برای جلوگیری از حسّ شهوت در سنّ نوجوانی یا جوانی چه باید کرد؟

برای جلوگیری از حسّ شهوت در سنّ نوجوانی یا جوانی چه باید کرد؟

برای جلوگیری از حسّ شهوت در سنّ نوجوانی یا جوانی چه باید کرد؟

بی‎تردید یکی از نیرومندترین غرایز، نیروی شهوت و غریزه جنسی است. این نیرو که از ابتدای تولد به صورت نهفته در وجود آدمی به ودیعه نهاده شده است تا زمان بلوغ هم چنان دوران آرام و بی‎تحرکی را پشت سر می‎گذارد، اما به محض شروع دوران نوجوانی آرام، آرام زمان بیداری و شکفتگی آن فرا می‎رسد و رفته رفته تمامی وجود نوجوان را در برمی‎گیرد و بر تمامی رفتار انسان اثر می‎گذارد. به همین دلیل غریزه جنسی و نیروی شهوت فرد را با مشکلاتی مواجه می‎سازد.
برای جلوگیری از حس شهوت راه‎های متعددی وجود دارد که به برخی از آنها اشاره می‎کنیم. اما قبل از آن بیان این نکته لازم است که کنترل غریزه جنسی به صورت خداپسندانه که منطبق با فطرت انسانی باشد، امری ممکن و در عین حال پیچیده و دشوار است. آنهایی که از مبانی اخلاقی و معنوی محکم و متینی برخوردارند و نیز از شرایط خانوادگی خوب و مطلوبی از حیث ارزش‎های اخلاقی بهره‎مند هستند و اراده قوی دارند، به خوبی می‎توانند از پیامدهای منفی آن مصون باشند.
برای کنترل غریزه هم خود فرد و هم والدین و اطرافیان مسئولیت دارند. آن چه مربوط به خود فرد می‎شود و سؤال شما نیز از این زاویه طرح گردیده، عبارتند از:
1. برنامه‎ریزی برای کار مداوم
نوجوانان از نیروی سرشار و فوق‎العاده‎ای برخوردارند. این نیرو اگر در زمینه‎های دیگر مورد استفاده قرار نگیرد و به صورت مطلوب از آن استفاده نشود، با توجه به شرایط سنی نوجوان در قالب امور جنسی و شهوانی ظاهر خواهد شد. اگر نوجوانان به کار مداوم عادت کنند و نیرو و توان خود را در این زمینه به مصرف برسانند تا حدودی از انحرافات اخلاقی در آنان پیشگیری می‎شود. کارهای بدنی موجب تعادل جسم و روان می‎شود. اگر نیک بنگریم افرادی که به کار مداوم مشغول هستند و نیرو و استعدادشان  را در زمینه‎های مثبت و سالم به کار می‎اندازند، کمتر دچار انحرافات اخلاقی و بحران‎های روحی می‎شوند. کار موجب می‎شود نیرو و انرژی نوجوان قبل از آن که به چربی‎های اضافی تبدیل گردد و اختلالاتی در ساز و کار اندام‎های بدن ایجاد گردد، از طریق سوخت و ساز مفید و سالم به مصرف برسد.[1] همچنین کار باعث می‌شود که انرژی روانی فرد در جای خودش و به درستی هزینه شده و از سرمایه‌گذاری آن در غریزه جنسی جلوگیری گردد.
2. تنظیم خواب
تحقیقات نشان می‎دهد که بیشتر انحرافات به خصوص در زمینه مسایل جنسی از فکرهای ناسالم و خیال پردازی‎هایی که نوجوانان قبل از به خواب رفتن دارند، ناشی می‎شود. بنابراین، یکی از روش‎های پیشگیری از انحرافات این است که برنامه خواب به صورت دقیق تنظیم شود و تا زمانی که خواب بر شما غالب نشده به رختخواب نروید. وقتی به رختخواب بروید که کاملاً خسته و آماده خواب هستید. لازمه این کار این است که در طول روز مشغول فعالیت‎های مهم بوده و به اندازه کافی کار کرده باشید.
طبیعی است اگر نوجوان با خستگی به رختخواب نرود، به ناچار مدت زمانی را در بستر بیدار خواهد ماند تا به تدریج به خواب رود و چون افکار و اندیشه‎های شهوانی و تحریک‎آمیز معمولاً در این مواقع به سراغ نوجوان می‎آیند، تنظیم ساعات خواب برای نوجوان، ضرورت خاصی می‎یابد. یکی از روان‎شناسان در این باره می‎گوید: نیمه اول شب بیش از نیمه دوم آن به بدن نیرو می‎دهد بنابراین باید از آن به نحوی مفید استفاده شود. همچنین باید صبحگاهان به محض اینکه از خواب بیدار شدید، بی‎درنگ از بستر برخیزید و توجه داشته باشید که بامدادان بیدار ماندن در بستر خواب، بسیار زیان‎بار است، جسم را سست و ناتوان می‎سازد و وسوسه‎های شوم را  در دل فرد ایجاد می‎کند.[2] 3. دوری از محیط‎های آلوده و ناسالم
یکی از علل و عوامل انحرافات جنسی و به طور کل انحرافات اخلاقی، محیط آلوده و محرک‎های شهوانی است. محیط از طریق وارد نمودن عناصر تحریک کننده جنسی، منجر به طغیان این غریزه در نوجوان می‎شود.  در روانشناسی فیزیولوژیک یک فرق اساسی برای غریزه جنسی و بقیه غرایز بیان می‌شود و آن اینکه بقیه غرایز ما زمانبندی معینی دارند و در زمان خودشان به آنها احساس نیاز می‌شود،برای مثال ما بعد از شش ساعت گرسنه می‌شویم یا بعد از پنج ساعت تشنه می‌شویم. اما غریزه جنسی تا تحریک نشود به آن احساس نیاز نمی‌شود. پس می‌توان شاه‌کلید مهار این غریزه را کنترل کانال‌های ورودی اطلاعات(چشم، گوش و …) به بدن دانست تا به این وسیله جلوی تحریک را بگیریم.
مسایلی از قبیل بدحجابی، بی‎حجابی، روابط ناسالم و آزاد دختر و پسر، سریال‎های تلویزیونی و فیلم‎های خارجی و هم‎چنین استفاده نادرست از اینترنت در تحریک شهوت و غریزه جنسی نوجوان مؤثر است. شاید برای برخی از نوجوانان یادآوری و تذکر مسایل دینی و اخلاقی چیز بیهوده و غیر ضروری تلقی شود، زیرا آنها نه در فکر سلامت خویش هستند و نه مسایل اخلاقی و دینی را می‎پذیرند، اما برای شما که روحیه مذهبی قوی دارید و همین مسئله باعث شده تا نگران آینده‎تان باشید، گفتن این مسایل مهم و ضروری است. اگر واقعاً‌ می‎خواهید از جوانی‎تان به خوبی استفاده کنید و در راه درست و سالم گام بردارید، سعی کنید از محیط‎های آلوده و دیدن عوامل تحریک کننده، جدّاً پرهیز نمایید.
4. استفاده درست و مطلوب از اوقات فراغت
یکی از زمینه‎های پیدایش انحرافات در جوانان و نوجوانان، استفاده نادرست آنها از اوقات فراغت است.[3] اوقات فراغت طولانی و بی‎برنامه نوجوانان را عاصی و سرگردان می‎کند. آنها به تدریج سرخورده و مأیوس می‎شوند و در نتیجه به دنیای درون خویش پناه می‎برند و در کنج خلوت و انزوا راهی برای مشغولیت خود می‎جویند. انرژی روانی نوجوان اگر در جای خودش سرمایه‌گذاری نگردد به انحراف کشیده شده و در مسایل انحرافی هزینه می‌گردد.
5. پیشگیری از روابط ناسالم
نوجوانانی که روابط نامطلوب و ناسالم دارند و با افراد منحرف و بی‎بندوبار دوست و رفیق هستند، کم‎کم به انحرافات کشیده می‎شوند و تحت تأثیر امور شهوانی قرار می‎گیرند. نفوذپذیری نوجوانان از دوستان و همسالان بیش از سایر گروه‎ها است. در سنین بلوغ صحبت‎های آهسته و در گوشی بین نوجوانان بیشتر می‎شود و محور این گفتگوها، غالباً مسایل جنسی و امور شهوانی است که به صورت مخفیانه و به دور از چشمان بزرگترها طرح می‎شود. برای پیشگیری از انحرافات اخلاقی سعی کنید از دوستی‎های آلوده و مشکوک جداً‌ پرهیز نموده و با افراد سالم و مذهبی ارتباط برقرار نمایید.[4] و همواره به خاطر داشته باشید که دوستان چه بخواهیم و چه نخواهیم بر ما اثر می‌گذارند. گاهی ما متوجه این تاثر می‌شویم و در بسیاری از مواقع متوجه نمی‌شویم و این تاثیر بر ضمیر ناخود‌آگاه ما رخ می‌دهد.
اگر بخواهیم دوستی‌ با افراد ناباب را تشبیه کنیم، باید بگوییم که، دوستی با این افرد همچون عبور کردن از داخل باز زغال فروش‌هاست. اگر شما لباس سفیدی بر تن کرده و با سرعت و بدون توقف از داخل بازار زغال‌فروش‌ها عبور کنید، لباس سفیدی که بر تن کرده‌اید دیگر همان لباس سابق نمی‌باشد و ذرات غبار بر آن نشسته است هر چند شما توقفی نداشته و به سرعت عبور کرده‌اید. دوست بد نیز هر چند که ما نخواهیم بر ما اثر می‌گذارند.
پسر نوح با بدان بنشست خاندان نبوتش گم شد           سگ اصحاب کهف روزی چند پی نیکان برفت و مردم شد
6. پرورش تقوا و معنویت در وجود خویش
همه آنچه بیان شد، به نحوی می‎توانند در پیشگیری از انحرافات اخلاقی و طغیان شهوت و غریزه جنسی نقش داشته باشند، اما آن چه بیش از همه ضروری است و به صورت زیربنایی در شخصیت و رفتار نوجوان مؤثر است. پرورش معنویت و تقویت ایمان و تقوای الهی است. ما در عصری زندگی می‎کنیم که جهان به شدت در مادیات فرو رفته و یک سره غرق در جاذبه‎های نفسانی و امور شهوانی گردیده است. در شرایط کنونی،‌خلأ عظیم و هولناکی از اخلاق و معنویت پدید آمده و تمامی مشکلات انسان‎ها نیز از همین جا ناشی شده است.
اگر با تقویت ایمان و نیروی اراده، باورها و اعتقادات نوجوانان تقویت گردند، بدون شک بخشی از مشکلات آنان به ویژه در زمینه مسایل اخلاقی و شهوت و غریزه جنسی درمان می‎شود.
اگر نوجوان از ته دل باور نمود که تمام اعمال و رفتار او را خدا می‎بیند و بر اساس عملکردش به آنها پاداش می‎دهد و اساساً سعادت و خوشبختی انسان به دست خودش می‎باشد، در این صورت احتمال اینکه مرتکب گناه نشود بسیار زیاد است.[5] یقین داشته باشید، تا زمانی که نیروی ایمان و تقوا در وجود انسان بارور و تقویت نگردد، هیچ ضمانتی از شهوت و انحرافات اخلاقی وجود ندارد. به خصوص در وضعیت کنونی که عوامل تحریک کننده بسیار زیاد است. بنابراین قبل از هر چیز سعی کنید نیروی ایمان و تقوا را در وجود خویش بارور کنید. اگر فکر و ذهن شما متوجه خدا باشد و همیشه نماز خود را اول وقت انجام دهید، خداوند شما را یاری می‎کند تا از هر گناهی مصون بمانید و تحت تأثیر شهوت و غریزه جنسی قرار نگیرید. خداوند در قرآن می‎فرماید: «ان الصلوه تنهی عن الفحشاء و المنکر»[6] به درستی که نماز انسان را از هرگونه آلودگی و عمل زشت و گناه دور نگه می‎دارد. نماز واقعی نه تنها والاترین عامل کنترل شهوت و دفاع در برابر هجوم انحرافات اخلاقی تلقی می‎شود، بلکه عامل تهاجمی علیه انحرافات و شهوت‎ها نیز محسوب می‎گردد.
6. تسهیل و تسریع ازدواج
علاوه بر آن که نوجوان سعی در کنترل شهوت و غریزه جنسی می‎کند، باید برای ازدواج که یگانه راه درست ارضای غریزه جنسی می‎باشد، نیز اقدام کند. از 18 سالگی به بعد شما می‎توانید جداً به فکر ازدواج باشید و اگر شرایط را مساعد می‎بینید، از همین حالا مقدمات آن را فراهم کنید.
7. از پرخوری و خرودن غذای محرک مثل پیاز، فلفل، خرما، عسل دوری کنید.
8. سعی کنید هفته ای یکبار روزه بگیرید و اگر برایتان مقدور نیست از وعده های غذایی خود کم کنید.
9. ورزش به خصوص ورزش دسته جمعی را فراموش نکنید.
10. از خیالپردازی جنسی جدا دوری کنید و وقتی این افکار به ذهن تان آمد، خود را مشغول کار دیگری کنید و یا فکرتان را عوض کنید.
11. اندام های جنسی خود دستگاری نکرده و سعی کنید موقع استحمام هم کاملا لخت نشوید.
12. مدت حمام خود را کوتاه کنید.
13. موهای بدن خود را دیرتر زایل کنید.

پی نوشت ها:
[1] . قائمی، علی، دنیای بلوغ، سازمان ملی جوانان، 1380، بخش سوم.
[2] . سیبوانس استانس، آن چه یک جوان باید بداند، ترجمه: کاسمی، شرکت سهامی کتاب‎های جیبی، 1356، ص 38.
[3] . ذوالاکتاف، وحید، فراغت فرصتی برای باز آفرینی، ‌انتشارات جهاد دانشگاهی، چاپ اول، 1380، فصل سوم.
[4] . تیم هوخ، دنیای پسران، ترجمه، کتایون تجلی، انتشارات پیدایش، 1380، قسمت سوم.
[5] . موسوی خراسانی، حسن، جوان، دار اهل‎بیت _ علیهم السّلام _ ، چاپ اول، 1378.
[6] . عنکبوت/45.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را ثبت کنید