نکته مهمی که اغلب زوجها از آن غافلند این است که احساسات جنسی مدام در حال نوسان هستند. مثل جزر و مد دریا. این جزر و مد هم دلایل فیزیولوژیک دارد هم دلایل روانی.
این بار موضوع بحث، شباهت عشق به دریاست. «وجه شبه» هم تا دلتان بخواهد هست:
1- عشق، همانند دریا گاهی در نهایت آرام بخشی و گاهی در نهایت سهمناکی است.
2- دریای آبی آرام، وقتی از کنارش رد میشوی، موجودی زیبا و دل انگیز بهنظر میرسد. وقتی واردش میشوی، میفهمی چقدر ترسناک است!
3- برای آنکه از غوطه ور شدن در دریا لذت ببری و سالم بیرون بیایی، باید آموزش دیده باشی. بیمحابا به دریا زدن گاهی مساوی است با مرگ. عشق هم همین است.
4- گاهی میخواهی پا به آب بزنی و فکر میکنی فقط چند متر از ساحل دور شدهای ولی ناگهان چشم باز میکنی و میبینی که دیگر اختیارت دست خودت نیست…
5- دریا که توفانی میشود، چیزی جلودارش نیست اما فقط چند ساعت بعد، همان موجهای ترسناک، جایشان را به امواج آرام آبی میدهند. انگار نه انگار که همین چند ساعت قبل…
به این فهرست، شما هم مواردی را میتوانید اضافه کنید اما وجه تشابهی که به فهم آن پرسش همیشگی «آیا میتوان تا آخر عمر عاشق یک نفر ماند؟» کمک میکند این است: جزر و مد.
جزر ومد هورمونی را جدی بگیرید
نکته مهمی که اغلب زوجها از آن غافلند این است که احساسات جنسی مدام در حال نوسان هستند. مثل جزر و مد دریا. این جزر و مد هم دلایل فیزیولوژیک دارد هم دلایل روانی.
نوسانات هورمونی یکی از مهمترین دلایل این جزرومد هستند. از نوسانات هورمونی که صحبت میشود، لابد به قاعدگی خانمها فکر میکنید اما شک نکنید که مردان هم نوسانات هورمونی دارند. نوساناتی که روی خلق و خو و حتی خصوصیات غریزی آنها از قبیل گرسنگی، خواب و احساسات جنسی اثر میگذارند. هنوز فیزیولوژی این «پریود» مردانه، با دقت توصیف نشده اما علائمش را آقایان محترم تجربه کردهاند و میکنند.
جزر و مد احساسات جنسی به عوامل تغذیهای هم بستگی دارد (این را دیگر همه میدانند!) که آن هم توجیه فیزیولوژیک دارد.
روان ما اما حکایت دیگری است. شنیدهاید که میگویند 90 درصد رابطه جنسی به مغز ربط دارد؟ از آرامش روانی برای برانگیخته شدن احساسات، تا شدت و کیفیت محرکهای خارجی، همه و همه بر جزر و مد دریای احساسات جنسی ما تاثیر دارند.
دقیقا به همین دلیل است که رابطه جنسی، نمیتواند همیشه قابل برنامهریزی باشد. نمیشود از یک سال قبل روی تقویم علامت گذاشت. این دریا، برعکس همه دریاها، جزرومدش قابل پیشبینی نیست
آنچه همه زوجها نمیدانند
تا اینجا، درباره چیزهایی صحبت کردیم که خیلی از زوجها میدانستند. آنچه بیشتر مردان و زنان نمیدانند این است که با این جزر و مد چه باید کرد.
وقتی احساسات فروکش میکنند، حساسیتها، دلخوریها، بگومگوها، عصبانیتها و از همه مهمتر وسوسهها بیشتر میشود.
دقیقا در همین وضعیت است که مردان و زنان، به این فکر میکنند که آیا میتوانند همیشه در کنار همسرشان باقی بمانند؟ نکند همسرشان دیگر دوستشان ندارد؟ از آن بدتر، نکند آنها دیگر همسرشان را دوست ندارند؟!
نکند خورشید عشق آنها غروب کرده و باید دنبال خورشید جدیدی در زندگیشان بگردند؟ (این جمله احمقانه بود؟ کاملا موافقم!) آنها فراموش میکنند که این خورشید فقط برای چند ساعت غروب کرده و کافی است صبر کنند تا دوباره از طلوع زیبایش لذت ببرند.
مردان و گاهی زنان، وقتی نسبت به بازگشت عشق بیاطمینان باشند، در آن دورههای جزر دریا، آسیب پذیرند.
گاهی در خیالپردازیهایشان غرق میشوند. گاهی به وسوسههایی که همیشه هست و هیچ وقت نمیشود از زندگی حذفشان کرد، پاسخ میدهند و در هر دو صورت، شروع میکنند به خرج کردن بیمورد از حساب بانکی عواطفشان؛ حسابی که باید برای همسرشان خرج کنند؛ حسابی که مثل همه حسابهای دیگر، مبلغی در آن پس انداز شده و اگر جای دیگری هزینه شود، برای مخارج ضروری، دستشان خالی میماند.
مراقب پیچهای خطرناک باشید
زندگی مشترک، مثل رانندگی در یک جاده پرپیچ و خم کوهستانی است. جادهای که برای نخستین بار در آن رانندگی میکنید.
نمیدانید پشت هر پیچ آنچه خبر است. هر لحظه اگر حواستان نباشد، ماشینتان ممکن است ته دره باشد. نترسید، شما حتما یک راننده ماهر هستید که پا به چنین جادهای گذاشته اید. پس میتوانید با احتیاط و منطقی برانید و از زیباییهای جاده لذت ببرید. نباید به آنها که هنوز راه نیفتادهاند حسادت کنید. شمایید که دارید پیش میروید اما حتما باید حواستان به خطرهای جاده هم باید باشد.
همه مردان، گاهی نسبت به زنان دیگر تحریک میشوند. این معنایش پایان عشق نیست. معنایش این نیست که آنان دیگر همسرشان را دوست ندارند. معنایش فقط این است که موقتا، رشته کشش میان آنها و همسرشان سست شده است.
گرهی که سست شده را باید از 2 طرف کشید تا سفت شود. همه ما باید درک کنیم که چنین موقعیتهایی، آزمونهای وفاداری است. کنکوری که تا پایان عمر، ممکن است بارها و بارها با برگهای از سوالات آن روبهرو شویم. حس تعهد اخلاقی، وفاداری و مسئولیت پذیری ما، کمک میکند تا در این کنکور نمره قبولی بگیریم. برای همین هم یکی از مهمترین ملاکها برای انتخاب همسر، باید میزان پایبندی فرد به اصول اخلاقی باشد.
نکته جالب این است که در اغلب موارد، حتی همسران ما از این کنکور بیخبرند. ما در این آزمونها تنهاییم و تنها کسی هم که از نمره ما باخبر میشود، خود ما هستیم. هیجان انگیز نیست؟