اطلاع از مواد غذایی سرشار از اسید اوریک میتواند به پیشگیری از ابتلا به بیماریهایی همچون نقرس و سنگ کلیه که به دلیل بالا رفتن غلظت آن در بدن ایجاد میشوند، کمک کند. به همین دلیل، به فهرست مواد غذایی که حاوی سطوح بالای اسید اوریک میباشند، نگاهی دقیق بیاندازید.
اسید اوریک محصول زائد متابولیسم پورین میباشد. بدن انسان اسید اوریک را از شکستن بازهای پورین موجود در DNA، RNA و مولکولهای انرژی تولید میکند. اسید اوریک برای بدن مفید میباشد. این اسید به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و به محفاظت از عروق خونی کمک مینماید. تحت شرایط عادی، اسید اوریک زیادی توسط کلیهها از بدن دفع میشود.
با این حال، چنانچه کلیهها قادر به سوخت و ساز پورین نباشند، نتیجهی آن تجمع اسید اوریک در بدن میشود. بالا بودن سطوح اسید اوریک، که همچنین تحت عنوان هیپراوریسمی (hyperuricemia) شناخته شده، نوعی بیماری است که میتواند منجر گردد بلورهای اسید اوریک در مفاصل، کلیهها، رباطها و اندامهای دیگر رسوب کنند.
این امر موجب التهاب مفاصل، همراه با درد، تورم، و حساسیت به لمس میگردد. به منظور جلوگیری از چنین مشکلات مربوط به هیپراوریسمی، توصیه میشود برخی مواد غذایی که سرشار از اوریک اسید است را از رژیم غذایی خود حذف نمایید.
در این بخش برای کسانی که مبتلا به مشکلات مربوط به اسید اوریک مانند نقرس و سنگ کلیه میباشند، مواد غذایی را که بایستی کاملاً از مصرف آنها خودداری کرده و نیز موادی که میتوانند در حد اعتدال استفاده کنند، معرفی نمودهایم.
مواد غذایی که بایستی از مصرف آنها کاملاً خودداری کرد
مواد غذایی که در این فهرست آورده شده از اسید اوریک بالایی برخوردار بوده و در هر 3 اونس (85 گرم) حاوی حدوداً 1000 میلی گرم پورین میباشند.
گوشت اندام بدن (Organ Meat)
محصولات گوشتی
محصولات گوشتی فراوری شده
غذاهای دریایی غذاهای دریایی مانند ماهی تن و ماهی خال مخالی یا ماکرل برای سلامتی شما مفید میباشند، به این دلیل که حاوی اسیدهای چرب ضروری امگا 3 میباشند. با این حال، این ماهیها پورین فراوانی نیز داشته و از اینرو بایستی از خوردن آنها خورداری شود.
مواد غذایی سرشار از مخمر
|
مواد غذایی که میتوان در حد اعتدال مصرف کرد
برخی مواد غذایی حاوی پورین را میتوان در حد اعتدال مصرف نمود. این مواد غذایی حاوی حدوداً 5 تا 100 میلی گرم پورین در هر 3 اونس (85 گرم) وعده غذایی میباشند.
سبزیجات
عدس و لوبیا
گوشت سفید
دیگر مواد غذایی
|
پایین آوردن سطوح اسید اوریک
به منظور اجتناب از خوردن غذاهای سرشار از اسید اوریک، رژیم غذایی بایستی به گونهای تنظیم گردد که تمام مواد غذایی که پورین بالایی دارند را از رژیم حذف کرده و بجای آن مواد غذایی که مقدار پورین موجود در آنها کم و یا متوسط میباشد، را وارد آن نمود. این رژیم غذایی بایستی مصرف کربوهیدرات فراوان، مانند ماکارونی و برنج، و مواد غذایی با میزان پایین پروتئین و چربی را شامل شود. خوردن مقادیر فراوانی میوه و سبزیجات خام مانند گوجه فرنگی و کلم که میزان آب آنها بالاست، نیز مشخص گردیده است که جهت کاهش سطوح اسید اوریک مفید میباشند. کم شدن آب بدن عملکرد کلیه را کاهش داده و امکان افزایش اسید اوریک را میسر میسازد و از اینرو نوشیدن مقادیر زیادی مایعات خصوصاً آب به حفظ آب اندامها و رقیق ساختن میزان اسید اوریک کمک خواهد کرد. آب میوههایی که از آلبالو، کرفس، برگ درخت غان (birch leaf)، و جعفری تهیه شده باشند، در درمان نقرس بسیار موثر میباشند، به گونهای که اسید اوریک را از بافتها دفع میکنند.
انسان میتواند با تغییرات لازم در رژیم غذایی، سطوح اسید اوریک در بدن را به طور چشمگیری تنظیم کرده و متعادل سازد. افرادی که هیپراوریسمی در آنها تشخیص داده شده است نیاز دارند که عادات غذایی خود را بهبود بخشیده، و همچنین از دستورالعملهای درمانی داده شده، پیروی نمایند. به منظور کمک به بدن در فرونشاندن مسائل به وجود آمده در اثر تجمع بیش از حد اسید اوریک، ایجاد تغییر در رژیم غذایی بایستی توأم با تغییرات دیگر در شیوه زندگی باشد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.
مترجم: رزیتا ملکیزاده
منبع:راسخون