگر در کنار خود احساس می کنید.
اما اگر این احساس، بدون ارتکاب گناه، برای شما پدیدار شده، باید گفت این احساسِ مردودی است، چرا که نیاز جنسی، یک نیاز فطری است و همه انسان ها، حتی صالح ترین افراد روی زمین دارای این نیازند و این نیاز نیز آنها را تحت فشار قرار می دهد، و این دلیل نمی شود که آنها خود را از خدا دور بدانند. این نیاز مانند دیگر نیازهای انسان ـ مثل نیاز به غذا، نیاز به محبت، … ـ یک نیاز مشروع و لازم برای زندگیست و نبود آن خسرانی برای فرد و جامعه بشری است، اما در برابر این نیاز و فشار آن باید راه حل منطقی پیش گرفت که در انتها، به بعضی از این راه ها اشاره ای مختصر خواهیم نمود.
از طرف دیگر این سنی که شما در آن هستید، چون زمان درخشش احساسات مذهبی شماست، هر چیزی می تواند مانع جلوه کند در بروز احساسات مذهبی شما، و اتفاقاً شیطان نیز قویاً از این فرصت استفاده می کند. شما باید دقت کنید این احساسی که شما از آن سخن می گوئید نوعی وسوسه شیطان نباشد.
احساسات مذهبی یا عشق به خدا به عقیده برخی روانشناسان مثل«استانلی هال» در حدود 16 سالگی پدیدار می شود،[1] یعنی از ویژگیهای سن نوجوانی و جوانی همین بروز و ظهور احساسات مذهبی است، این احساس در نزد دختران بیشتر است و حتی بیشتر از بزرگسالان به مذاهب ابراز علاقه می کنند اما درست در همین زمان و در همین سن، جوان قدم به مرحله ای می گذارد که اوج طوفان غریزه جنسی است و این غریزه انسان را ـ اگر سُست باشد ـ به شدت به سوی خود می کشد و شیطان نیز آنرا با رنگ و لعاب برای جوان زیبا جلوه می دهد. در این هنگام است که جوان بین دو احساس گیر افتاده و باید یکی را انتخاب کند، ارضاء میل جنسی و دوری از خدا یا نزدیکی به خدا و دوری جستن از تمایلات جنسی، در این موقع است که اگر اندکی جوان به ارضاء تمایلات جنسی خود در غیر مسیر شرعی اش فکر کند، احساس می کند که از خدا دور شده است.
بنابراین همانطور که گفته شد اگر خطائی از شما سر نزده است هرگز این احساس دوری را به خود راه ندهید چرا که شیطان از همین راه ضربه می زند. شما با شرکت در مجالس و اجتماعات مذهبی، دوستی با افرادی که تقید به مذهب دارند، ترک دوستان منحرف و …. سعی کنید احساس مثبتی از خود در ذهن ترسیم کنید.
علت دیگری که احتمالاً منجر به ایجاد این احساس می شود، می تواند نوع نگرش شما به غریزه جنسی باشد چون زیاد پیش آمده ـ مخصوصاً در میان خانم ها ـ که به مسائل جنسی نگاهی پست و حیوانی دارند و احساس می کنند این غریزه جنسی یک غریزه است حیوانی و پست و باید از آن شدیداً دوری جست، این نوع برداشت بعد از ازدواج اثرات منفی بسیاری بر زندگی گذاشته و حتی گاهی هم منجر به طلاق شده است.
این نگاه باید اصلاح شود. خداوند هر چه آفریده است برای خیر و صلاح ما آفریده و همه آفریده های خدا نعمت است اما آنچه مهم است طریقه استفاده ما از آن نعمتهاست، غریزه جنسی نعمتی است الهی و حتی شاید بتوان گفت که یکی از بزرگترین نعمتهای الهی است که در صورت استفاده صحیح آن و عدم افراط و تفریط، فوائد بزرگی را به دنبال دارد. آری اگر استفاده افراطی از این نعمت داشته باشیم دیگر تفاوتی با حیوانات نداریم.
در پایان باید گفت که تنها راه رهایی از فشار جنسی و ارضای سالم آن ازدواج کردن است و هر راه دیگری که در پیش گرفته شود در نهایت ضررهای فردی و اجتماعی زیادی را به دنبال خواهد داشت، اما پیش شرط ازدواج تنها بلوغ جنسی نیست انسان باید به بلوغ فکری، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و … هم رسیده باشد، شما که تمایلی به ازدواج ندارید یا شاید امکان ازدواج به هر دلیلی برای شما وجود نداشته باشد باید با تکیه بر ایمان و مجهز شدن به نیروی تقوا و دیانت، به مهار نفس پرداخته و خدا را در همه حال و در همه جا ناظر بدانی. خداوند در قرآن می فرمایند: «ألم یعلم بأنَّ الله یری»[2] ـ آیا نمی دانید که خدا در همه حال ناظر است ـ. .
از دیگر سو باید به عاقبت کار اندیشه کنی و پاکی نفس را با لذات زود گذر از دست ندهی و نباید فراموش کنی که لازمه زندگی پاک و سعادتمندانه، خویشتن داری و تحمل برخی سختی هاست، خداوند متعال می فرماید: «آنان که زمینه ازدواج ندارند باید عفت و تقوا پیشه کنند تا خداوند آنان را از فضل خود بی نیاز سازد»[3].
ازدیگر راههای جلوگیری از فشار جنسی کم کردن زمینه های فردی و درونی تحریک جنسی است که از آن جمله میتوان از روزه گرفتن، حفظ قرآن، حضور در مجالس مذهبی و معنوی، اشتغال به کارهای علمی و فنی، ورزش و تفریح سالم و سرگرم کننده و … نام برد که البته این موارد تا حدود زیادی برای رسیدن به این هدف کمک می کند به شرط آنکه از مجالس و محافل فاسد و دوستان ناباب و امور شهوت انگیز اجتناب شود.
کنترل نگاه، رعایت حریم در روابط زن و مرد، قرار دادن حد و مرزی در نوع لباس پوشش، طرز برخورد، روش رفتار و حتی چگونگی راه رفتن باعث کُند شدن فشار جنسی می شود.
امیدواریم آنچه را که نوشتیم مورد قبول افتد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. شناخت، هدایت و تربیت. علی قائمی. چ7. تهران: انتشارات امیری،م 1378.
2. جوانان در طوفان غرائز.همت سهراب پور. چ2. قم: انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1379.
3. بحرانها و درمانها در دوره بلوغ. محمد ناصر انتصاری. چ1. قم: انتشارات گرگان، 1382.
4. دنیای نوجوان، دکتر محمدرضا شرفی. نشر منادی تربیت .
پی نوشت ها:
[1] . قائمی. علی. شناخت، هدایت و تربیت. تهران: انتشارات امیری، چاپ هفتم. 1378. ص 112.
[2] . علق/14.
[3] . نور/33.